Uloguj se

Kompletno novi izgled Lobby

Sledeceg jutra ce zoki multiplayer na kratko biti zaustavljen zbog velikih promena na zoki lobiju. U pogon se stavlja kompletno novi lobby, koji je lepsi, brzi, funkcionalniji, laksi za koriscenje. Svi ostali delovi multiplayera (igre, radio, dj, pvt, conference) nemaju promene.

VAZNA NAPOMENA: Zbog silnih problema koje igračima može predstavljati Internet Explorer, a u cilju kvalitetnijeg i lakšeg igranja na zoki.com, odlučeno je da se ne dozvoli igračima da koriste Internet Explorer, jer je spor, ima opcije koje su po default vrlo nezgodne za igranje na zoki.com i prave problem kako igračima tako i operaterima za objašnjavanje.

Molimo da se upoznate unapred malo sa novim izgledom lobija kako bi sutra imali sto manje pitanja

Admin pre 10 god

Eto, rodio se i novi zoki Lobby. Nadam se da ce biti i bolji i uspesniji od svih desetine prethodnika Po komentarima koje ste ostavljali stekao sam utisak da se i vama svidja isto koliko i meni. Mada su najvece izmene u stvari nevidljive korisnicima, a to je izmedju ostalog i smanjenje opterecenje apache servera i to u znatnoj meri. No, da ispisem par reci o tome, kako o zamisli svega tako i o maloj pomoci.

Svi ste videli da postoje chat kanali. Znaci nemamo vise samo 1 kanal gde se seve i svasta izbacuje, nego smo podeljeni na vise chat kanala: Public, PVT, Quiz (i neki operaterski). Izmena je sad sto, recimo, na svakom lobiju mozete sami, bez dopusta operatera, igrati se kviza, nema ogranicenja. A najveca izmena je to, sto mozete sami napraviti svoj chat kanal i pricati STA GOD ZAZELITE i da vas niko, ama bas niko ne opominje za to. Public kanal je namenjen za osnovni chat, i pravila LEPOG PONASANJA I DALJE VAZE na Publicu. Mozda ce biti jos i strozija. Moracete se malo naviknuti da pravite chat kanale, to mislim na starije korisnike, i da tamo skroz opusteno caskate. Verujem da ce se vremenom tako nesto i desiti, samo da se malo naviknete na sve ovo. Jedino pravilo ponasanja na privatnim chat kanalima je da NEMA nacionalizma, verskog vredjanja i vredjanja Zoki tima. Sve ostalo.. "prigodne psovke", nazivanje raznoraznim imenima i sl, je dozvoljeno. Znaci totalno opustena atmosfera. Napomena: privatni chat kanal NIJE privatan u smislu privatnosti toga sta se pise, sve je to javno i loguje se i svako moze uci na taj kanal i pridruziti se, cak i operateri
Sto se tice smajlija... Na Publicu vaze pravila lepog ponasanja. Sto znaci da NE MOGU smajliji nedozvoljenog sadrzaja (pornografija i sl). Na ostalim kanalima je dozvoljeno. Oni koji ne zele gledati smajlije, u prozorcetu "Podesavanja" to mogu iskljuciti.

Ko ne razume Engleski, a to mu je izaslo kao jezik, da u meniju "Actions" izabere svoj jezik, kako ne bi za takve gluposti cimali operatere. Kad smo kod "cimanja operatera"... NAVIKNITE SE DA KLIKNETE NA HELP DUGME ako vam treba pomoc. Dranje na javnom i pozivanje operatera kao dozivate kera ili macku, je davno prevazidjena metoda.

Jedan od problema koji neki imaju je neotvaranje prozora. Na Zokiju je moranje otvaranja popup prozora, sto mnogi browseri vole da sprecavaju. Na home stranici multiplayera imate testiranje blokera, i linkovi ka pomoci kako to resiti. Tako da pozivanje operatera "Ne mogu da otvorim sobu" postaje stvarno besmisleno. Znam da mnogi ne zele procitati sta se pise, ali kad bi proitali barem 50% od ponudjenih materijala da ne bi bilo nikakvih problema ... Al, ko ce nas narod naterati da cita...

Drugi problem za novi lobby je vezan za one sa slabijim racunarima. Ovaj novi lobby je relativno zahevniji od prethodnika, po pitanju resursa racunara. To je cinjenica. Nekima koce igrice, "zabeli" im se browser. razlog je to sto browser "poludi", ne stize da odradi sve radnje koje se od njega traze. Ispisivanje liste korisnika, liste soba, liste chatova i radija, i sam chat, pogotovu kad je neka velika slika izabrana kao pozadina, mogu dovesti do usporenja. Evo sta je ciniti onima kojima sve "glavi":
1. Izabrati neku od pozadina koje pocinju sa BACK- ... to su jednobojne slicice koje ne trose puno resursa
2. Iskljuciti smajlije na chatu
3. Po mogustvu postaviti transparenciju na 0.
4. Sobu za igranje smanjiti na regularnu velicinu 720 x 540
5. U toku same igre, ako i ne pratite public, prebacite se na pvt kanal gde nema tolko "ispisa" teksta.
Nakon ovog ce biti mnogo lakse da se igra.

Jos jedna od novina je da nema "zabranjenih" reci na chatu. To sto ih nema ne znaci da smeju da se koriste (na publicu, naravno). Za pisanje caps lockom ne sledi upozorenje, samo skripta sama smanji slova Isto vazi i za predugacke reci (gomila slova bez razmaka, tipa kisssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss i sl.), one se malkice skrate.

Sve u svemu, ne bi trebalo da ima nekih vecih problema sa novim chatom... Ako ih i ima, pisite mi poruku, pa cemo da u hodu malo korigujemo neke stvarcice.

Uzivajte uz zoki.com i dalje

Admin pre 10 god

Vec danima neki pitaju sta je sa rezultatima. Prilikom promene lobija, odluceno je i da se rezultati zapisuju na sasvim drugi nacin. Raniji rezultati su bili sumarni za kompletan poeriod od vise godina unazad, sto se pokazalo kao lose, jer su neki koji vise ne dolaze, zaposeli prva mesta i ne moz ih niko skinuti.
Od kad je poceo novi lobby, rezultati se zapisuju na drugaciji nacin (osim tablica koji je tek sad krenuo sa zapisivanjem). Novi izgled rezultata mozete videti na istoj stranici kao i do sad. A izmene su sledece:

Za svaku igru dajemo rezultate za poslednjih 7, 30 i 90 dana. Mislim da nema potrebe vise od 3 meseca unazad da se ide. Za neke igre koje imaju vise tipova igara (bilijar, mira, zetris, pikado, slagalice..) davacemo i zbirne rezultate, i to samo takozvani QF (faktor kvaliteta), tj sumu QF iz svih podtipova te igre.

Prikaz rezultata NIJE U REALTIME! Hocu reci da se rezultati "sumiraju" jednom dnevno, u 23:50 po serverskom vremenu (5:50 ujutru po balkanskom).

Pocevsi od sledeceg ponedeljka, svakog ponedeljka ce javno biti izvuceno 2-3 igre za koje ce biti nagradjeni najbolji u prosloj nedelji. Da li ce biti 2-3 ili manje ili vise, i koliko ce biti igraca nagradjeno, to se jos ne zna. Takodje ce svakog 1. u mesecu javno biti izvucene isto x-y igara za koje ce biti nagradjeni najbolji u prethodnom mesecu. Oko ovoga jos nema detalja, kada bude, saznacete

Male napomene: Sve igre cim se zapocnu, belezi se da su igrane. Kad se zavrse, belezi se zavrsetak i upis rezultata. Tako da je bolje (zbog proseka) zavrsiti partiju makar i sa losim skorom. Ovo se najvise odnosi na Yambashe

soulless pre 10 god

Kada smo razradjivali ideju o mogucnosti da svako (ko ima clanarinu) moze da napravi svoj Chat lobi, mislili smo na sledece pozitivne stvari koje bi iz toga proistekle:

1. Public chat bi se rasteretio od caskanja, pevanja, pametovanja i svega ostalo sto je normalno za svaki chat. Time bi i novi korisnici dobili priliku da im se operateri posvete na kvalitetniji nacin a ne da ih i ne primete kada chat preplavi gore pomenuto.

2. Na tim chatovima koje bi sami pravili, po nekom nepisanom pravilu bi se okupljali oni koji misle slicno, koje interesuju slicne teme i koji imaju isti nacin razgovora. Time bi i prica na samom chatu bila slobodnija i ne bi morali operateri da intervenisu "za svaku sitnicu" u cilju da odrze pristojan Public chat. O tome je Admin vec pricao ovde

Ono sto sada sledi je da na Public chatu (koji bi trebalo da sluzu samo za najosnovniju komunikaciju tipa... da se pozdravite, da potrazite igrace za svoju sobu i slicno...) ukidamo smajlije, a da se ta opcija zadrzi na chatovima koji vi napravite.

Admin pre 10 god

Nismo bili spremni prosli ponedeljak da krenemo sa nagradama za igrice, ali od ovog ponedeljka, da... Sistem ce biti sledeci:

Igre ce biti podeljene u 5 grupa. Svakog ponedeljka ce se odredjenim sistemom (jos neizdefinisanim) odabrati po JEDNA igra iz svake grupe igara. Najbolji za prethodnu nedelju u toj igri dobice 5 nagradnih dana. Dodatni uslovi za nagradu ce biti ispisani pored svakog broja grupe. Grupe su sledece:

1. grupa (uslov za dobijanje: minimum 20 zavrsenih slagalica)
Zoki 9 • Zoki 16 • Corner puzzle • D-Puzzle • Hexa-Zoki Puzzles (zbirno) • Boyz&Girlz Puzzles (zbirno) • Tesla Puzzles (zbirno) • Zetris (zbirno) • Zomathics • Zomathics-Pro • Zumika

2. grupa (uslov za dobijanje nagrade: minimum 15 zavrsenih partija)
Yamb • Yamb Pro • Mega Yamb

3. grupa (uslov za dobijanje nagrade: minimum 20 zavrsenih partija)
Tablic • Bela • Sah • YuGo • Red Alexa • Mira (zbirno)

4. grupa (uslov za dobijanje nagrade: minimum 20 zavrsenih partija)
9 x 8 • Dirty Dozen • Mice • Gomoku • Sudoku

5. grupa (uslov za dobijanje nagrade: minimum 15 zavrsenih partija)
Remi • Lore • MauMau • Pikado (zbirno) • Bilijar (zbirno)

Za prvi ponedeljak ja cu izvuci random igre i dati najboljima iz tih igara (ako imaju uslov) nagradu. Do sledeceg ponedeljka ce se verovatno smisliti neki sistem javnog izvlacenja kako ne bi ispalo da se nesto namesta.

Vazna napomena: U slucaju da u izabraboj igri najbolji ne ispunjava uslov za nagradu (broj zavrsenih partija) nagrada se nece dodeljivati drugom mestu i nece se menjati igra.

Admin pre 10 god

Od sada mozete na lobiju, i bez clanarine, da slusate internet radio stanice sa prostora ex-yu. Linkove za stanice imate u meniju Links -> Radio.

Da bi mogli da slusate radio, potrebno je da imate instaliran MediaPlayer plugin za browser. Ako nemate, sa ovom linku mozete skinuti i instalirati.