Sehel - Blogovi

Hrana - na nama!


Pracovek je bio jedna vrlo gladna zverka, vecito u potrazi za hranom, u nekom lovu, traganju za nekom jestivom travkom ili vockom. Nije njemu nikada palo na pamet da baci kiflu koju deca nisu pojela u skoli ili meso koje je stajalo u frizideru 3 dana. Takodje mu nije padalo na pamet da trpa hranu na sebe vec U sebe.
Kada se tacno pojavio taj visak hrane sa kojom covek nije znao sta da radi, osim da je baci ili stavi na sebe, ne zna se tacno, ali sa razvojem drustva, kult stavljanja hrane na sebe, sve je rasireniji. Sa hranom koju mi stavimo na sebe, moglo bi se ishraniti bar nekoliko afriskih sela... ali vraga, dobra je klopa na nama .

Evo, priznajem da su i na mene stavljali klopu od malena, a vala, trpala sam je i ja na sebe. Znate ono, baka pravi neke kolace pred praznik, ostane neko zumance, a ona gleda u moju kosu, pa je pipne i - tras na glavu zumance, to je dobro za kosu, a i bice mi od zumanca sjana, ako jos ima kap maslinovog ulja i sok od limuna, ihaaaaj!
Secam se dobro kada je pravila salatu od krastavaca, obavezno bi uzela onaj krajnji komadic i mazala lice:
- Bako, zasto muljas krastavac na lice?
- To je dobro za kozu malac...
- Pih, a zasto onda ja moram da jedem tu salatu, zasto ne samo da je namazem na sebe?
Sa limunom ista prica, cedi ga za limunadu, a onda tim istim cedecim pokretima - cedila ga na laktovima, da joj budu beli i meki, a ostatkom namazati nadlanicu.
A tek one divne poslastice koje strucnjaci za lepotu preporucuju staviti na sebe. Sto lepse zelimo biti, skuplju poslasticu staviti na sebe - umutiti belance u cvrsti shne, dodati nekoliko kapi limuna, iseckati jagode, meda dodati i - staviti na lice da odstoji dvadesetak minuta i posle oprati : ((. Hoce li efekt biti isti ako ja to samo pojedem umesto da namazem na sebe?
Evo jedan recept za sjajnu kozu i zategnute pore iz jucerasnjeg zenskog casopisa :
jedan kivi
jedna kasicica meda
cetvrt limuna
sveza breskva
sve to umuljati i staviti na lice....
Ma nije tu kraj... smesa za depilaciju, ranije se pravla od voska, sada se pojavila od - cokolade!!
Hoce li mi dlake sporije rasti ako ih iscupkam sa cokoladom nego sa voskom? :eek2:
Hrana u zdravstvene svrhe je manje ukusna, naravno, to je potreba pa mora biti i jeftinija - ako imate neki cir ili gadnu bubuljicu, pola glavice crnog luka staviti na to, za bolove u zglobovima i razlicite otekline - list kupusa. Protiv celavosti, mazite teme cenom belog luka. Koliko god da volim beli luk u salati od pecnih paprika, toliko ga ne podnosim na necijem temenu.
Protiv opekotina od sunca - jogurt a pegica se mozete otarasiti ako na lice trljate persunov list.
Nasa komcinica teta Sofija, nikada nije verovala u andol, aspirin ili kafetin, cim je zaboli glava, a ona isecka krompir u pljoskice, i to ne za rernu i ispeci ga, vec ga povezati na celo da se tu ocmolji. Cim bih se ja malo prehladila, donosila bi baki neku rakiju patoku i slaninu sapunjaru (pa jos dimljenu) da mi maze grudi sa tim, da ugreje so i da stavi u carapu, pa meni na grlo, i najuzasnije od svega - carapice u sirce pa meni na noge. Da li od mirisa te rakije, slanine i sirceta ili od zelje da smesta prestanu sa tim, ja bih brzo odravila. :-/

Mama danas sprema neku kelerabu koju bas i ne volim, i sada sve nesto razmisljam, da li da je pojedem ili da je stavim na sebe, mozda je ona dobra za tabane, a pojescu ono sto ce moja mama da stavi na lice.

IceCold, 14god

Mi volimo malo da preterujemo u svemu, pa i u kozmetičkoj kućnoj radinosti. Moja majka uzgaja neku navodno lekovitu gljivu koja neverovatnom brzinom raste u tegli i izgleda kao nešto ukradeno sa patologije. Ko god joj u kuću uđe ona mu nudi „pelcer“, preporučuje uzgoj iste i ubeđuje ga da proba bljak-bozu koja je rezultat te alhemije. Po broju sledbenika koje je uspela da zarazi kombuha filozofijom, očekujem da će se u narednim decenijama potpuno promeniti demografska slika Balkana, sa neverovatnim brojem veselih stogodišnjaka.

I pored toga više verujem tradicionalnom i dokazanom uverenju da će ti od domaće maske kosa biti sjajna i meka, nego današnjim marketinškim nebulozama gde nam nude kreme koje „direktno utiču na vaš DNK“ (podstiču genske mutacije?), „vezuju vodu za ćelije kože“ (u sunđer te pretvore?), „imaju trenutni učinak zatezanja“ (gde ode višak kad zategnu?)... lista je beskrajna.
Naročito me je izluđivala doskorašnja pomama za najnovijom kozmetološkom prevarom u vidu nekih basnoslovno skupih krema sa zlatnim nitima i ljuspicama, a i dalje se čudim kupcima „kupke sa kavijarom“. Ko pri zdravoj pameti želi da mu koža miriše na kavijar?

Iako se kunem u Eucerin i nisam pobornik teorije „više mažem na lice nego na 'lebac“, ta voćno- povrćna šarena laža ipak mi je bliskija od farmaceutskih mamipara.

P.S. Kašika meda i šaka jagoda, izmiksaš i ohladiš da bude skoro smrznuto. Namažeš, sedneš i oblizuješ se. Ko te gricne u prolazu, neće se pokajati. LoL.

http://img405.imageshack.us/img405/9439/strawberrymask.jpg

Zaratustra, 11god
Ajsicinu mamu molim za predsednicu! Odma'!
Sehel, 14god

Joooj Ice, da li je ovo na slici za jelo ili za mazanje? Deluje vrlo ukusno!!!
To za kavijar sam cula... pa rekla sam ti, sto zelis da si lepsa, skupljom hranom se mazes. A gde su one cuvene kade napunjene mlekom za meku kozu?

Ma nemam ja nista protiv alternativne medicine i kozmetike, i sama sam protivnik kremica sumnjivog sastava i astronomskih cena kada obicna hidratantna krema radi sve to isto, nego smo malo preterali sa hranom koju stavljamo na sebe.
U americi se na oteceno oko stavlja stek, u Rusiji se stavlja tvrdo kuvano jaje a mi oteceno oko lecimo oblogom od nekog blagog caja. Za opekotine, najbolja je crna kafa... a je l' ostalo nama nesto da pojedemo?

Ako neko otkrije da se utraljavanjem mocart kugli u kozu otklanja celulit, spremna sam na zlocin!

Zaratustra, 11god
Ajs je sve lepo rekla! Eto ti
Sehel, 11god
Ja sam sve to ppojela bwe! a vi se mazite
Zaratustra, 11god
Gde je sad onaj deo o depilaciji 'voskom' od cokolade, ha? Ne mogu da nadjem! Sad je IN depilirati se secerom, zastarela ti informacija Neeeegoooo, a od cega se pravi vosak za depilaciju ?
Sehel, 11god
vrati se na svoj blog
Zaratustra, 11god
Ne vrdaj sad kada sam te uhvatila nespremnu
tri_praseta, 14god

chemu swe to? da bi bile lepshe i mladje a?

i kako kazhe moj omiljeni bloger dudarim "od babe ne mozhe dewojka ali od dewojke mozhe baba"...mozhete se tzmaljati chime hotjete drage moje dame, ne pomazhe...radi samo u kontra smeru to "podmladjiwanje"....dash mi litar rakije (ali neke dobre, od dunje na primer), kishan dan i sat wremena i od najlepshe dewojke tju ti naprawim najwetjeg gabora, chisto da potkrepim owaj dudarimow tzitat....
a hranu trpajte u sebe samo, da budete zdrawe debele i wesele (pirgawa ledja ne lechite tzelerom jer ima nas koji se lozhe na pirgawa ledja)
pozzdraw od prasitja


p.s. a ta depilatzija chokoladom....werowatno puste male izgladnele etiopljane da "popasu" dlake poshto te prwo premazhu chokoladom....bezbolnije je

Olivera, 14god

Maske od jaja za na lice citala i kao probacu, samo na kraju sam kupila meku krastavac masku.
ja kao dete sam jela zivo zumance izmuceno sa shecerom, kao za neku snagu. yummy! Da li jaje pravi mishice?
mogla bih ja josh toga, samo ne setim se, ja bih mogla da zivim na Cappuccino - onaj iz kesice

Copyright Zoki Games © 1995-2024. All Rights Reserved. Zoki.com se ograđuje od problema emotivno-patološke, bračne i vanbračne i softversko-hardverske prirode koji su nastali kao posledica intimiziranja sa drugim korisnicima. Vodite računa o sebi i drugima jer zoki.com nije odgovoran, tj. Vi ste odgovorni za Vašu fizičku, psihičku i moralnu bezbednost kao i za bezbednost maloletnih lica sa kojima možete doći u interakciju.