soulless - Blogovi

Reč dve o igri "Do Yaya"


Igram je nekih 15-ak godina što me čini dovoljno kavlifikovanim da prospem malo pameti u vezi ove igre. Istini za volju, ima tu ljudi koji je igraju dugo ali... staž sam po sebi ništa ne znači.

Prvo, par reči o samoj igri za nove igrače... Iako podseća na Ne ljuti se čoveče zbog table, piuna i kockica... samo podseća. Cilj je da koristeći „kamenje“ blokirate protivnika i dođete do vrha table odnosno do yaya. To se može postići na dva načina da „igrate dobro“ ili da vam se posreći. Ovaj drugi način će vas više puta razočarati nego obradovati i neće vam doneti željeno uživanje u ovoj zaista interesantnoj igri. Što ne znači da ako ste dobar igrač ne možete povremeno da izgubite od nekoga ko „nema pojma“ ali  mu se posreći. Važno je ne nervirati se zbog toga.

Ali prvo šta je to „dobar igrač“... Pre svega mora ima logiku i strpljivu igru. Vrlo retko, ako baš nema sreće, se dešava da neko ostane „zarobljen“ u kućici tokom čitave partije. Težnja da protivnika do kraja partije zadržite u „kućici“ je nerealna, tako da morate da imati neku strategiju. Iako je cilj da prvi dođete do vrha table, nestrpljivost se obično kažnjava vraćanjem ili zarobljavanjem. Po nekoj logici, koje se i ja pridržavam, u zavisnosti od položaja figurica (piuna) i kamenja, anticipiram protivnikov sledeći potez iako ne znam koji će broj pokazati kockica. Ukliko sam odigrao potez kojim sam podigao kamen, pogledam koja je „putanja“ najugroženija, zatim na koje brojeve protivnik „podiže kamen“... npr. ukoliko ima 3 piuna van kućice i gomilu kamenja oko sebe a da bi ih podigao treba da mu na kockici kada je baci bude 2 ili 3, taj kamen koji postavljam bice 2 ili 3 polja daleko od tog piuna koga želim da blokiram. Dakle, ne želim da mu dam opciju više da kamen npr podiže sa kecom ili peticom... Slično je i kada neko dobija mnogo šestica... kamen obavezno ide na sve sem šest polja dalje od piuna. Po istoj logici, jedan od faktora, kada odlučujete kojim ćete piunom odigrati, treba da bude da pri sledećem bacanju imate što više opcija odnosno da imate kvalitetan potez koji god broj na kociki „pao“. Uglavnom, osim taktike kako ćete se vi organizovati da napredujete ka „yayima“ (a da se ne vraćate ili budete „pojedeni“), možda i komplikovaniji deo igre je kako sprečiti protivnika da napreduje.

Igra se na sve ovo dodatno komplikuje kada igrate u parovima. Osim o sebi i protivniku, sada morate voditi računa i o vašem paru i još jednom protivniku. Kada je reč o napredovanju u parovima, solidarnost i timska igra su najznačajniji. Da vam par ne ostane zarobljen, da se po potrebi žrtvujete da bi par prošao do pobede... Neki princip je da onaj ko igra na spoljnoj poziciji ide ka yayima a onaj na unutrašnjoj se „mačuje“ tj. kvari igru protivnicima. Takođe je princip da svako blokira odnosno pazi na onog protivnika koji igra posle njega. Princip ipak nije pravilo i u zavisnosti od situacije na tabli ponekad je potebno odigrati suprotno tom principu.

Postoje najmanje dva pristupa igranju yaya a to su... Skoncentrisano igranje znači da o narednom potezu i mogućoj kombinatorici razmišljate dok igraju protivnici i vaš par. Suprotno tome je traženje pesama na YT, pvtanje, ćaskanje i sve drugo što vam skreće pažnju, tako da o potezu razmišljate kada bacite kockicu i preletite pogledom raspored na tabli. Ovo prvo zahteva određeno angažovanje sinapsi pa mi ponekad deleuje nerealno kada neko udje i želi da igra sam protiv dvoje u parovima...

I sve ovo vam napisah jer se i dalje povremeno dešava da odigramo protiv nekoga u parovima i da na kraju napiše „al vas se*e kockica“. Nije faktor sreće kad neko logično raspoređuje piune pa uvek ima kvalitetan potez, već kad na primer ima samo jednog slobodnog piuna i dobije npr. 4 keca i uzme yaya ne bacajući kamen iza sebe posle poteza ili kada takođe samo sa jednim slobodnim piunom dobije 3 šestice i keca i pobedi...

Inače, u planu je uskoro i turnir u igri DoYaya. Da li će biti u parovima ili singl, odlučićete u nekoj od anketa. Ako bude u parovima, bitno je da imate para sa kim ste sinhronizovani i u koga imate poverenje. Sve drugo je nerviranje.

Sinorita, 3god

"Nemoguce da uvek dobijes sve sto ti treba", "nema sanse da te sere kocka svaki put", "ma vazi da te ovako hoce" itd, u prevodu i tih 15g je dzaba za mnoge.. btw. PAR CUVA SVOG PARA AKO HOCE DO KALIMERA

lila-bt, 3god

Mozda kod mene nisu  15 g yayarenje alii 13-14 g sigurno Sta da kazem -okorela yayozderka hahaha.A ono -nekome ide do yaya il ispod yaya necu da kometiram .Znaci u bilo koju igru postoji pobeda i poraz i sta je toliko strasno ako nekome kazemo bravo .  

P.S -Kad ce turnir yaya hahahahaha 

ZIDARE POSEBNO VOLIM HIHIHIHI

Dakson, 2god

Copyright Zoki Games © 1995-2024. All Rights Reserved. Zoki.com se ograđuje od problema emotivno-patološke, bračne i vanbračne i softversko-hardverske prirode koji su nastali kao posledica intimiziranja sa drugim korisnicima. Vodite računa o sebi i drugima jer zoki.com nije odgovoran, tj. Vi ste odgovorni za Vašu fizičku, psihičku i moralnu bezbednost kao i za bezbednost maloletnih lica sa kojima možete doći u interakciju.