Sehel - Blogovi

Za inat


Nekada mi se cini da je nas narod generacijama odrastao na plazma keksu, sarmama i inatu.
Sama rec 'inat' zvuci lepo... ko bi rekao sta se krije iza nje? Sad cu da objasnim sta sam mislila pod tim da zvuci lepo; dopala mi je pre neku godinu knjiga iz psiholingvistike pod ruku u kojoj su opisivali eksperiment sa grupom ljuda koji nikada nije cula neki strani jezik. Od njih su trazili da po zvucnosti neke reci odrede njeno znacenje te su tako listom za rusku rec 'teletina' (teljeetina, kako je oni izgovaraju) govorili da je nesto nezno, da to izgovaraju ljubavnici jedno drugom, ili majka svom detetu a za rusku rec 'ljubav' (ljubov) su mislili da je u pitanju mrznja ili cak i ubistvo. Po tom sistemu I-N-A-T bi mogao biti naziv za neko voce ili povrce, ili cak i ime neke stare slovenske boginje... malo cvrc. Elem, u mnogim jezicima ta rec cak i ne postoji, tek da se zna da smo mi i tu, iz inata, drugaciji od ostalih.
Mi se inatimo od rodjenja, to nam je u krvi. Valjda imamo poseban gen za inat, otuda i tolike varijante same reci u nasem jeziku.
Iz inata volimo nekoga (istina, ja to ovde procitala na porukama ), iz inata nekom se udajemo, rastajemo, decu pravimo, iz inata nekom zavrsavamo ili ne zavrsavamo skolovanje. Za inat komsiji pravimo vece i lepse grobnice i u inat svima, necemo ono sto oni hoce makar to bilo nama na stetu. I kao po nekom nepisanom pravilu, inatu se uvek progleda kroz prste.
Pa sta, uradio je to iz inata, kao da je u pitanju afekt, ni ovde osoba nije odgovorna za svoje ponasanje.
Jednom prilikom u srednjoj skoli sam se mucila sa nekim matematickim zavrzlamama i moja stvoriteljka, valjda da mi olaksa, kaze: - Ma sedi i zainat nauci to. Eto, iz inata se sve lakse podnosi... ako je za inat nekome, mozemo i da ucimo. Kao sto dete nece mami iz inata da pojede supu i glad ga ne muci, tako i neprijatne stvari koje radimo iz inata, postaju manje neprijatne jer zaboga, to je inat i on sam nam pricinjava zadovoljstvo.
Naravno, nas inat je opisan i u filmovima, pesmama, ma decijim pricama. Tako je Djordje Balasevic molio neku princezu da mu oprosti posle dve godine inacenja umesto da sutne glupachu, a ja sam sa 4 - 5 godine vrckala sa pred ogledalom sa cetkom za kosu u ruci umesto mikrofona i pevala:
- Pojescu sve kolaciceeeeeeeeeee,
tebiiii u inaaaat,
postacu deeeebelaaaaaa....

(pitam se da li je Marina Perazic iz inata postala d.... ) )

Olivera, 14god

Inate mi nekako zvuci rec a decu ili teenager, i nekako mi je negativna rec.
Pomozite mi naci neku drugu rec shto ce da nas povu, "inat" nas tera!

Sehel, 14god

Eh Olivera, da se samo deca i tinejdzerti inate, niko ne bi obracao paznju na to. Medjutim, inate se svi, cak i oni koji to nikako ne bi smeli, recimo politicari, lekari, profesori...
A sad, da li je rec pozitivna ili negativna, ne bih znala, to zavisi od naelektrisanja.

IceCold, 14god

Neki me đavo tera da napišem onu čuvenu priču o čobanu inadžiji koji se sa celim selom posvađao, pa u inat selu odesekao sebi...
Tako ja vidim taj naš poslovični inat.
Čobanski.

Nema veze sa temom, ali mi se čini da često zaboravimo da damo zvezdicu blogu koji nam se dopadne.
Nije komplikovano.

http://img12.imageshack.us/img12/8052/oceni.jpg

tri_praseta, 14god

inat je sastawni deo kulture i traditzije balkanskih naroda....
marko kraljewitj je or`o drumowe, iz inata turtzima....a shto su mu posle i srbi `sowali mater, jer su morali itji po oranju, drumowima koje je on budala izorao ne pishe nigde u pesmi
sedi mara na jednom kamichku u potoku oprala je (noge).....iz inata narawno...iako sedenje na ladnom kamenu je utitzalo pogubno po njene jajnike, ona uporno sedi i pere (noge) ....
a tek mile shto ide lajkowachkom prugom je pricha za sebe ....inati se wozu....josh zapalio i tzigaru
kad naidje woz nema mila nema druga osta samo pljuga (owo pesma nije opewala jer bi unishtila ugled mileta kao wrhunskog inatdzije)
shta josh retji a ne zaplakati....ewo jedna lepa pesmitza

branka-013, 14god

Bravo mali...al da ne zaboravim u inat ima te pobedim bwe u jajcima

Sehel, 14god

Eeeee kako sam ja znala da se inatim, i to uvek tamo gde ne treba ).
U prvom razredu osnovne skole, prozove mene uciteljica da pricam o ribama (ih, a ja imala akavrijum od 90 litara).
- Ribe zive u vodi, disu na skrge i radjaju se iz ikre, a neke radjaju zive ribice.
- Zive ribice? Sta lupetas, hajde sedi, neko drugi?

Haaaaaaaaaaaaa... ona je meni pred celim razredom rekla da lupetam? Pred celim razredom?!? a ja videla svojim ocima kako gupike radjaju mnogo malih gupika i odmah plivaju. : ))
Dobro, vreme za inat!!!
Malo je reci da sam sate provela nad enciklopedijom o zivotinjama, pa onda jos sate i sate da nacrtam svaku ribu zivorotku, a posto mi crtanje i nije islo od ruke, za svaki slucaj sam ispod svake napisala i ime - gupi, ksifoforus, alfaro... pa sve do raznih rodova ajkula.
E tako draga moja uciteljice koja nikada nisi cula za ribe zivorotke!

Sledeci dan sam izvadila desetak crteza iz torbe, zalepila ih po ucionici i docekala uciteljicu:

- Uciteljice, ja sam nacrtala ribe zivorotke i postavila da vidite vi i svi ostali (za inat!!!).

Iako sam uvek bila dobar djak, nisam joj bila od omiljenih ucenika, a nisam joj nikada odnela ni jabuku ni cvece - za inat!

evo, nasla sam jos jednu inadzijsku pesmicu.

branka-013;bt1169

Bravo mali...al da ne zaboravim u inat ima te pobedim bwe u jajcima

Pa deeejj si bwe za ta yaya? layboy:

jedina, 4god

 miss u

Copyright Zoki Games © 1995-2024. All Rights Reserved. Zoki.com se ograđuje od problema emotivno-patološke, bračne i vanbračne i softversko-hardverske prirode koji su nastali kao posledica intimiziranja sa drugim korisnicima. Vodite računa o sebi i drugima jer zoki.com nije odgovoran, tj. Vi ste odgovorni za Vašu fizičku, psihičku i moralnu bezbednost kao i za bezbednost maloletnih lica sa kojima možete doći u interakciju.