Soya - Blogovi

Bolje sprečiti nego lečiti


     Mislila sam da će taj oktobar biti kao i svaki drugi, nije davao naznaku da ću ga pamtiti čitavog života. Sa jedne strane bio je to najteži  i najlošiji oktobar, sa druge možda najsrećniji. Zavisi sa koje se tačke posmatra.  

     Statistika žena obolelih od raka dojke i grlića materice je zastrašujuća kako u Evropi tako i kod nas. Ne razmišljamo baš puno na tu temu, samo u prolazu čujemo ili malo čitamo o tome.  Meni je trebalo da postanem deo te statistike da bih shvatila da su te dve kontrole nešto što se ne sme propustiti u godini.

     Napipala sam „nešto“ na grudima. Hm, čekam da se povuče...požalim se na poslu, mužu, drugaricama ali ne jurim baš da zakažem pregled. Čuveni izgovor je: Ne mogu od ove plate. Od sledeće.

     Dolazi koleginica iz knjivodstva: - Legla ti je plata a zakazan ti je pregled u 18:30h. Izvoli adresu.

     -Aaaaaaaaa ne smem da otkažem, svesna sam da moram da idem.

     U ordinaciji vreme stalo. Mrzim onaj miris i onu tupu tišinu. Listanje nekih glupavih novina hladnih dlanova...

     Konačno ulazim. Stariji gospidin nasmejan po default-u uliva sigurnost.

     -Šta tebe muči?

     Objašnjavam...

     -Aha...priča uveliko a ja ništa ne razmem...

     - E sada mi pojasnite.

     -Ma ništa strašno, napucali hormoni. Često se to dešava u tvojim godinama. Nahvataj tvog dilbera i ne puštaj ga iz kreveta. To je jedina dijagnoza.

     Smejem se glasno totalno opuštena dok se spremam za pregled.

     Pregled traje čitavu večnost. Fokusiran je dugo na jednom mestu i izlazi milion slika...Ne sviđa mi se to. Konačno završava.

     -E ovako lepojko moja (ne zna da sam Soyka i da se to rimuje već mu je i to sigurno po default-u)  Našli smo jednu promenu u levoj dojci. Ne plaši se, polako, radi se 99% o dobroćudnom tumoru (za 100% garantuje samo patolog kada odradi isečak). Otkrili smo ga na vreme, mali je, tek se pojavio...Operacija je neophodna ali bez žurbe, imamo vremena.

     Loše mi je, ne čujem ga više...Briznula bih u plač ali ne dam se...Pokušavam da ga slušam...

     -Znam da ovo tebi sada izgleda kao smak sveta ali nije uopšte ništa strašno. Budi srećna, otkrili smo ga na vreme, dobroćudan je, izvadićemo ga i sve će biti ok. Ma to skoro da je rutinska operacija od pola sata. Posle toga možeš komotno ponovo da se udaješ. (smeje se)

     Smejem se kiselo i ne kapiram kako može još da se šali u ovakvom trenutku.

     -Razumem da je ovo šok za tebe i da ti mene ništa ne razumeš. Evo zamisli ovako: Bubanj pun tumora, ti moraš da izvučeš jedan i zamisli izvučeš baš taj najbolji! Pa ti si srećnica! Malo mi je čudno, pojavljuje se kod tinejdžerki, ti malo dođeš i matora za to.

      Ovaj je lud! Jesam li ja na pravom mestu? Srušiću se...nije mi dobro...potrebno mi je da se isplačem, moram što pre da nupustim ordinaciju...ako mogu da hodam uopšte...

      -Sredi se, smiri, svake srede je konzilijum, kad odlučiš dođi i završavamo to.

      E sad sledi potop svih mojih brodova. Danima plačem, na poslu sam tek samo prisutna. U krevet odlazim što pre uz pomoć lekova za smirenje. Ujutru ne znam da li mi je od njih loše ili od same situacije u kojoj se nalazim. Roditeljima tajim ali ih i izbegavam. Da su me videli u tom izdanju razbolela bih i njih. Konačno odlučim da odem na taj konzilijum. Tamo sam razumela svaku reč lekara, ma i one koje nije izgovorio. O Bože, ja plačem, dramim...prava kukavica...sramota me je. Nisam znala gde da gledam, toliko mladih devojaka, toliko očiglednih slučajeva...sve su jake, bore se ili samo tako izledaju.  Ja među njima obična kukavica koja se tek tako predala lošem raspoloženju.

      Nakon konzilijuma i detaljnog uputstva vezanog za operaciju pravac frizerski salon. Red je i bio da se sredim...danima već podsećam na beskućnika. Uspela sam da ugrabim priliku i koju krpicu da kupim dok čekam rezultate krvi i EKG-a. Jedva čekam da ga se rešim i da normalno nastavim dalje. Neopisiva energija i volja za životom je odjednom proradila u meni. Da, JA stvarno jesam srećnica kako čovek reče.

     Operacija protekla u najboljem redu. Rezultati pataloga odlični. Otkriven u početnoj fazi nije ni uspeo da se veže za tkivo. Uskoro idem kući. Za nedelju dana se vraćam na posao.

     Nadam se da je poruka koju ovaj blog nosi jasna. Suvišni bi bili komentari : Sojka žao mi je...Ovo je već pluskvamperfekat za mene. Sada praktikujem samo obavezne preglede i apalujem na moje bližnje.

     Devojke, žene ako već niste ove godine odradile ove preglede zakažite ih u što kraćem roku!

     Muškarci zakazivanjem pregleda  pokažite svojim ženama koliko ih volite i mislite na njih!

     Možda ga ne možemo sprečiti ali ga možemo lečiti. Uvek mi je na pameti jedna devojka koju videh na konzilijumu. Da je na vreme otkrila a ne u poodmakloj fazi sigurno bi sve imalo drugačiji tok.

delta, 12god

Samo da dodjem sebi..pa cu da dam adekvatan komentar..do tada..evo jedna numerica,koja je i napravljena bas za ovu priliku....


Soya, 12god
ma bravooo za pesmicu :****
tri_praseta, 12god

ja hteo da ostawim neki komentar tipa "za prwi blog dowoljna su barem tri jaka razloga, a ti si bash imala sretje sa swa tri_praseta", ali kad prochitah blog ostadoh bez texta... zato tju retji samo "dobro je, bogowima hwala"... 

gipsy, 12god

Secam se... na nekom ocnom, malo neprijatnom pregledu, lekar video koliko sam sam uspanicena pa hteo malo da me opusti i krenuo da caska sa mnom. I tako pita me svasta... cime se bavim, imam li dece, kolika su deca... I ja od silnog zorta omasim deci godine, ni manje ni vise, nego svakom dam po 2 godine manje. Onda mi bilo glupo da se ispravljam, da ne kaze "vid budalu, ne zna koliko joj deca imaju godina"  

Vazno je Sojka, da je se sve dobro zavrsilo. Idemo dalje. 

Soya, 12god
tako je gipsy
delta, 12god

Krenem da napisem nesto..stanem...krenem opet..obrisem...na ovu temu bih tako mnogo imala reci..ali ne znam odakle da pocnem.

Pre mnogo godina,mamina sestra koju sam jako volela,svojom nesavesnoscu i neodgovornoscu..otisla je sa ovog sveta,bas iz ovog razloga.Kada je i sama otkrila,vec je bilo kasno...cancer je bio u poodmakloj fazi..i bio je zlocudan.Svoj zivot je okoncala 24.oktobra..bas ironicno.

Koleginica sa kojom sam radila,na svom prvom radnom mestu...koja me je takoreci uvela u posao med.sestre...jedno divno stvorenje,borila se sa ovom opakom bolescu jako dugo.Jedan dan..dobila sam sms od zajednicke koleginice...''Vera ovu operaciju nije izdrzala.Sahrana je u petak,pokusaj da dodjes''.Tajac...par minuta sam samo  gledala u poruku...i kroz glavu su mi prolazile njene slike..onako nasmejane...

Slagala bih ako bih rekla..da,redovno idem i kontrolisem se...I svaki put kad procitam ovako nesto,kazem samo jsebi..e sutra ides da zakazes pregled i mamografiju.I nikako da dodje to sutra.

A ova bolest ne bira kad ce da napadne...njoj ne mozes da kazes..aj sacekaj da primim sledecu platu,pa cu da se iskontrolisem...nazalost,ne shvatamo koliko je zivot lep i koliko volimo da zivimo,dok nas nesto ne tresne...

Soyka...bravo za blog..i nek ti je sa srecom prvenac,cmok

Zaratustra, 12god
Isto... ne mogu da se sastavim da nesto kazem. Izgubila sam drugaricu skoro, 31. godina. U roku od godinu dana, ode prelepa Mara... Ne mogu, ne vredi.
delta, 12god
Nesto mi sad pade na pamet...Zivot ima milion jednu krizu..al ne i reprizu!
Soya, 12god
tako je :**** i da zakazes pregled )))
delta, 12god
Sutra!
Soya, 12god
ovo zasluzuje LIKE!!!!
delta, 12god
Necu reci..uplasila sam se...al nije mi bas svejedno,kad procitam ovako nesto...A sve mislimo..ovo ne moze da se desi meni..ovo se desava samo drugima...
Zaratustra, 12god
Ja bila prosle i pretprosle godine, doca mi rekao da se ne tripujem da ne moram toliko cesto, kao mlada sam. Ma, *ebe lud zbunjuneg, nista im ne verujem i ne volim ih... bas bas... I mrzim tu bolest svim svojim bicem!!!! Soyice, svaka cast, mnogo sam ponosna na tebe!!!!!!!!!! Ja se plasim samopregleda, ne radim ih, lakse mi je da mi ga odradi doca. Joj, spetljala si me skroz...
delta, 12god
Joj zaro,sad si me podsetila na nesto Kad rece ne verujes ''docama''.Jednom na poslu u nocnoj mi bilo toliko lose,da su morali hitnu da zovu.Dodjose oni jako brzo..i sad kolega tehnicar,krenuo da mi uradi ekg..a mene blam..treba se skinuti ne samo pred njim,vec i pred ''publikom''(par koleginica).Vidim ja on me nesto gleda ispod oka,al odradi skroz profesionalno svoj posao.Dijagnoza...veoma nizak pritisak..terapija..mirovanje i jedna boca infuzije,da me povrati u zivot.Treba da mi se plasira braunila..i on zove moje koleginice,da to one urade.A ja..onako malaksala..gledam u njega i kazem..''Kad je trebalo da opipas,nije ti bilo tesko,sad kad treba da plasiras braunilu,predajes stafetu mojim koleginicama''.Samo se nasmejao i rekao..nije tebi koliko vidim nista
Soya, 12god
@delta bas tako...tako mislila i ja @Zaro menjaj docu :*
Soya, 12god
hahahaha
queequeg, 12god
zvao me prasac sada , kaze da bi vas sve pregledao
delta, 12god
delta, 12god
napokon izadje poster! huh
queequeg, 12god
hohohohoh pa taj ne bi izlazio iz ordinacije . 24/7
Soya, 12god
ahhahahahhahah i tebe obozavam :cmok
tri_praseta, 12god
hahahahahaha nisi normalnaaaaaaaaaaaaaaaa
delta, 12god
Al sam te upakovala...mis'iiiiim,od danas volim doktore! P.S.Sta radis sutra uvece?
tri_praseta, 12god
sutra uweche imam zakazano nekih 15ak pregleda, ali mogu da ih otkazhem kad si ti u pitanju
delta, 12god
Odlicno..ionako sam mislila da SUTRA idem na pregled...Otkazuj i zakazuj me P.S.Soyka..odo ja sutra na pregled,obecala sam ti
tri_praseta, 12god
preporuchi me i sojki
delta, 12god
Bez probe..nema dobre preporuke!
queequeg, 12god
Okacih sliku vikendice , mozete tamo na pregled . Jeftino. Seoski turizam i tako to .
tri_praseta, 12god
ma mozhe i u kolima shto se mene tiche, ne prawim pitanje
slika, 12god
ma traktor ti je super prase i slame okolo sta fali hahahhaha
delta, 12god
jooooooooooooooooooj,sto sam nasla poster...mnoooooogo dobar al sramo ta da ga objavim ovako javno
Sehel, 12god
pa sad... posalji ga svima nama na msg ako neces javno!
delta, 12god
rekoh ti da je bezobrazan
queequeg, 12god
Mora da je oskrnavila prasca
Sehel, 12god
Yes, ali i mnogo dobar!
queequeg, 12god
cccccc a nama ?
Sehel, 12god
hahahaha, vama nista, ali kako bi Soya rekla (hm, da li je to anrodna poslovica?) slika vredi vise od 1000 reci!
queequeg, 12god
Slika ima patike
delta, 12god
A vama..samo muzika
queequeg, 12god
ccccccccc sehiiiiiiiiii salji svekru nesudjenom
Sehel, 12god
E bwe zokijevci, kakvi smo mi to ljudi? Svaki blog zavrsimo zezanjem, pa i ove, ozbiljne. Tuzicu vas gipsiki!
queequeg, 12god
Mislis da se zarozamo kao Zara ?
delta, 12god
bolje da se smejemo..smehom teramo lose misli
queequeg, 12god
Ja alkoholom a smesan sam sam po sebi
Zaratustra, 12god
Cula sam da me neko zove
Tea_bg, 12god

Krenem da pišem, ali reči ne dolaze...

Hvala Soyice što si tvoju tešku a za nas poučnu priču, podelila sa nama.***

Soya, 12god
:****
Bosank@@, 12god

Definitivno,srećan oktobarTvoj 'kukavičluk' u toj situaciji je sasvim normalan.Snaga koju si probudila u sebi,dokazuje onu moju neuništivu Soyku.LavU


Soya, 12god
Sehel, 12god

"Suvišni bi bili komentari : Sojka žao mi je.."

 

Volela bih da ovaj blog nisam razumela, lajkovala i otisla dalje, medjutim...

Sa 15 godina sam imala tesku saobracajnu nesrecu, jedno vreme sam provela u kolicima. O nekim svojim strahovima tada, ne mogu da pisem...Sada hodam ali me koleno, koje je bilo smrskano sa otvorenim prelomima, cesto jako boli.  Ceka me jos neka operacija, znam ja to, i na kraju zamena kolena... ali bwe, imam ja ruke da se nasminkam i spremim za sve!

Naravno, hodam i danas sa stapom, pomalo vucem nogu i cesto osetim poglede  koji mi kazu 'zao mi je', ali eto, meni nije...

Ja sam tada mnogo naucila o zivotu, naucila sam da cenim ono sto imam, odrasla sam jako brzo i ponekada pomislim, da ovo sto sam sada, mogu samo da zahvalim jednom takvom dogadjaju.

delta, 12god
Lajk znaci da mi se svidja ovo sto sam procitala...NE..NE SVIDJA MI SE...volela bih da se to nije ni desilo..ali dajem VELIKI lajk na zavrsnicu komentara.
Zaratustra, 12god
Hocete li se smiriti ili cu poceti da cmizdrim u ova cetiri zida sama sa sobom (pa da me kuma za vjek i vjekova zeza kako sam do sada samo ja nju?!!), dok mi vi trubite da ne trebam ?
Sehel, 12god
Ih, sada ces da cmizdris, a ja razmisljam gde da nadjem smesni klip koji sam jedared videla, sa izbijanjem stapa za hodanje.
queequeg, 12god
Naravno da ne trebas , citaj sta pise Seh
Soya, 12god
Bas tako! Samo pozitiva uvek pobedjuje
queequeg, 12god

Iskreno , ne volim ovakve stvari da citam . Podsete me na moju majku koja je umrla bas od te bolesti . I slazem se da smo lenji da odemo na preglede . A kada vidim sta ti sve treba da odes na iste pocev od veza i vezica muka mi , ali to je druga tema . Bitno da si ti nama dobro . Seh ti si moj idol .

Sehel, 12god
slika, 12god

ja isto nevolim tuzne desavke al morao sam se ubacit u pricu iz ljubavi prema vama  i eto prase bi vas sve da pregleda zakazite termin a ja bi vam preporucio  nek vas pucaju hormoni i ne izlazite iz spavace sobe il gde god bilo...{#volem}

Soya, 12god
slikooooooo obozaaaavam te
slika, 12god
i ja tebe
gipsy, 12god

Samo da vam kazem da ste me nesto bas raznezili i da ste mi danas posebno dragi. Aj alku, bando :***

delta, 12god
volimo i mi tebe:*****
Soya, 12god
veverica, 12god

Bravo Soyka. I ja sam prosla kroz nesto slicno pa te razumem. Cak sam se i salila da sam resila da nadjem nekog docu jer jedno vreme nisam izbijala iz bolnica. Zakazem da vadim sipku iz noge koju sam uspesno slomila na SANKANJU(dobro ste procitali nije skijanju) i to trostruki prelom. Poprave oni mene nekako (muke koje sam prezivela ne bi nikom pozelela) i posle godinu dana zakazem da vadim sipku. Ali mi se ucini da nisam dovoljno vremena posvetila pronalazenju nekog dobrog doce pa me u to vreme umesto doce napadne slepo crevo pa zavrsim na urgentnom.{#bigsmile} Sta cu? Pomerim vadjene sipke za godinu dana (jedva je zato izvadise, ko iz armiranog betona), ali sta cu morala sam...Ovo je samo deo price...A ako primetite da sam otkacila to je od brojnih anestezija...bar se na njih izvlacim{#tongueout}

 

Mnogo mi je drago sto se kod tebe sve lepo zavrsilo. I nemoj ti da trazis docu 

Soya, 12god
:****
aurrora, 12god

Srećom po tebe da si imala kolegicu koja te pogurala, inače tko zna koliko bi razvlačila odlazak onkologu. Srećom da je završilo upravo tako kako je završilo. Isuviše si mlada da bi živjela u psihičkom kaosu. To zna uništiti čovjeka, vječni strah i iščekivanje. Ja sam sa 29 godina otkrila da imam HPV. Za one koji ne znaju, dijeli se na niskorizičan i visokorizičan. Kod velikog postotka žena organizam  ga odbacuje do 24-te godine, no one kojima ostane su u vječnoj borbi. Moj HPV je bio najrizičniji u skupini, prošla sam i kolposkopiju i biopsiju i krioterapiju, kojom mi je bilo rečeno da ću proces ako ništa drugo makar zaustaviti na godinu dana, ali kod mene se vratio odmah nakon 3 mjeseca. Lijeka nema, za žene koje su već zaražene. Inekcija da, kao preventiva ali nezaraženima. Milion pitanja je meni prostrujalo glavom, čitav svoj život sam preokrenula više puta i pitala se zašto meni koja nikada u životu nisam prevarila muža. Suludo je uopće razmišljati zašto i kako, već treba znati to prihvatiti i izboriti se s time. Ja sam eto srećom , sasvim slučajno naletjela na tv-u na neku reportažu gdje čovjek putem medija govori o narodnom lijeku protiv HPV-a i još nekih bolesti. Nazvala sam redakciju, došla do te osobe, poslao mi je recept kojega sam sama pripravila i pila 3 mjeseca. Nakon toga sam redovno obavljala kontrole, isprva svako 15 dana, zatim svako mjesec, pa svako 3 mj...6 mjeseci između kontrola je za mene bilo kao nekome 6 godina. Prošlo je već dosta vremena od tada, mogu se pohvaliti da sam prije 3 godine prebačena u grupu zdravih žena jer nema ni traga mom HPV-u. 

Soya, 12god
Ma bravo! Kod nas se izgleda pojavio onaj spasilac iza zavese iz deltinog bloga! Bitno je samo prepoznati ga ))) U mom slučaju je to koleginica u tvom čovek sa TV-a
gipsy, 12god
'Sam vam rekla da vile postoje!
sicusna14, 12god
  1. Jednom napisah bas ovdje:.. Zdrav  covjek hiljadu zelja..bolestan samo jednu..Hvala Bogu sve je dobro proslo.Hvala za blog{#bear}
Soya, 12god
:*
KikiT77, 12god

Redovno idem na kontrole, PAP radim svake godine, radila sam ultra zvuk grudi, ali cu morati da idem opet jer je to bilo pre par godina. Bogu hvala sto su mi rezultati uvek dobri, njemu zahvaljujem svakog dana sto sam zdrava. Zivot je prekrasan a ti si me rasplakala i jos par komentara ovde koje sam procitala {#bear}

Soya, 12god
Drago mi je da to čujem! (da redovno obavljaš preglede) Samo tako nastavi, nema opuštanja! Žao mi je da sam te rastužila, nisam imala u planu Odlična pesma, hvala :******
KikiT77, 12god
Ma ja sam emotivac, vrlo se lako rasplacem cak i dok gledam filmove :**** draga moja
Soya, 12god
Kome pričaš Gledala Titanik 3D u bioskopu kada je izašao. Naravno odgledala sam ga do sad 1000 puta ali 3D je probudio posebne emocije. Neko vreme sam suzila onako u tišini ali kad je puklo u meni zajecala sam na glas Blam Kad se završio film i upalilo svetlo svi su gledali u mene Imali šta da vide,ja naduvena kao pčelarski pripravnik
KikiT77, 12god
Hahahahahaha poznato mi je to, desavalo se i meni isto Na operi Madame butterfly sam se toliko rasplakala da sam morala da uzmem ogledalo da popravim sminku jer mi se maskara razmazala to da ne bi uplasila nekog kad se svetlo upali
tri_praseta, 12god
a samo da se baba iz titanika malo pomerila na onoj dastzi....
Vesta83, 12god

Žene, glavu gore, jednom godišnje ultrazvuk i obavezno samopregled. Ako ne znate (a sigurna sam da znate) kako se obavlja, pogledajte u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi i naći ćete slikovit prikaz na zidovima. A mi koje smo se našle u toj situaciji imamo jedan ožiljak da nas podsjeća šta treba redovno da radimo

A za krme i ove ostale "frajere" uhvatite se žena ili nađite curu pa odradite taj pregled umjesto njih samih, mojne mi se ovdje nudite da virtualno prepipavate

P. S. Sonjice, šta da ti kažem kad sve znaš )))) :****

Soya, 12god
Tako je Vesta :*** hvala ti sto si i svoje iskustvo podelila sa nama :***
tri_praseta, 11god
shta sad krme? pa delta me fotoshopirala u doktora, neam ja nishta sa tim
IngA*, 12god

Soya hvala Allahu na vrijeme si otisla nikad se neponovilo nit desilo kome samo ostani tako jaka i hrabra   

Soya, 12god
hvala :*
luda_mama, 11god

Hvala Bogu da se zavrsilo tako kako je. Nismo svi te srece, jbg Ali je nekada kasno da se pitas "sta bi bilo da je bilo..". Nek ide zivot!

lela vestica, 11god

Ostala bez teksta ali me je licno pogodilo.Ne znam sta bih napisala. U svakom slucaju hvala za napisane redove.

Soya, 11god

Copyright Zoki Games © 1995-2024. All Rights Reserved. Zoki.com se ograđuje od problema emotivno-patološke, bračne i vanbračne i softversko-hardverske prirode koji su nastali kao posledica intimiziranja sa drugim korisnicima. Vodite računa o sebi i drugima jer zoki.com nije odgovoran, tj. Vi ste odgovorni za Vašu fizičku, psihičku i moralnu bezbednost kao i za bezbednost maloletnih lica sa kojima možete doći u interakciju.