Uloguj se

sanjiva - Blogovi

Balada brezi (mom malom anđelu)

       Na proplanku iznad grada rasla je jedna naizgled sasvim obična breza. Kružile su glasine da je posadila lično Vesna, Boginja proleća, strogo pazeći na strane sveta i plodno zemljište, ali to su bile samo ipak obične priče...Niko se više nije sećao odakle i kada se pojavila sasvim lepa, sasvim pristojna i svakodnevna.

      I šta sad:bila bi breza kao svaka druga, da nije imala jednu čudesnu osobinu.Treperenjem lišća uspevala je da izazove najlepše melodije. Pevala je o radosti, pevala o životu, o sjaju u dečjim očima, ljubavi,srebru noćnih zvezda.Prva, počeše deca da se skupljaju ispod njenih grana. Slušajući priče svojih mališana počeše da dolaze i roditelji, prijatelji... Proplanak na kojem je rasla postade omiljeno sastajalište. Tamo su odlazili oni koji su tužni, umorni, ili samo oni koji su željni prijatne melodije.

      Ipak priča o čudesnoj brezi se širila van granica njenog kraljevstva. Putnici su je nosili daleko sve dok priča ne dođe do dva moćna kralja na dve suprotne strane sveta.Kao po dogovoru oba krenuše po brezu želeći najbolju zabavu za svoje goste, ukras koji niko drugi nema.

     Nedugo sastaše se dva moćnika ispod bele kore.

-Moja je, reče prvi.

-Ne , moja je, odbrusi mu drugi.

Poče duga rasprava na temu čija je i ko će da je odnese, a nesvesna breza je pevala pesmu nostalgije, zaljubljenih, pesmu radosti životu.

-Kad nije moja, neće biti ničija, reče jedan od njih i ošinu drvo bičem, tako da se blago nakrivi od udarca.

-Imaš pravo , dodade drugi i dodade brezi udarac trozupcem.

    Lomeći je, i kršeći njene grane, uništavali su svaki trag lepog drveta. Priču završiše bacanjem žara na drvo. Ljudi su pričali da je u momentu gorenja, dan zamenio noć, i da su iskre otišle tako daleko da su postale sazveždje na nebu...

     A breza...Preselivši se u carstvo nebeskih breza i dalje je pevala... I sada ako dobro slušate čućete njenu melodiju...Jer ona bira samo posebne...

     

-neo- pre 4 god

prelepo mila

sanjiva pre 4 god

hvala puno

Panera pre 4 god

Neobicno ... lijepo

tri_praseta pre 4 god

bajkowito bash k`o ema da ga je pisala nadam se da je perun oswetio wesninu brezu i dwojitzu oholih kraljewa poslao morani na istinu? 

Cuvar pre 4 god

Mnogo lepa prica

P_t_i_c_i_c_a pre 4 god

Prelepo sanjivo..

Nostradamus pre 2 god

Sanjiva ovo je istina sve sto si napisala.Steta sto vise ne mozes da pises.Znam o kome je i za koga je.Nek te Andjeli cuvaju.Tvoj Nostra...

kruskaaa pre 2 god

?

sanjiva

Žensko, 89 god., Srbija
4 god , 300, 2 god