aisa - Blogovi

Pristojnost i javna osuda


Trudicu se da ne koristim previse strucnih termina i da sto vise uprostim komplikovanu temu.
Prvo generalne globalne definicije za pojam pristojnosti nema, pristojno je ono sto je vecini prihvatljivo. Zasto? Recimo , u nasem svetu veoma je nepristono da hodamo neodeveni, dok je recimo u nekom plemenu to sasvim prirodno. 
Necu kupiti pricu da smo mi civilozovani, jer bi ,recimo nas obicaj lova i safarija za njih bio pravo divljastvo, ako kategorizujemo iste kao ubistva iz zabave. Dakle ,opsteg pojma pristojnosti nema . Pristojno je ono sto je prihvatljivo.
I tako smo odgojeni, pristojnost nam je uslovljena strahom od javne osude, a javna osuda je uslovljena stidom, i to je jednostavno tako.
Ali sta su opste odrednice naseg drustva po pitanju pristojnosti?
Recimo , nepristojno je nametati drugome svoje misljenje. Takodje, osudjivati nekog je vrlo nepristojno , a licno misljenje i nametanje tog istog misljenja drugome nije isto. Dakle, to je nepristojno.
Pristojno je postovati razlicitosti, a nepristojno je menjati drugacije od sebe i prilagodjavati ih sebi. 
Nepristojno je govoriti o nekome dok nije prisutan. 
Nepristojno je mesati se u tudje razgovore, tudje zivote, tudje probleme cak i sa namerom ,,ja cu to da ti resim'' , a pogotovo sa recima,, ma ja to nikad ne bih''.
I, nadasve je nepristojno suditi o ljudima koje ne poznajes .
Dodacu jos samo ovo i naglasavam da nije moja misao, ali ne znam cija je pa ne mogu da navedem,, lopov u svakome vidi lopova, lazov u svakom vidi lazova, varalica u svakome vidi varalicu, a valjda nepristojan u svemu vidi nepristojnost".
Sve je u oku posmatraca .

Copyright Zoki Games © 1995-2024. All Rights Reserved. Zoki.com se ograđuje od problema emotivno-patološke, bračne i vanbračne i softversko-hardverske prirode koji su nastali kao posledica intimiziranja sa drugim korisnicima. Vodite računa o sebi i drugima jer zoki.com nije odgovoran, tj. Vi ste odgovorni za Vašu fizičku, psihičku i moralnu bezbednost kao i za bezbednost maloletnih lica sa kojima možete doći u interakciju.