- Blogovi

 

Tri praseta - original varijanta


Dakle, moram da priznam da me oduvek nervirala bajka o tri praseta, njen poucni  deo o lenjom,srednje lenjom i vrednom prasetu i vuku duvadžiji..u kome u kratkim crtama deca postaju prasići koja samo radom i trudom mogu da oteraju zlog Vuleta narkosa sa vrata....Ili je to moje misljenje. Bajku svi znate.

Dakle kopajući po istorijskim izvorima nastanka ove bajke naisla sam na korene postanka iste. U prvoj kraćoj varijanti mladi princ Olaf, poznat kao ženskaroš, upravo je spopadao norvešku princezu koja mu tankim glasićem reče:“Ti si vuk , a raskalasan si kao tri praseta..“, na šta su radoznali dvorjani ne bi li nekako  zabašurili stvar, čisto da zbune decu uvališe nam bajku o onim prasićima.. Mada meni  ta varijanta hm...nije prolazna kao nepristrasnom ljubitelju istih.

Druga varijanta i sasvim verodostojna zvuči otprilike ovako:

U mestu danas poznatijem kao Oslo živeli su kralj i kraljica koji se dugo čekali prinovu. Gledajući ih sa Valhale Odin se sažali, pretvori se u noćnog leptira, te načini kraljicu budućom majkom. Devet meseci kasnije rodi se mladi princ Olaf. Oduševljeni kralj pozva sve viđenije ljude na proslavu povodom rodjenja naslednika. Nađoše se tu Odin, Tor ,Frej valkire kao i svi smrtnici čije je ime nešto značilo u kraljevstvu. Svi se trudiše da malom princu poklone najlepše što mogu, dok ne doše red na valkire. Prva mu zažele visoku inteligenciju, druga dar za humor i spisateljstvo, a treća, nenaviknuta na provode, udahnu malo više vilinskog praha pa reče: „Želim da kad princ napuni šesnaest godina i pogleda u torzo svoje  profesorke matematike ugleda nešto drugo osim cvetnog dezena njene košulje. U trenutku spoznaje da matematičarka nije isto što i mama, princ če....hik...pretvoriti u tri praseta!“Četvrta ne bi li prekinula zlu kob reče:“Čarolija će nestati ako ga poljubi mlada princeza, ali zato nikad neće prestati da strasno voli pecanje...I tako  želje su se redjale ali svi ostadoše zgroženi kletvom one treće.

Princ je rastao, pojave oko sebe zapazao je svojim bistrim očima brže nego sva ostala deca, zaključivao i več počeo da donosi prva  načela astrofizike,dok tilim časom ne doše i kobni rođendan. Matematičarka zaneta u misli,sagnu se da podigne olovku i otkri svoje bujno  poprsje...Uh užasa...Mladi princ ili prinčevi nađoše se u sred kaljuge, pretvoreni u prasad.Posle prvog šoka dogovoriše se da ma šta im se desilo nikada neće izdati jedan drugog.

Dakle, tu se malo istorijski izvori komešaju,nemirna Odinova krv gonila je mladog princa (prinčeve)da i dalje spopadaju devojke u prezrelim godinama, osvajajući ih šarmom,zaključivanjem, no i one se nisu premnogo branile....Starije dame su odavno gubile interesovanje da očuvaju čednost bistrog oka...da  tako kažem..Posebnu naklonost iskazao je prema ridjokosim devama, pod uslovom da su i pirgave(misli se da je razlog porodično nasledje)..I to je trajalo sve dok se ne nadje, a putovao je mnogo, pod paskom Divlje ruže, Ledene i najzad kraljice Oblačana. Posle dugih  pregovora, praćenim mnogim mukama, komplikacijama u vidu Mice Haubice primera radi, ove tri dame plemenitog roda otvoriše prinčevima oči...

Najednom kao laki prolećni povetarac  ili čokolade s jagodama u njihovim slučajevima pojavi se mlada dama koja mu promeni vidike...Posle duge jurnjave i uznemirenja s obe strane Mara ili tako nekako pristade da poljubi u čelo svu trojicu...

Dragi moji meni je dosta, a vi završite ovo čudo kako god  želite.......

slika, 11god

ma dopalo se ovo meni opasna si ti sirena neka

Tatjanka, 11god

Divno pises blogove.

jedina, 11god

super pises, dolaze mi obavijesti samo od prijatelja pa nisam vidjela do sad :/ 

jedina, 11god

ma nista, dobro da si me dodala 

veverica, 11god

divne su ti bajke...ocemo jos

veverica, 11god

quietly, 11god

Ništa ja tebe nisam razumela. Jeste. Majke mi.

slika, 11god

ma sta nisi kao istinita prica nije bajka

Marija89, 11god

Poenta je da mene prase voli najviše na svetu

tri_praseta, 11god

tzelom

queequeg, 11god

Meni se cini...ma sta cini...siguran sam da je ovde bilo belog praha.

tri_praseta, 11god

printz se shamarao po nosu belim prahom pa se toliko uswinjio da je uobrazio da je prase i to ni manje ni wishe nego tri komada...owde widimo klasichan primer dewijatzije lichnosti i njeno udwajanje prouzrokowano opijatima, kao i sklonost ka starijim gospodjama kao posleditza sechenja koksa wijagrom... ta kombinatzija neminowno wuche u propast (blato shto bi rekla autorka bloga), ali uwek postoji  trachak nade u widu mlade lepe dewojke, koja was digne sa dna... i shta na kraju retji osim tzitirati buks of knjige "pushti drogu djawoli je popili"

Marija89, 11god

Što se proseravaš mali?

Sehel, 11god

Odlicno si to slozila!

Soya, 11god

odlicna kao i uvek

Voljena, 11god

ma odlichnoooo

Tea_bg, 11god

E, jes naduvan Vule u toj priči, šta reći? Gde mu je bila glava da se kači sa prasitjima?

 

 

 

Popularni u poslednjih 30 dana
Najpopularniji blogovi

Copyright Zoki Games © 1995-2024. All Rights Reserved. Zoki.com se ograđuje od problema emotivno-patološke, bračne i vanbračne i softversko-hardverske prirode koji su nastali kao posledica intimiziranja sa drugim korisnicima. Vodite računa o sebi i drugima jer zoki.com nije odgovoran, tj. Vi ste odgovorni za Vašu fizičku, psihičku i moralnu bezbednost kao i za bezbednost maloletnih lica sa kojima možete doći u interakciju.