KLIKNI BEZBEDNO DOK SI NA NETU


      Internet je usao u nase svakodnevne poslovne, privatne, zabavne aktivnsti. O dobrobiti interneta u drugom tekstu. Ovom prilikom bih progovorila o bezbednosti korisnika interneta i to prvenstveno dece. Činjenica je da su mladi svakodnevno na društvenim mrežama, online igricama, raznim sajtovima, online učionicama i to je dobro, ako se pravilno koristi i ograniči vreme boravka u virtualnom svetu. Nažalost, taj novi vid komunikacije, informisanja, sticanja znanja nosi i svoje loše strane i ponekad je  i za odrasle nepoznanica da je to i put za gubitak privatnosti, ugrožavanje lične i sigurnosti cele porodice. Da li Vam je možda dete, unuče ili maloletni rodjak otvorio neki profil ili Vas uveo na neki sajt  ? Da li ste sigurni da nije otvorio profil i za sebe, naročito ako su u pitanju društvene mreže, online-igrice, surfovanje ili chat-ovanje ? Obaveza je nas odraslih da ih zaštitimo i obezbedimo im fizičku, psihičku i moralnu sigurnost. Deca odrastaju na ugledanju, ugledanju na odrasle. Svi mi u okruženju imamo po neko maloletno dete i dobro razmislimo uvek šta radimo i činimo i mi, iako nismo u realnom svetu i previše se opustimo. Razmišljanje, to meni ne može da se desi ili mojima ponekad dovede i do neželjenog. Tada je kasno da se o tome razmišlja i piše. Zato bih zbog dece koja još uvek nisu svesna opasnosti nepravilnog korišćenja intereneta nabrojla izazove i kako se zaštiti od njih. Izazovi koji uključuju decu su realni : chat sobe, chat programi, blogovi, online igrice mogu da dovedu do njihovog zavodjenja i gubitka osecaja da je osoba strana, deca lako dolaze do pornografskih sadržaja koji utiču na njohovo seksualno obrazovanje, izloženi su pedofiliji ( seksualna nastranost prema deci istog ili suprotnog pola), kada odrasli naprave lažne profile i sa njima uspostavljaju kontakt,  „ predatori “ na mreži ( zlostavljači ili silovatelji) koji lako manipulišu sa dečijim osećanjima i potrebama zbog veće informatičke pismenosti i većeg životnog iskustva, pribavljajući informacije kako bi stekli poverenje i prijateljstvo. Na kraju bih dala nekoliko osnovnih preporuka deci : Pri chatovanju koristite sajtove za mlade i to one koji imaju nekog ko nadgleda chatovanje, u podešavanjima zaštitite svoje profile, fotografije šaljite samo osobama kojima verujete i ne delite sadržaje ili zajedničke fotografije ako bi to nekome štetilo, ignorišite nepoznate osobe koje žele da sa vama uspostave kontakt i naučite kako da ih odbijete i blokirate, ne prihvatajte sastanke sa nepoznatim osobama iako su vaši drugari na interenetu, o eventualnim sastancima uvek obavestite roditelje i kad niste na Inernetu i na kamerici, isključite se i na kraju kamericu otvarajte samo sa osobama koje lično poznajete.

     Možda će se sve ovo o čemu sam pisala nekome dopasti, nekome koristiti, nekome biti dosadno ili suvišno, nekome možda i pomoći, što mi je i bila namera. Izvinite na opširnosti, ovo je najkraće što sam mogla o ovoj, za mene važnoj temi. Ako bude interesovanja mogu i o savetu za roditelje ili bake , nekom drugom prilikom.

 

 

Goxy Medena Pantelic
Popularni u poslednjih 30 dana
Najpopularniji blogovi

Copyright Zoki Games © 1995-2024. All Rights Reserved. Zoki.com se ograđuje od problema emotivno-patološke, bračne i vanbračne i softversko-hardverske prirode koji su nastali kao posledica intimiziranja sa drugim korisnicima. Vodite računa o sebi i drugima jer zoki.com nije odgovoran, tj. Vi ste odgovorni za Vašu fizičku, psihičku i moralnu bezbednost kao i za bezbednost maloletnih lica sa kojima možete doći u interakciju.