*delta* - Blogovi

Zbunjena k'o dva ludaka u buretu


Redovna kontrola u školi obaveljena. Šetala sam od učiteljice,preko nastavnika srpskog,zatim matematike,preko istoričara,sve do nastavnice francuskog tj razredne.

Osim što sam razmenila po koju sa tim nastavnicima,razmenila sam po koju i sa ponekim roditeljima.Danas su inače ''Otvorena vrata''.Piči promaja na sve strane...Mada promaja nema veze sa ovim otvorenim vratima,ali ima veze ...sa promajom u dečijim glavama(valjda).

 

  • Izvinite,a kuda Vi idete?- umilnim glasom me upita detence,koje sedi u magarećoj klupi,na ruži vetrovoj,piči promaja po njoj,pa sam' puca.
  • Ja da malo divanim sa učiteljicom,nastavnicima,profesorima-odgovorih na najfiniji način.
  • Vašu ličnu kartu,ako bih mogla da dobijem na uvid.

Zaprepastih se.Skoro šest punih godina ulazim u istu školu,nikada mi niko ličnu kartu nije tražio.Doduše,pristigao nam nov direktor-nova pravila.Poštujem. Dajem ličnu na uvid...ona tamo nešto upisuje, zahvaljuje mi i sa osmehom vraća ličnu kartu. Fino neko detence....ima nade za našu omladinu(pomislih u sebi).

Dok čekam na red,tako proturim po neku sa izbezumljenim  roditeljima,koji čekaju isto kao i ja.Svako ima neku muku...Jedan razmišlja da digne kredit,da bi platio privatne časove .Svi plaćaju makar po jedan predmet. U velikom su maleru,ovi što plaćaju po dva tri predmeta. Ne daj Bože da ti dete pored matematike,srpskog,francuskog još kuburi i sa engleskim.

Nastavnici u principu nezainteresovani da prenesu znanje,sa druge strane deca nezainteresovana da bilo šta korisno nauče.Mada sve više verujem u to da nam je sistem obrazovanja potpuno praktično neprimenljiv- bubanje gomile gluposti koje im u životu nikada neće ni trebati !

Da se vratim na privatne časove. U proseku...dvočas se kreće od 800-1000 rsd...u zavisnosti koji je predmet u pitanju.Pa računicu izvedite sami.Al' nije to poenta.Nešto drugo ja razmišljam...

Ili smo mi izrodili gomilu debila ili su generacije sve gluplje i gluplje ili u školama nešto debelo nije u redu ...

 

 

 

 

Edited by *delta*, 2013-10-26 13:39:25

Tatjanka, 11god

Ipak je problem u skolstvu,nista nije kao pre..Kod nas mjenjaju uciteljice djeci kao na modnoj reviji,drugi razred a sedma uciteljica,nikog nije briga dal' one tu djecu sta nauce..

*delta*, 11god

Verujem,cilj im je da se uglave u državne firme(kao i svima nama)...posle se radi na natalitetu.Taman je jedno odgajila,uzela prvu generaciju dece,već se odlučila da rodi drugo(što je naravno pohvalno-radimo na natalitetu)...ali je konfuzno za decu

tri_praseta, 11god

nije problem u shkolstwu, wetj je problem u roditeljima chiju detzu waspitawaju grand show, farma i ostale edukatiwne emisije na tw-u... bash sam danas prelistao chitanku za 7i razred i odushewio se kad sam wideo da su detzi ubatzili odlomak iz malog printza i hobita, pored pesmitza milana rakitja, mike antitja i slichnih... a da ne pominjem genijalne ilustratzije boba zhiwkowitja, koje krase swaki tekst u istoj... a shta smo mi imali u chitankama? mi i generatzije pre nas... tita... prosto ti se gadi da otworish chitanku, iz nje te gleda mrtaw marshal.... dakle nije problem u shkolstwu koje je danas blizhe ucheniku, mnogo wishe nego shto je to bilo nama, wetj u waspitanju detze od strane roditelja i tezhnju da detzu zainteresuju da uche... 

p.s. wideo sam poster sa slichnom slikom kao owa shto si je postawila sa sledetjem textom "jebesh ti owo bitju striptizeta (ili starleta isto je)"...zhalosno (iako je odlichan fazon)

p.s.s. detzu treba tutji (ne kad samo nerwozni, wetj kad to zasluzhe)

*delta*, 11god

Evo konkretno moji ne gledaju farmu,pa čak ni grand show.Al se truju crtaćiima...(tv isključen do daljnjeg).Da neće da uče-neće...to je činjenica.Ali mi je strašno iritantno,kad kaže nastavnik sledeće...

-Znate,on je jedan jako inteligentan dečak.Ne treba njemu mnogo do fine osene...malo samo...Ne držim privatne časove učenicima,kojima predajem,al eto...mogao bih da napravim blagi propust,naravno da to ostane medju nama.

Ma... u predškolskom ih jako malo uče...ko veli ima vremena,neka se deca igraju,kratko je detinjstvo.Dodju u prvi razred,učiteljice kontaju,naučili su makar slova u predškolskom programu...i odmah se počinje sa pisanjem.Njihov stav je ,,Aj sad da vidim,šta vi znate''.

Ja sam do sada više puta išla u prvi razred(prvi put ja sama,drugi put sa sestrom,treći put sa prvim detetom,četvrti put sa drugim detetom...uskoro krećem po peti put u prvi razred i zlo mi je)...ovo je došlo veruj mi da nema dalje.

tri_praseta, 11god

swe pohwale za tzrtatje i to shto ne gledaju farmu.... a ti lepo kad god netje da uchi izudarash (prethodno poshaljesh da uberu prut), pashdawish kako tje sledetji put da uche kad god im kazhesh... i da...neka owaj sawet ostane medju nama

*delta*, 11god

sramota me da ih bijem.nisu više mali.ja samo se malo više dernjam...žvaćem im po ceo dan-ovo uradi ovako,ovo onako.to nije trebalo tako-ovo nije trebalo onako. čak mi je anja danas rekla....molim te na kratko se izgasi,počinješ da me živciraš...ebeš ga

tri_praseta, 11god

weliki? mene kewa tukla do faxa... dobro kad sam upis`o drugu godinu prestala (to mi bila nagrada), ali kad sam je obnowio ponowo pochela a kad sam napustio preko weze mi sredila wojsku

slika, 11god

vestica traumatizira deca

*delta*, 11god

danas ja radim sa sinom matematiku,on kao razume šta mu objašnjavam..u jednom momentu me pita...Jesi li se setila možda passworda za komp? I meni pukne film!! Naravno da ga nisam tukla,ali sam mu žvakala dva sata.

Na kraju je rekao...Što bre me ne tučeš kao sve normalne majke,samo se dernjaš,kao da si nenormalna.

Znači,pucam...1,2,3,4,5,6,7...10 .Mirna sam,sve ok

tri_praseta, 11god

trebala si da ga oseresh od batina wetj na paswordu 

 

*delta*, 11god

postao si jako agresivan mafija(igrica) te prevaspitala

tri_praseta, 11god

ja sam uwek agresiwan narochito prema suprotnom polu

Jojjo, 11god

Mogao bi mnogo povodom ovog pitanja da pišem. Ukratko problem nije u deci, već u nama a kasnije se reprodukuje kroz njih, i mi, naravno, tek tad shvatimo problem. Rećiću samo kratko. Nas(mene i lepšu polovinu), zvali profesori u školu da im kažemo kakvu "formulu" koristimo, na koji način vaspitavamo decu. 

Tatjanka, 11god

Ne slazem se da je do roditelja,problem je sto sad svako moze da zavrsi skolu i da uci djecu,kucno vaspitanje je nesto drugo.Ipak su oni tu da nauce djecu a ne da im pored placenog posla mora da se placaju naknadno casovi.

*delta*, 11god

Ima tu svega...i kućnog vaspitanja,kao i nevaspitanja.Ovde sam precizirala prvenstveno koliko pojedini profesori žude za privatnim časovima.Potpuno jasno...besparica.Uh,previše mi je za današnji dan školstva.Molila bih restart za današnji dan!

Jojjo, 11god

Nije samo kućno vaspitanje. Već način sticanja obaveza, odgovornosti, znanja... Da, u pravu si što se profesora tiče da neki umeju naučiti(preneti znanje) a neki ne, ali to je uvek bilo.

*delta*, 11god

ima istine

tri_praseta, 11god

ne ne tatjanka, kutjno waspitanje nije samo retji poznatom chiki i teti dobar dan i ustati babi u autobusu gradskog prewoza, wetj podrazumewa i obaweze (konkretno uchenje) koje dete zhelelo to ili ne mora da ispuni

Tatjanka, 11god

Da zavisi i od djece,neki vole da uce a neki manje,neki sami uzmu knjigu a neke moras da nateras.Zato ja drzim prutic u pripravnosti

*delta*, 11god

ma ja sam davno prestala da ustajem babama u autobusu,ustajem samo trudnicama. cuvam i ja noge za stare dane.

tri_praseta, 11god

i tebe treba (iz)udarati

*delta*, 11god

ne postiže se silom ništa samo pričom...valjda će im nešto jednog dana doći do moždanih vijuga

Jojjo, 11god

kažu prut iz raja izašao...al što se tiče učenja, treba prvenstveno da shvate, ne uče radi nas(roditelja) već radi njih i normalno, nagrada za dobar uspeh(trud) i neka vrsta kazne(uskraćenosti) za neuspeh (ako se nisu trudili).  

tri_praseta, 11god

machko samo ti weruj u to da se batinama nishta ne postizhe, jednog dana tjesh shwatiti da greshish.... a prut je iz pakla izashao, al je neophodan ponekad da bi od zhiwota stworio raj 

*delta*, 11god

Probala da kaznim...bez uspeha Sad sam prešla na druge mere...Poznajem jednu tetu iz socijalnog.Oni uzimaju decu koja ne slušaju i vode ih u Zvečansku.Tamo neće te niko maziti,paziti i zvati te Djole.Tamo biju preko ledja,čim pomisliš na internet....a nedaotiBog da ne učiš....gotov si. Evo...lekcija iz biologije je naučena.Više nije biologija nauka koja MOŽDA proučava živa bića...sad parla pa sam' puca!

Tatjanka, 11god

Ma macko prutic zakon

 

tri_praseta, 11god

jesu te tete iz sotzijalnog bash prawe weshtitze a tek chike qq

slika, 11god

ma pare nisu problem para nema

*delta*, 11god

nenormalan si,majke mi moje Mirke

slika, 11god

opet ja nenormalan

*delta*, 11god

malkice samo

slika, 11god

U magarecu klupu sam sedeo i ja u osnovnoj i u srednjoj skoli  i trazio licnu da zapisem podatke  naravno i rtg napravim ako je roditeljica jos i mlada to u gimnaziju    cak je i otpratim gde treba znaci tako je i kod nas odavno.E sad sto se tice privatne casove  niko te ne obavezuje da uzimas a imalo je i dopunske casove po neke predmete ispred ili po nastave .Posto su ucenici u zadnje vreme dobili puno prava  i slobode a nastavnicima su uskracena oni se vise i ne smaraju da predavaju na casovima kako treba .Lekcije predavaju nabrzaka ili uopste je ne predavaju nego za to zaduze neki ucenik naravno za vecu ocenu .Problem je u svima  prvo opstestvo u koje zivimo  pa nastavnici pa roditelji i na kraju deca.

tri_praseta, 11god

slichko....i ti spadash u owu "turbo" generatziju

slika, 11god

ni ja neznam vise gde spadam

*delta*, 11god

ja kad sam čula da ove godine imaju dopunsku nastavu(po prvi put od kako je krenuo u školu),ja sam se zaprepastila! znači...dodatna je uvek postojala,ali dopunska NE.

slika, 11god

eto kod nas je ima i obicno ide dobri ucenici ne oni kojima je stvarno potrebna ludilo

slika, 11god

ovo sam pre neki dan okacio kod Soyce na zid i rekla kao da je moj sin napisao

*delta*, 11god

ovo mi lici na moje dete,ljubi ga majka

slika, 11god

tri_praseta, 11god

 a danas je na dopu i izgleda `wako (toliko o posleditzama neidenja u shkolu)

Tea_bg, 11god

Hej,teacher leave those kid alone!

Roditelji i deca napraviše strategiju kako savladati naše školstvo. Oni koji pišu nemoguća pravila bilo gde, posebno u školi, zaboravili su da naš narod kad otkrije rupu u zakonu otvori šalter.

Kako je gradivo nemoguće, i kako u istom danu deci daju par kontrolnih koje je nemoguće uspešno rešiti, roditelji dobrih učenika su uzeli stvar u svoje ruke. Ova strategija postoji već dugo a sastoji se u sledećem:"sine danas ne ideš u školu nego učiš za ono što sutra odgovaraš!"

Odavno shvativši da je odličan uspeh u školi moguće postiči jedino ako decu šaljete u školu onda kada su spremna da odgovaraju, i da se ne isplati da budeš savestan đak koji će danas jedan predmet odgovarati za 5 ali iz druga dva dobiti 1- cu (zbog lošeg plana i programa) koju je gotovo nemoguće više ispraviti na 5.

Oni koji treba da se brinu o deci, napadoše tu istu decu i "grozne roditelje", koji im pravdaju časove?!

http://www.medias.rs/2013/03/09/bezanje-sa-casova-jos-jedan-razlog-za-reformu-skolstva/

Voljena, 11god

Vidis i djeca u skoli znaju da si ti sumLjiv lik 

 

Ovdje isto dosta roditelja placa instrukcije, vecinom za jezike, sreca moja pa mala za sad ima samo engleski, pa joj ja dosta mogu pomoci oko toga. Kad dodje na red svabski, uplaticu i ja nekog, ne dopada mi se taj jezik. Talijanski sam ja ucila al ne vjerujem da ce ga trebati, dok mi se francuski bas dopada, al ovdje nije u redovnom programu. A primjetila sam i ja da se svake godine vise zahtjeva od djece. U osnovnoj skoli imaju predmete koje smo mi tek u srednjoj poceli. Naporno je to za djecu, po 17 predmeta imaju djeca tamo u 7., 8. razredu. Ispametice nam djecu skroz, nemaju kad ni biti djeca.

 

Bem ti pozadinu kad moram zhuto pisat 

*delta*, 11god

Al je sad legla pozadina,na ta tvoja zuta slovca

gipsy, 11god

"Sto vise obaveza - manje gluposti u glavi" govorila moja baba. I bila je u pravu.

Nauka kaze da covek koristi samo 5 procenata svog mozga. Pa zasto ga onda sputavati ili uciti samo ono neophodno? Hocu da kazem da svako moze da nauci za neku zadovoljavajucu ocenu, ali mislim da to nije dovoljno. Kod dece treba razviti glad za novim saznanjima, a to se ne moze suvoparnim predavanjima. Predavac je taj koji je zaduzen da usadi detetu ljubav prema odredjenoj oblasti. Moja deca su imala fenomenalne nastavnike fizike i matematike u osnovnoj skoli. Secam se, nastavnik fizike je radio na odredjeno vreme i kako skola nije imala kabinet za fiziku i opremu za oglede, on je od kuce donosio kojekakve skalamerije i bas se secam da su deca bila odusevljena i vazda prepricavala sta im je nastavnik pokazao. Mogu slobodno da kazem da je taj covek uticao na njihov izbor cime ZELE da se bave u zivotu. 

Moja deca su imala i divne uciteljice kojima je najvaznije bilo da kod dece razviju osecaj zajednistva i solidarnosti nego bilo sta drugo. Naucile su ih da neguju drugarstvo i beskrajno im hvala na tome.

Da bi dete bilo uspesno roditelji i nastavni kadar moraju da budu tim, sto je danas retkost. Mnogi ucitelji/nastavnici i roditelji zaboravljaju da pohvale manje uspesno dete kad postigne neki razultat, a tvdim da pohvala deluje stimulativnije od najvece petice.

A sto se batine tice... kazu da je batina iz raja izasla. Verovatno zato sto joj tamo nije mesto. 

 

gipsy, 11god

Htela sam ustvari da kazem da deca nisu uopste kriva ni u kom slucaju. Deca su glina koju mi odrasli oblikujemo i mi odrasli smo zasluzni i za njihove uspehe i za njihove neuspehe. A da mnogo toga ne valja u prosveti, to stoji. Razumem ja i nastavnike koji za jadnu platu mora da sacuva 30 glava na ramenima i pritom da ih necemu nauci. Ne moze to svako.

 

Tea_bg, 11god

Ako im je plata mala, neka daju otkaz!

Rad sa decom je najtananija nit svakog drustva, bez obzira sta sa njima radite (profesor, vaspitac, pedijatar, psiholog...). Ukoliko su prihvatili odgovornost onda treba i da je ispunjavaju.

*delta*, 11god

Tea za preCednika !

gipsy, 11god

Sto bi dao otkaz par godina pred penziju? Koliko je takvih sto otaljavaju posao. A i sto ne bi otaljavali kad nemaju razgovor i dogovor sa djacima i sa roditeljima? Ne mozes da zakonima i propisima vezes ruke nastavniku i da od njega onda ocekujes ne znam sta. Profesor u srednjoj skoli ne moze da uspostavi disciplinu na casu, jer deca, zaboga, imaju svoja prava. Ne moze da ga izbaci sa casa, ne moze da ga posalje kod direktora... Ne znam, brate, nas niko nije ni tukao ni za kosu vukao, niti povisio ton, a opet se znao red, nisi mog'o muvu da cujes na casu.

tri_praseta, 11god

nas baba duja tukla... a ako ne znash na engleskom da pitash da izadjesh u wtz, ima se upishash u gatje netje da te pusti.... i swi smo znali taj engleski, chak i loshiji djatzi znali su poneshto

gipsy, 11god

Mej aj gou tu WC?

tri_praseta, 11god

tu pis

*delta*, 10god

Ma tih ima svuda-sto otaljavaju samo jer su pred penzijom.Nema samo u prosveti,vec na svim mogucim poslovima.zato licno mislim da bi prosveta trebala da ima beneficirani radni staz.A ne jednom mogom na onom svetu-igraju poker sa Pokojnom Milevom,a drugom nogom otaljavaju gradivo sa decom.Raditi u prosveti je zaista stresan i tezak posao,puno dece sa razlicitim karakterima....Nisu vam ni svi prsti na ruci isti,a da ne pricam o 30-oro neukrotive dece u prvom razredu,koji jos nisu svesni znacenja skole.

Marija89, 11god

Čast izuzecima, ali da, današnje generacije su sve gluplje i gluplje. I to zato što su im nadohvat ruke gluposti na tv-u, tableti, ajfoni, *určići-palčići. Što više ne znaju šta znači pročitati knjigu. A za to su uglavnom krivi roditelji koji im to dopuštaju, jer nemaju vremena da se pozabave njima. Moj tata je razredni odeljenju 6. razreda, za tu decu slobodno mogu reći da su izrasli u idiote, a još veći idioti su njihovi roditelji koji, kad god im dete napravi glupost, kazu: "Moje dete?! Svašta. On to nikad ne bi." Tata, koji je odličan pedagog i zna kako da smiri decu, jer je mnogo generacija izveo do sada, sad ne zna šta sa njima da radi, jer roditelji neće da saradjuju. Dakle, roditelji su najviše krivi za sve, pa tek onda školstvo. I mislim da svako dete može da ima solidnu ocenu i bez privatnih časova koje će da plaća, osim kad su eventualno, u pitanju strani jezici. Kako su bre deca ranije učila, nisu znala šta je "privatni čas". A najviše me izludjuju nastavnici koji se sami nude za privatne časove i to svojim učenicima. I izvinjavam se, ali ja jesam za to da dete nekad blago dobije preko guze.

gipsy, 11god

Ima i tu istine ali ne treba generalizovati stvari. Nisu ni sva deca, ni svi roditelji, ni svi nastavnici na kalup.   Opet kazem da je na roditeljima da budno prate i saradjiju sa uciteljem/razrednim staresinon (ja nikad u zivotu ni za jedno od troje dece nisam otisla kod nekog predmetnog nastavnika), a na nastavniku je da detetu priblizi gradivo i da ga ucini interesantnim. Dzaba svega ako dete ima otpor prema necemu... naucice za ocenu i zaboravice. A svaki roditelj kad-tad skonta da se batinama ama bas nista ne postize, bar ne u pozitivnom smislu. To "po guzi" pali kod sasvim malene dece dok jos guraju prste u shtekere, pipkaju ringle i slicno. Za kazne jesam, za batine nisam.

tri_praseta, 11god

treba detzu tutji trebaaaa... ja tju moje chetwrtkom... "ajmo detzo danas weseli chetwrtak izash`o dilan dog, naguzite se, sad tje tata kaishom"... pashdawish shta je waspitawanje

Marija89, 11god

Ja jesam za udaranje preko dupeta, za ostale vidove "batina", nisam Naravno da nisu sva deca ista, ali kad se pogleda generalno, ipak su nove generacije sve gluplje i gluplje. Znam iz iskustva koliko nastavnik moze da na interesantan nacin da predaje neku lekciju, ali dzabe kad neko NEĆE da uči. Slažem se takodje da ima onih profesora koji samo otaljavaju svoj posao, ali ja ipak mislim da je najveci problem u roditeljima koji ne umeju da vaspitaju svoju decu. Čast izuzecima, naravno.

gipsy, 11god

Ako neko nece da uci, onda je lenj, nije glup. Ako ga roditetelji nisu vaspitali, onda je nevaspitan, nije glup. 

*delta*, 10god

Maro,ne slazem se sa tobom po pitanju jedne stvari.Nisu roditelji krivi sto nemaju vremena za svoju decu.Evo konkretno kod mene.Suprug radi od ujutru do uvece.Ja po smenama.Desi se nekada da ih vidim samo na spavanju,jer sam prebukirana smenama.Danas je takvo vreme,normalno je boriti se za egzistenciju.Koliko god mogu da im pomognem sto se tice skole,pomazem.

Imam i problem na koji nacin im preneti znanje.Ne umem da se spustim na njihov nivo i objasnim na postupak koji bi njima bio adekvatan.Nisam se skolovala da bih bila ni ucitelj,ni nastavnik a ni profesor.Ali smatram ma koliko ovako blesava bila,da sam dobra majka,koja cini sve da joj deca prvenstveno budu dobri ljudi,a ako i ne budu naucnici jednog dana...pa Boze moj...

Meni ce najveca nagrada kao jednoj majci biti,da oni budu fino vaspitani,posteni i dobri ljudi u buducnosti.

Marija89, 10god

Naravno Deltice, svaka čast roditeljima koji rade kao ludi da bi porodici omogućili koliko-toliko normalan život, to ne sporim. Ali ima roditelja koji, ako već imaju slobodno vreme da ga provedu sa decom, ne umeju da ga na pravi način iskoriste. A sa Gipsy ne bih mogla da se složim. Sa jedne strane jeste u pravu, ali ipak IMA dece koja su glupa, moram tako da kažem, ali imam razloga, jer znam mnogo takvih. Televizija(i mnoge druge moderne stvari) ih skroz zaglupe, ne umeju da razmišljaju, ne umeju da koriste intelekt, da se snalaze, da procenjuju stvari u životu. Tako da, jesu glupi. I opet kažem, čast izuzecima, ima dece koja su lenštine i nevaspitani do zla boga, ali su pametni, znaju šta i kako treba, pa čak i kad neće da urade nešto.

*delta*, 10god

Ima lenje dece...imam jedno upravo u kuci.Lenj je da uci,pa to je neverovatno.Ako ga ne ''poteram puskom'' taj se sam nece setiti da uzme knjigu u sake. Ali za sve drugo nije lenj Kad treba da ide u skolsko da igra fudbal-prvi je...kad treba da vozi bajs-tu je isto prvi...Al dobro...tu sam ja da ga usmeravam,da pritegnem gde treba,da popustim opet tamo gde treba

Soya, 11god

A zasto mene nema na Zokiju? Pošla sam u 5. razred a pritom i radim pa vi vidite kako je meni. Fali mi samo još nekoliko sati da produžim dan.

Što se školstva tiče...obiman program, dva jezika, iz jednog predmeta gomila knjiga...

Žao mi je malo ove naše dece...nemaju ni D od detinjstva.

veverica, 10god

Ja vec kukam kad pomislim pomislim na peti razred

*delta*, 10god

I ja kukam...i celo jutro kukam. Kako objasniti razliku izmedju meteroiDa i meteoriTa i meteora. Nasla sam nacin...savladasmo i to

Geograficar im samo ispredaje gradivo...ne zanima ga da li je to gradivo shvaceno ...njemu izgleda samo bitno da je to otaljao.Istoricar im donosi razne kineske vaze Cak su imali i jedan cas istorije ,,Beograd ispod Beograda''. Deca su se odusevila. Samo da znas sa kojim je informacijama dosao kuci i sa kojim odusevljenjem. A garantujem da im je to onako ispricao na casu,da pola toga ne bi zapamtili.

veverica, 10god

E sad ja moram da kazem nesto u odbranu predskolskog vaspitanja i obrazovanja. Malo kome je poznato da deca po zakonu u predskolskom NE UCE da pisu slova, vec se pripremaju za pisanje istih (znate ono kosa tanka, uspravna debela tj. radi se na razvijanju sitne motorike sake da bi dete u skoli lakse savladalo pisanje).  Problem je u tome sto kad krenu u skolu ucitelji krecu sa radom kao da su deca to savladala jer veci deo njih vec zna da cita i pise. Jako brzo prelaze gradivo pa onaj ko jos ne zna slova teze se snalazi. Tu je najveci propust. Ne kazem da nema propusta u predskolstvu i da dosta zavisi od vaspitaca, ali i od roditelja. Ja sam svakodnevno u prilici da vidim kako roditelji rad vaspitaca procenjuju po broju naucenih pesmica sto je najveca greska. Nama je najlakse da nabubaju pesmicu napamet (ne kazem da ne trebaju da znaju neku pesmicu), ali je najveci problem ustvari u tome sto se uglavnom radi na tom produktivnom znanju koje nicemu ne sluzi, a ne na funkcionalnom koje bi trebalo da bude osnova i predskolskog i skolskog obrazovanja. Necu mnogo da vas gnjavim ali onima koji imaju dete predskolskog uzrasta preporucujem knjigu Ranka Rajovica "IQ DETETA-BRIGA RODITELJA" i ako su u mogucnosti da negde pogledaju njegovo predavanje garantujem da ce biti odusevljeni.

Detetu treba davati zadatke gde treba da "ukljuce mozak"- razne mozgalice, zagonetne price, slaganje puzli... a ako treba nesto da zapamte onda je to najbolje i najtrajnije putem asocijacija i slika.

Eve jedne zagonetne price za decu gde cete se i vi zamisliti, a mnoge od njih pre rese deca nego odrasli.

"Crni pas je pretrcavao ulicu, a vozac koji je nailazio nije imao upaljena svetla. Ipak je vozac primetio psa i izbegao ga u poslednjem trenutku. Kako je to uspeo?

*delta*, 10god

jer je bio dan

a da se malo nasalim na racun vozaca...kazna - 5000 rsd zbog nepostovanja propisa saobracaja o koriscenju upaljenih svetala u toku voznje

gipsy, 10god

Bas skoro je bila na TV neka naucna emisija o tome kako deca i odrasli razlicito vide stvari pa su vrseni ogledi tako sto su isti crtez pokazali i odraslima i deci. Odrasli nisu u crtezu videli nista smisleno (jer stvarno jeste bila obicna zvrljoka), dok su deca ispredala citave price... npr "to je moj najbolji drug koji je pruzio ruke ka suncu" i sl.

A sto se tice ove zagonetke, stvarno nemam pojma koje je resenje, ali mi je malo morbidno da se predskolskom detetu zada da zamisli takvu situaciju u kojoj kola mogu da pregaze psa. Moj sin je na fakultetu imao zadatak da izracuna brzinu gumenog metka kojim je lovac pogodio pticu, ali je nije ubio... U svakom slucaju, devojcica predskolskog uzrasta koja izjavi da se "raskvachila sa deckom", nije glupa uopste! 

*delta*, 10god

To je inace pitanje iz Ajnstajnovog testa inteligencije...kao i sva ostala tipa ,,Ako danas u podne pada kisa, moze li se za 36 sati ocekivati sunce?''. To je po meni za decu komplikovano.

Malo pre sam postavila svim troma ovo pitanje.I bili su razliciti odgovori.

Najstariji je odgovorio - Pa nisam siguran za psa,ali znam da mackama svetle oci u mraku.Mozda su i njemu svetlele pa zato vozac ga nije pregazio.

Srednja je odgovorila- A mene najvise interesuje,zasto vozac vozi bez upaljenog svetla? Tako je mogao pregaziti i neko dete koje se uvece vraca kuci.Pa bi neki roditelji onda ostali bez svog deteta. I onda bi bili jako tuzni.

A najmladja je rekla - Crna kuca je mogla da pogine i da njena deca ostanu bez majke,jer glupi cika nije upalio svetlo.

P.S. Moj svekar je jedini odgovorio tacno na pitanje

gipsy, 10god

Vid stvarno nigde ne pise da je bio mrak

veverica, 10god

Ali navodjenjem deca dodju do pravog resenja. Bitno je da razmisljaju. Verujte mi da cesto brze od odraslih dodju do resenja. Evo Vam jos jedna." Brat i sestra su poneli u setnju veoma mali kisobrankoji nije mogao da zastiti nijedno dete. Setali su nekoliko sati i obisli veci deo grada a nisu pokisli. Kako je to moguce?

*delta*, 10god

nigde ne pise da je padala kisa

veverica, 10god

Za decu starijeg uzrasta je dobra knjiga "Misterije Ginkove ulice" od Urosa Petrovica, a za jos starije njegove "Zagonetke"

*delta*, 10god

Odlicna preporuka.Laguna je izdala tu knjigu.I jako mi se dopada.Inace...ovu najmladju zovem Marta Smart Znas i razlog tome

veverica, 10god

delta. Problem nas odraslih je uglavnom sto i ono najjednostavnije iskomplikujemo i zato cesto ne dodjemo do pravog resenja. Moje dete uziva u tim zagonetkama...znala je danima da razmislja i da se muci da resi neku, ali je na kraju kada resi bila presrecna. Secam se da je ovu resavala danima:" Na jednom proplanku je bila gomila sena koja kojom smo mogli da napunimo jednu vrecu. Kako sa istim tim senom mozemo da napunimo dve vrece?" Danima se mucila a ja nisam htela da joj kazem resenje. Na kraju sam joj dala dve kese i i papir iseckan kao seno i tek tad je uspela da resi.

 

*delta*, 10god

au...ako je mogla cerka da da resenje,valjda cu moci i ja nadam se da cu ga jednom resiti

p.s. mozgam do daljnjeg

veverica, 10god

Iznenadjena sam da nisi oma resila . Uzmi i ti dve kese i papir pa ces uspeti sigurna sam

*delta*, 10god

ma...imala sam odmah odgovor,samo razmisljam da je previse jednostavan

veverica, 10god

Odgovor i jeste jednostavan

gipsy, 10god

Sipas seno u kesu pa onda stavis kesu u kesu. Sam pogodila?

veverica, 10god

gipsy...e moje dete kada je imalo 9 godina je uspelo to da resi...jest da je potrajalo ali je uspela

gipsy, 10god

Ma ko zna da li bih se setila da niste pomenuli kesu. Da je ostalo na vrecama, ne verujem. Al imam iskusta sa ovim organskim kesama sto nista ne valjaju

*delta*, 10god

Parola snadji se. Tako moj sin zaboravio domaci iz francuskog(koji mu inace jako lose ide). Pita nastavnica,ko nije uradio,bolje da se prijavi sam,da ona dzabe ne ide od jednog do drugog. Prijavise se par njih,moj lepotan cuti. Podigne ona njega da procita svoj domaci( i to na francuskom).Ona zapanjena njegovim domacim,trazi mu svesku da mu ''lupi 5 ko vrata''...E tu je tek nastao problem. Decko je citao nepostojeci domaci zadatak I to iz svoje glave. I kad mi posle svega toga kaze...Meni ne ide francuski,dodje mi da ga pojedem!!!!

gipsy, 10god

Pa kad mu usmeno bolje lezi nego pismeno

*delta*, 10god

A tek ogledna geografija...to mu ide perfektno. Mislim da je ceo komsiluk gledao u mene idiJota,kako objasnjavam sa terase,koja je inace u ovom slucaju bila vasiona,sta je meteoriD.Jedna je komsinica zastala i pitala me...Jel kod vas sve ok?

Jeste jeste...produzi ti samo dalje I ne ometaj ogledni cas geografije

veverica, 10god

Nemoj samo da mu objasnavas orijentaciju u prostoru

*delta*, 10god

Pa kako da mu objasnim,kada sam i sama ponekad dezorjentisana...u vremenu i prostoru

Najsladje mi bilo objasnjavanje- Rotacija zemlje oko svoje ose. I kako nastaje dan,a kako noc.

Zemlja je bio sin.Sunce je bila srednja cerka.Mesec je bila ova najmladja.Hajde sad Zemljo,okreci se oko svoje ose(tj okreci se oko samog sebe).Ti Sunce sijaj(mlati rukama,ko fol to su joj zraci)...a ti Mesecu...cuti i nista ne progovaraj Shvatili su poentu svega...Ali se Zemlji vrtelo u glavi...Mesec je ogladneo,a Sunce je odustalo vrlo brzo da svoje zrake baca ka Zemlji...

Pitanje Meseca je glasilo sledece...A jel se i nasoj Zemlji vrti u glavi kada se okrece oko sebe?

gipsy, 10god
Pa vi k'o kod Nusica
 
– Neka izađu one planete od prošlog časa! – rekao bi.

Te planete bili smo Živko, Sreten i ja.

– Ti Zivko, kao što se zna, ti si Sunce. Stani ovde i tiho, mirno okreći se oko sebe! – Ti ćeš se, Sretene, takođe okretati oko sebe, a okretaćeš se oko sebe da trčiš i oko ovoga Živka koji predstavlja, kao što znaš, Sunce. Zatim stavi mene u red. – Ti si Mesec. Ti ćeš se okretati najpre oko sebe, pa okrećući se oko sebe, okretaćeš se i oko ovoga Sretena, i s njim zajedno okretaćete se oko Sunca, odnosno oko Živka.

On to nama tako objasni, pa onda uzme štap i stane sa strane kao ukrotitelj zverova, kako bi nas kvrcnuo po glavi ako ko pogreši, i onda, na njegovu komandu, stane jedno okretanje i trčanje da te bog sačuva. Okreće se Živko u mestu, okreće se grešni Sreten oko sebe i oko Živka, okrećem se ja oko sebe, pa oko Sretena i s njim zajedno optrčavamo Živka. Ne napravimo ni prvi krug čestito, a mi se sva trojica srušismo onesvešćeni od vrtoglavice. Najpre padnem ja kao Mesec, na mene se sruči Zemlja, a na nju Sunce. Napravi se jedna gomila, niti znaš ko je Mesec, ko Sunce, a ko Zemlja. Vidiš samo: viri jedna noga Sunčeva, ili nos Zemljin, ili tur Mesečev. A profesor ponosito stoji nad tom gomilom, dok mi stenjemo, on objašnjava ostalim đacima planetni sistem i kretanje nebeskih tela kroz vasionu. A možete misliti kakvu je paniku taj profesor proizveo kada nam je, polazeći sa toga časa, rekao:

– Idućega časa objasniću vam šta je to vulkan!
veverica, 10god

Mesec je najjaci ...ljubi je majka

 

*delta*, 10god

Haha dzipsule Znas da se toga nisam ni setila Moj Mesec je lud skroz na skroz. Šetamo se mi tako jedno vece...i ona mi postavi pitanje.

-A jel ovaj naš Mesec isti kao i onaj kod bake?

-Jeste...ne postoji dva Meseca,vec jedan isti za sve.

-Ali ovo nije pravi mesec...pravi mesec je u obliku banane

Inace,to vece je bio pun mesec

veverica, 10god

Zapisuj njene bisere...brzo se zaborave, a rado ce ih citati kad bude velika.

*delta*, 10god

Krece u vrtic...i kao pogubljena trazi nesto.

-Sta sad trazis,pozuri zakasnices!!!

-Ma trazim moju bundevicu...

Ubili se muz i ja sta je bundevica...dok je ona nije spazila na civiluku..i kaze..

-E bas nemate pojma...evo je moja bundevica.

Bundica

IceCold, 10god

Dijagnoza: LINK

Copyright Zoki Games © 1995-2024. All Rights Reserved. Zoki.com se ograđuje od problema emotivno-patološke, bračne i vanbračne i softversko-hardverske prirode koji su nastali kao posledica intimiziranja sa drugim korisnicima. Vodite računa o sebi i drugima jer zoki.com nije odgovoran, tj. Vi ste odgovorni za Vašu fizičku, psihičku i moralnu bezbednost kao i za bezbednost maloletnih lica sa kojima možete doći u interakciju.