Uloguj se

Uputstvo za igranje novog bilijara i pravila

Novi bilijar, kao i stari, ima 5 igara - 8-ball, 9-ball, straight, rotaciju i snooker.

Sistem izigravanja

Kad igra pocinje, bela mora da se spusti iza bele linije, ili u D kod snookera. Bela loptica ce da prati putanju misa onog ko treba da igra. Klikom spustate beli loptu i dobijete stap koji odmah pocinje da se "nateze". Dok se stap zateze i nateze trebate nanisaniti na lopticu koju mozete gadjati (u vrhu ekrana su prikazane loptice koje trebate pogoditi prve). Ako nema nijedne znaci da mozete bilo koju. Kad ste nanisanili, sacekajte momenat izabraog zatezanja stapa i kliknite opet. I Booom... ode bela . Ako belu postavljate u igri, u svim igrama nakon greske protivnika mozete je spustiti gde zelite, osim u snookeru gde mora u D, i to samo posle scratcha (ako bela upadne).

Sa donje desne strane videcete lopticu sa crvenim markerom. Mozete tu izabrati mesto na beloj loptici gde je zelite udariti kako bi postigli efekat felsa - po potrebi (takozvani "english"). Igraci koji imaju clanarinu i na potezu su, mogu klikom na stap ispod stola za igru, promeniti izgled svog stapa jednom od 17 ponudjenih.

Pravila 8-ball

Kod otvaranja mozete udariti bilo koju kuglu. Koji tim ubaci prvi, mora do kraja da ubacuje taj tip loptica (pune ili sarene). Drugi tim automatski dobija kontra tip loptica. Kad se ubace sve loptice, ubacujete lopticu 8 u BILO KOJU rupu. Ako se pre prekida ubaci lopta 8, ona se vraca na teren, uz gresku i protivnik nastavlja. Pobednik je tim koji je ubacio lopticu 8.

Pravila 9-ball

Vrlo prosta igra - potrebno je da gadjate loptice redom, tj uvek trebate udariti prvo najnizu. Ako ste ubacili najnizu ili bilo koju drugu (u slucaju da ste udarili najnizu) igrate dalje, u suprotnom igra protivnik. Tim koji prvi ubaci loptu 9, pobednik je. Ako 9 udje a tim je pogresio, 9 se vraca na sto i igra sledeci tim.

Pravila Straight Pool

Najprostiji bilijar - jedino pravilo je da ne udje bela Udarate redom kojim zelite. Igrac koji prvi ubaci 8 loptica pobednik je.

Pravila Rotacije

Kao kod 9-ball, igraci moraju da udare prvo najnizu lopticu. Ako je uslo bilo sta, tim dobija poena zbirom loptica (ako igrac ubaci lopticu 9, dobija 9 poena, ako ubaci odjednom i 3 i 5, dobija 9 poena). Tim koji prvi dostigne 61 poen, pobednik je. U slucaju da je 60:60 (ukupan zbor loptica je 120) tim koji je ubacio poslednju lopticu je pobednik. Ako tim ubaci loptice i napravi gresku, uabcene loptice se ne vracaju vec protivnicki tim dobija te poene.

Snooker

Najbolja i najkomplikovanija igra. Igra se sa 15 crvenih loptica i 6 "obojenih" - zuta (2 poena), zelena (3 poena), braon (4 poena), plava (5 poena), roza (6 poena) i crna (7 poena). Tim na potezu je obavezan gadjati crvenu. 
Ako je ubacio crvenu, dobija poena koliko je crvenih ubacio (svaka crvena vredi 1) i onda mora gadjati neku od obojenih. U slucaju da je ubacio i neku obojenu, to je greska i protivnik dobija kaznene poene.
Ako je ubacio obojenu koju je prvo udario, dobija te poene i nastavlja sa crvenim opet. Ako je ubacio bilo koju pored obojene koju je prvo udario, protivnicki tim dobija kaznene poene. Dok ima crvenih, ubacena obojena se vraca na mesto.
Kada se potrose crvene, moraju se gadjati obojene redom, od manje ka vecoj. Kad se sve loptice ubace, ekipa koja ima vise poena, pobednik je. U slucaju neresenog rezultata, pobednik je ekipa koja je poslednja ubacila lopticu.

Time Travel

Igra koju moze igrati iskljucivo 1 igrac. Cilj je sto pre ubaciti svih 15 loptica bez odredjenog redosleda. Za ubacivanje bele u rupu kaznjavate se sa 30 sec vremena, a za ostale greske (niste udarili niti jednu loptu ili ste udarili, a niste ubacili niti dotakli martinelu) kazna je 10 sec.