Uloguj se

Bosanska kuhinja

Bosanski lonac

Sastojci

600g
junećeg mesa od vrata
400g
janjetine ili teletine
četiri
veće mrkve
četiri
glavice crvenog luka
jedna
manja glavica kupusa
jedan
veći plavi patlidžan
tri
paprike ( neka budu 1 žuta i dvije crvene)
tri
veća krompira
tri
veća paradjza
jedna
glavica bijelog luka
jedan
paštrnjak
200g
mahuna puterica
dva
korjena peršuna
malo
soli
malo
bibera
malo
bibera u zrnu

Način pripreme

Povrće i meso dobro operite i posušite. Mrkvu oljuštite i isjecite je na veče komade. Crni luk oljuštite pa svaku glavicu isjecite na osam djelova. Mahune ostavite čitave (vodite računa da nema niti) i da je sviježa.

Glavicu kupusa isecite na osam djelova. Meso dobro začinite biberom i solju i stavite u lonac. Plavi patlidžan oljuštite i isecite na krupnije komade. Paprikama odstranite peteljku i sjemenke.

Paradajz ostavite cjeli, bijeli luk nek ostane u opni, paštrnjak nek ostane cjeli, a celer i peršun isecite na veče komade. Krompir isjecite na tri dijela.

Ovim redom slažite namirnice u odgovarajući lonac (meso će vam biti u sredini), na kraju pospite sa malo bibera, dodajte malo bibera u zrnu i soli pa nalijte vodu skoro da prekrije sve.

Lonac poklopite i kuhajte na tihoj vatri oko tri-četiri sata.
Ako imate zemljani lonac kuhajte i njemu.

Servirajte na oval, meso na sredini a povrće okolo.

 KikiT77 pre 9 god

Toooo TT bravos :***** hvala ti za recept i nek svako postavi sta zna i ume. Ovo je slicno sa nasom turli tavom samo sto se kod vas kuva i ima kupusa. Reci mi samo sta je pastrnjak?

 

Edited by KikiT77, 2012-02-13 14:04:18

TTajanstvena pre 9 god

Pastrnjak

bijela mrkva, blago aromatična začinska biljka kod koje se, kao kod peršina i celera, koristi zeleni dio i korijen. Ima svojstvenu aromu, koja se cijeni u kulinarstvu osobito u pripremi juha. Kemijski sastav pastrnjaka približan je onome kod celera

KikiT77 pre 9 god
AAA sad znam šta je )) tnx
TTajanstvena pre 9 god


Sogan dolma         


Jela i recepti su kao i ljudi i glazba; putuju, šire se, postaju popularni u nekim krajevima dok u drugima u kojima su nastali jednostavno nestanu.

 

Sastojci

Sogan dolma
600g
crvenog luka
malo
crvene paprike
malo
sirćeta
400g
pavlake
Za nadjev
100g
crvenog luka
400g
mljevene junetine
80g
riže okrugle
dvije
kašike paradajz pirea
dvije
kašike maslaca ili ulja
malo
soli
malo
bibera
jedno
krupno jaje

 

Način pripreme

Podrezati vrhove na glavicama luka. Staviti glavice luka da se skuhaju u vodi, ali paziti da se ne prekuhaju. U vodu se moze dodati malo sirćeta.

Skinuti s peći, ocijediti toplu i naliti hladnu vodu. Pritiskanjem prstima istiskivati košuljice odnosno prstenove luka - dolme. Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi.

Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom. Veće dolme se pune prstima, a manje čačkalicom ili dezertnim nozićem. Nadjev se priprema tako da se sitno isjecka crveni luk i izmiješa sa mljevenim mesom. Dodati biber, rižu, paradajz-pire, jaje, so i ulje.

Sve dobro izmiješati. Punjene dolme luka se slažu u šerpu, zaliju toplom vodom tako da budu pokrivene, doda se malo sirćeta (ako se glavice nisu kuhale sa sirćetom), pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem (uzim od šerpe), te stave kuhati.

U kuhanu dolmu se doda malo aleve slatke paprike.Uz dolmu se servira kiselo mlijeko ili pavlaka.


                                                                                              

KikiT77 pre 9 god
Ovo je garantovano jako jako ukusno, njammmm