Zokiland - Blogovi

Stvarnost naših generacija


Naše mame su kuvale s Vegetom, za tatu je "Gavrilović mesni narezak" bio zakon, deca nisu razumela zašto deda obožava "ljuti ajvar od Jadranke", ali znali smo zašto baka tako rado jede "Kraš bombone 505 sa crtom". Odrasli su pušili cigarete DRAVA, omladina je žvakala 
Bazooke šumi.

Rodili smo se i preživeli iako naše majke nikad nisu bile na ultrazvuku, iako su radile do zadnjega dana trudnoće, a za lečenje su uzimale ASPIRIN. Preživeli smo iako su naši očevi služili domovini u JNA i to i do tri godine i iako se za telesne i duševne bolesti upotrebljavao univerzalni lek domaća šljivovica.

Nismo pili filtriranu vodu a ostali smo zdravi, u sedmoj godini smo se ponekad popiškili u krevet jer nismo imali Pampers pelene. Za razliku među polovima nismo saznavali na forumima nego iz revija za mlade, igrali smo se doktora i sve nam je bilo jasno. Hit leta je bila Cockta s puno šećera i Ledo sladoled u čašici od polumasnog mleka, pa opet nismo bili predebeli.

Postali smo pioniri!

Družili smo se, u igri se porezali na staklu, slomili zub, poderali pantalone, padali sa komšijinog krova i dobili modrice. U trećem razredu smo poljubili devojčicu/dečaka iz razreda, direktoru stavili grudvu snega u šešir, od učitelja dobili ćušku. Naši roditelji nisu radi odštete unajmljivali advokate i nisu ulagali tužbe na sudu.

Sami smo naučili da rešavamo probleme.

Nismo imali Playstation, nikakve video igrice, nismo imali 99 kanala na televiziji (nego samo dva i to drugi jedino uveče), nismo imali DVD-playere, mobilne telefone, kompjutere, chat room-ove... Imali smo stripove, družili smo se, igrali smo se kauboja i indijanaca, penjali se po drveću, padali na tlo, izgubili se na celi dan u obližnjoj šumi i preživeli.

Kao deca smo se vozili u automobilima bez sigurnosnih pojaseva, na motorima, po troje, bez kacige. Policija je imala nova luksuzna vozila.
Odrastali smo, slušali Indexe, Bijelo dugme, the Beatles, Blondy... Furali smo se na hippy stil.

Međutim pred školama nismo nikome prodavali drogu.

Bili smo na radnim akcijama, svoje mišljenje izražavali protestima. S veseljem očekivali 25. maj praznik Titove omladine i pratili put štafete mladosti. Neki su govorili da nas nosi pogrešan tok, jer smo slušali ploče i svirali rok. Odgovarali smo im:

"RAČUNAJTE NA NAS!"

Imali smo slobodu, tražili smo pravdu, ućili smo se dužnostima, naučili smo živeti s pravima i dužnostima! Naše generacije su dale najviše uspešnih sportista, inovatora i naučnika do danas.

Odrastali smo kao prava deca po zakonima prirode, dok nisu počeli sudovi, vlade, država i njene institucije određivati kako treba živeti. 

I ti si deo generacije: "Ne daj se generacijo".

Pozdrav EXTRA generacijama! ... 1950 ... 1960 ... 1970

queequeg, 9god

Nostalgija...

Delfi, 9god

Bilo je predivno odrastati u tom periodu,po ceo dan smo bili van kuće...igrali se žmurke,lastiša,klikera...roditelji nisu mogli da nas uteraju u kuću,a danas....danas decu ne možeš isterati iz kuće i odvojiti od kompijutera.A od malih nogu već znaju svoja prava,a kada ih neko pita znaju li svoje obaveze,e to već ne znaju ili nisu nikad čuli!

gipsy, 9god

I za to što ne znaju za obaveze a odlično znaju za svoja prava, nisu krivi oni, nego mi. Mi, jer im nameštamo krevete, postavljamo, rasklanjamo, sređujemo njihov prostor jer NAMA smeta svinjac. MI donosimo takve propise i zakone da bi se uvukli u dupe EU, Janku i Marku. E pa izvini... kako seješ, tako ćeš i da žanješ.

Zokiland, 9god

Mozda... a da li mozes reci da nije istinito?

Delfi, 9god

Ma istinito je 100% ,što im dajemo veća prava,manje im postavljamo granice,oni postaju nezadovoljniji...

Meta, 9god

Bravo nasa generacijo.  Postujmo sto smo imali,  imali gumi tvist,   koje lego kocke?  Al bili smo srecna deca, znali smo se igrati. Ko nas tada pitao za  krvava kolena? Desilo se  

 

tri_praseta, 9god

pre neki dan sam prochitao status "koliko si star? pa setjam se da sam platjao kazne ako ne premotam wideo kasetu na pochetak a wratim je u wideo klub" i ostawio komentar "a ja se setjam da sam igritze za spektrum (ili komodor) snimao sa radija (znam da to owoj detzi danashnjoj deluje kao nauchna fantastika)

clockwork, 9god

Secas li se emisije Cip i 7 jarica?

clockwork, 9god

Sorry about multy post. Skriptna nesto zaebava.

gipsy, 9god

Ovde izgleda samo ja nisam nostalgična. Mislim, sećam se mnogo toga, al mi ne stvara neke rupe na srcu. Smatram da bi ljudski rod slabo napredovao od paljenja vatre trenjem da nije okrenut budućnosti i promenama koje ona nosi.

Uopšte ne razumem što moja generacija pati što današnja generacija manje igra Care, care govedare... em je glupa igra, em se namešta ko će da pobedi. Pustite decu da imaju svoje nostalgije, ne namećite im vaše! 

tri_praseta, 9god

ma nisu trebali ni iz wode da izadju a ne da silaze sgrane

gipsy, 9god

U moje vreme su svi pravili praćke i metkiće od one dvobojne žice. Sačuvajmebože kakva igračka! Baš dobro što se izmodila.

DvorskaLuda, 9god

Nameštanja je bilo čak i kad se igralo Trule kobile. Ako neko ima dobru sestru, ne skačeš na njega.

slika, 9god

Vidim da vam bilo lepo al ni meni nije bilo lose detinjstvo( osim oni koji znaju znaju imao sam loso aj da kazem iskustvo i ne bi sad o tome)  tacno je da sam odrasto prvo uz tetris.cipikao a onda plejstesn 1,2,3 a onda na Zoki , svoje obaveze znam , nista mi se mije dogodilo ni u skoli niti bilo gde sto ja nisam hteo mislim na droge i alhohol.Ali brate sve se menja zivot ide dalje ko zna kako ce da zive moja deca a tek unuci

slika, 9god

gipsy, 9god

Copyright Zoki Games © 1995-2024. All Rights Reserved. Zoki.com se ograđuje od problema emotivno-patološke, bračne i vanbračne i softversko-hardverske prirode koji su nastali kao posledica intimiziranja sa drugim korisnicima. Vodite računa o sebi i drugima jer zoki.com nije odgovoran, tj. Vi ste odgovorni za Vašu fizičku, psihičku i moralnu bezbednost kao i za bezbednost maloletnih lica sa kojima možete doći u interakciju.