queequeg - Blogovi

Himna


Citam novine pre neki dan, kafica, cigareta, bas onako kako treba. I jedan naslov mi privuce paznju. "Obradio" sam sebe. Ju. Erotika. Ozbiljne novine. Cek vidim ovo. Goran Bregovic obradio svoju pesmu. Ajde. Ne mogu verujem. Zar ne obradjuje druge? Naopako, sad poceo sam sebe. Nas cuveni folker dobio parice da uradi himnu za svetsko prvenstvo u nordijskim disciplinama. Trentino. Italija. Cena? Prava sitnica oko 85000 evrica. I sta covek uradi? Obradio "Idemo u planine". Sad se italijani malo ljute. Ajd' sto je obradio svoju pesmu, nego u himni ne pominje nigde Trentino. Pominje se kacamak vino i ljubav u kolibi. Jos ako je tekst kao onomad za evroviziju, potpuno razumem italijane sto su ljuti.

No dobro, pa sta ? Kao da on jedini krade tudju muziku. Mrzi me da nabrajam,ali evo malo...od Bijelog Dugmeta i " Padaju zijezde" i "Jump" Van Halen-a preko Cece i one "majice"..ali ubedljivo najjace mi je kad je Keba obradio Stonse...Ja se sve nadao da ce Era Ojdanic da obradi Jimmy Hendrix-a Tarmi Ricmi Bob Marley-a. Fali Bora Drljaca sa obradom Guns-a I JK kao Janis Joplin, ali docekah da Indira neka Radic obradi Rammstein.

A sve je pocelo odmah posle drugog svetskog rata....sa himnom...cijom? Pa nasom, tadasnjom..

 

 

 

 

 

 

tri_praseta, 11god

prwi e to sam chuo da je keba obradio paint in black ali nema nigde na jutjubetu...a partizani...pa krali su to je chinjenitza, ali nisam znao da su krali i pesme

Soya, 11god
mislis prvi posle prvog
tri_praseta, 11god
ne wetj missim prwi pre drugog
Soya, 11god
pa kako kada sam ja prva procitala i moj lajk bio prvi
tri_praseta, 11god
to shto ja nisam lajkow`o ne znachi da nisam prwi prochit`o
Soya, 11god
hahahah ubedio si me
tri_praseta, 11god
Soya, 11god
tri_praseta, 11god
Voljena, 11god

Haj ovi sto kradu, pa obradjuju, oni ispadaju budale, al ukradenom himnom nacija ispada budalasta{#bigsmile}

tri_praseta, 11god
zar nismo bili?
quietly, 11god

Plagijat ! Ne razumem one koji se klanjaju ljudima bez sopstvenih ideja, koji nemaju ličnih magijskih moći  koja bi blještala originalnošću pa bila ona u sferi muzike, filma, istorije.... Gubeći nit u vremenu,zato su im i dela kratkog daha...

DvorskaLuda, 11god

I naša i poljska himna su nastale na osnovu Panslovenske pesme koju je napisao 1834.godine  Slovak Samo Tomašik, kao izraz bunta što u slovenskim zemljama sloveni pričaju nemački a ne svoj maternji jezik. Inače originalni početak je ''Hej, Slovaci, ešte naša slovenska reč žije'' (Hej Slovaci naš jezik još živi). Zatim je reč Slovaci, promenio u Sloveni, da bi se prvi put pevala na Sveslavenskom Kongresu u Pragu 1848. godine.Ova pesma je postala himna svih slovena koji su živeli u Austrougarskoj. Inače, sem nas i poljaka, nju je kao himnu koristila i Slovačka. Pogrešno je reći da smo mi ukrali himnu od Poljaka.

queequeg, 11god
Ajd' teramo mak na konac Da li pricamo o melodiji? Taj isti Tomasik...napisao je tekst na POLJSKU melodiju...Tekst nije bitan...Evo sta kaze sam Tomasik:" Uznemiren tom mišlju, sjetio sam se stare poljske pjesme Jeszcze Polska nie zginęła, póki my żyjemy (Poljska nije nestala dogod mi živimo). Ta poznata melodija je izazvala da moje srce izbaci Hej, Slovaci, ešte naša slovenska reč žije (Hej, Slovaci, naš slovački jezik još živi)...Prema tome stara himna SFRJ je plagijat.
DvorskaLuda, 11god
Hajde sad konac na mak Možemo do sutra da raspravljamo da li je plagijat ako se upotrebe reči i melodija, samo reči ili samo melodija. A muzika za Tomašikovu pesmu je komponovana 1848. godine, 5 godina nakon stavljanja reči na papir. Izgleda da ne koristimo iste izvore, ili obojica koristimo tetka vikicu
Sehel, 11god

Da se ja vratim malo na Gorana, posto o himni i ne znam mnogo.

Bregovic plagira sebe zadnjih deset godina, ako ne i vise. Najveci fazon je da ga u Izraelu OBOZAVAJU. Da li zato sto njegova muzika deluje poznato, ili zato sto je radio album sa omiljenom izraelskom ikonom Ofrom Hazom, ali on bi ovde mogao da peva bar 5 godina... dok se ne ponovi.

Sehel, 11god
Zar ovo nije isto obrada neke njegove starije pesme?
DvorskaLuda, 11god
Ćut bre Seh, ne ometaj me dok uživam u pesmi!! Moram da ti priznam da sam uživao u Izraelskom melosu za vreme starih Evrovizija , dok i tamo nije zavladao truć-truć-tups-tups ritam.
DvorskaLuda, 11god
A jesi u pravu, ovo je obrada Djurdjevdana (bar refren, to sam prepoznao)
Sehel, 11god
Ja znam samo da je ceo album sa Ofrom Hazom obrada njegovih starijih pesama. Ofra ovde peva na hebrejskom, a pratnja je, valjda, na romskom.
DvorskaLuda, 11god
Nisam obratio pažnju na prateće glasove, ne bih znao. Sad nadjem još neku da još malo uživam.
KikiT77, 11god
Super je pesma Sehi. Sta god da pricamo, nek je on plagijat al se dobro probio. Bila sam mu na koncertu u Chicago, nisu samo bili nasi iz ex-yu nego i Poljaci, Bugari, Ameri itd. prepuno
Sehel, 11god

Evo naprimer, soundrack iz filma Kraljica margo - komponovao i potpisao Goran Bregovic.

Bosank@@, 11god
Evo npr,ja sam samo došla pozdraviti Habibti****
Sehel, 11god
Jub jub jub... naci cu ja tebi jedna lep plagijat, samo da procackam malo comp, negde sam ga zaturila a zaboravila sam kako se zove pesma.
Bosank@@, 11god
Ma,ne zamaraj se,ne volem BreguNego se s tobom mimoilazimUgledah te,pa svratih da te cmoknem****
DvorskaLuda, 11god
Evo pa ko hoće nek traži Bregovićeve plagijate http://m.imdb.com/name/nm0005975/filmotype/soundtrack http://m.imdb.com/name/nm0005975/filmotype/composer
IceCold, 11god

Najbizarniji primer je kad je Mile Kitić obradio pesmu "Désolé" francuske grupe Sexion D’Assaut. Dobismo novi pravac u muzici, gangsta' folk:


Sehel, 11god
Haaaaaaaahahahahahha, poslusala obe verzije. Jao... jao, pa jaoooo
quietly, 11god
Užaasssss
Tea_bg, 11god

Imao je on i neke druge "obrade", krađe, ili vec.... Ko zna, taj zna!

Copyright Zoki Games © 1995-2024. All Rights Reserved. Zoki.com se ograđuje od problema emotivno-patološke, bračne i vanbračne i softversko-hardverske prirode koji su nastali kao posledica intimiziranja sa drugim korisnicima. Vodite računa o sebi i drugima jer zoki.com nije odgovoran, tj. Vi ste odgovorni za Vašu fizičku, psihičku i moralnu bezbednost kao i za bezbednost maloletnih lica sa kojima možete doći u interakciju.