Sehel - Blogovi

Blog o kupusu i Cajki


I deo - o Cajki

 

Kao mala imala sam tri vazna izvora saznanja o zivotu i svetu:

1. Baku i njenim pricama o Pepeljugi, Snezani i Trnovoj Ruzici, i kako svi zive srecno i dugo kada se udaju. 

2. Stvoriteljku koja mi je pricala druge vrste price, npr o deobi celija ili kako  hrabri borci, bela krvna zrnca, opkole nevaljale bakterije i ne daju im da se mrdaju u nasim telima, te bakterije umru od gladi. Umru i bela krvna zrnca, ali su nas spasila zaraze.

3. Stvoritelja koji me je ucio bRezobraznim pesmicama.  Baka se na te pesmice zgrazavala i govorila mi:

- Taj tvoj blesavi otac!

Stvoriteljka je samo prevrtala ocima i ignorisala a ja sam koristila svaku guzvu i sto veci auditorijum da otpevam:

Caj Caj Caculeee

Nabijem ti nanuleeeee

I carape beleeee

na noge debeleeeeeee

Amaaaaannnnn....

 

II deo - O kupusu

 

Moja stvoriteljka ima mnogo vrlina o kojima necu sada da pisem. Osvrnucu se na njene mane, a to su kupus i definitivno, kuhinja.

Kupus jede u neogranicenim kolicinama jer ima malo kalorija, mnogo vitamina i zasiti (citaj: nadima). S druge strane, kuhinja je za nju prostorija koju je stvorio sam satana da zarobi, ponizi, degradira i sta sve ne, zenu. Sa svojih pede... -tak godina, naucila je da skuva kafu, i to ako niste previse izbirljivi tipa - jacu, slabiju, sladju, gorcu, i jaja. To opet ako vam nije vazno da li je rovito ili tvrdo kuvano, vec sta vam zapadne.

Supu iz kese ume da napravi pod uslovom da joj ne bacim 'recept', odnosno uputstvo na poledjini. i to onda izgleda ovako:

"7 dlc vode"

Ok, uzima menzuru i odmerava tacno 7 dcl vode, postavlja menzuru na radni deo da proveri da nema mozda malo vise ili manje... odliva visak od 20 ml. Opet proverava menzuru. Ok, ako je voda na liniji, sipa u sud i cita opet 'recept'.

"Usuti supu, dobro promesati i staviti na srednju vatru".

- Sehiii, imam ovde grudvice neke, da stavim u blender ili uzmem mikser?

O kuhinji i kuvanju je vodio racuna moj stvorac  i ja. Na srecu, rano sam naucila da kuvam, a volim dobro i da pojedem, tako da sam ja prakticno postala mamina hraniteljka - ja je hranim kuvanim jelima!

Kako ovih dana mnogo radim i retko dolazim kuci, jedem samo voce, kolace  i mleko na poslu, zamolim stvoriteljku da mi skuva nesto jednostavno, neku corbicu.

- Ali mama, molim te CITAJ recept sa neta. Nadji tamo ajpren corbu i samo prati sta pise, jaaako sam gladna, molim te, preklinjem te, pliiiz, plizzz...

Obecala je!

Uzbudjena se vracam s posla, radujem se toj corbici kao dete Deda Mrazu. Izlazim iz lifta i zapahne mi uzasan miris skuvanih krpa i neopranih nogu... zaboga, nije valjda moja ajpren corba!? - JESTE!

- A mama, zamolila sam te da samo pratis recept,  sta si to napravila?

- Pa pocela sam ja kao sto je pisalo, iseckala sam crni luk i malo ga proprzila, posle je pisalo da stavim zaprsku od brasna i alevu papriku, a ja sam umesto zaprske stavila KUPUS. To sam ja izmislila (sva vazna). Imali smo i brokolia i karfiola pa sam i njih stavila. I pisalo je da se ajpren corba moze malo zakiseliti pa sam iscedila jedan limun. Stavila sam i jaje, vidis... kao u receptu.

Zaboga, ta je zena vec 'izmislila' kiseli kupus kuvan u vodi sa kecapom i dva zrna bibera, izmislila je i punjene tikvice mladim mekim sirom  kuvane u najdubljem loncu za spagete... sir se rastvorio i pretvorio u penu a tikvice dobile ukus kao da su kuvane u prokislom mleku. Izmislila je ona i pastrmku kuvanu sa kupusom i pecurkama.

Ta 'ajpren' corba nije bila jestiva, kisela sa poluzivim kupusom i prekuvanim brokoliem.

 

III deo - O Cajki ponovo

Slobodan dan sam provela u kuhinji. Napravila sam pileci paprikas za nekoliko dana, pilav, lazanje, pasulj corbu, gomboce sa sljivama... i sve vreme mi se vracala pesmica iz detinjstva u glavu. Pokusala sam da je zaboravim, ignorisem, ali stihovi iz Cajke mi nisu dali mira. I dok sam bacala 'ajpren corbu' i prala sudove, kasnije u kupatilu, u sobi... proganjala me je i proganjala:

Kuvarica kupus kuva

Iz du*eta vatru duva

Kupus cemo da jedemo

kuvaricu da..j

Amaaaannnnnn

 

 

 

IceCold, 12god

Kuvara da nađeš, a ne majku da maltretiraš!

tri_praseta, 12god

pa ti znash da qwash? udaj se za meneeeeeeeeeeeeeeeeeeee

p.s. znam i ja krsh bRezobraznih pesmitza

slika, 12god

{#hoho}oces picu mozda {#volem}

gipsy, 12god

Tvoja mati i ja smo na istim (mikro) talasnim dužinama. Vrlo rado ću joj dati svoj nadaleko čuveni recept "posna boranija"

NeznankA, 12god

hahaahhahaha ....tvoja mama mi je "dala" odlican recept.moracu da skuvam tu cuvenu corbicu ..mislim da cu se posle nje osloboditi kuhinje u koju i ovako retko kad udjem)

Sehel, 12god

@Ice, ja je hranim bwe, samo sam trazila jedared da mi napravi tu corbicu.

I ko jos stavlja kupus umesto zaprske, amaaaannn!

A tog tvog kuvara bih uzela... mljatz.

 

@Prasici, ti si me to zaprosio? Juuu, pristajem odmah

 

@ Slicice, sada si me utesio, moja mama nije to  jos 'izmislila'.

 

@gipsy, da se nisi usudila da joj das taj recept. Nego, hoces da ti ja dam recept za kuvani kiseli kupus u mnogo vode da pliva kao rezanci, a onda zacini sa kasicicom kecapa da popravi ukus?

@ NeznankA

Ih, ni ti ne znas prave cari kuvanja, ma to je kreativan i opustajuci posao. Nego, da ti otpevam nesto iz Cajke? )

 

 

IceCold, 12god

Vrlo rado ću joj dati svoj nadaleko čuveni recept "posna boranija"

E, šta ti je kratko pamćenje! Zaboravila kako je taj recept prošao na terenu.


NeznankA, 12god

pretvorila sam se u uvo{#bowl}

tri_praseta, 12god
bolje da si se pretworila u sisu
Tea_bg, 12god

Sehel, sa mamama je uvek tako, šah - mat !

jedina, 11god

Zaratustra, 11god

Ne znam sta je ajpren corba, ali znam da je moja mama slucaj tvoje! Za mojih 29godina, a njenih pede...tak nije naucila da je nece zaboleti ako procita "recept" na kutiji spageta gde citko pise da se iste ne moraju kuvati pola sata vec da je dovoljno i manje! I dalje je ubedjena da proizvodjaci imaju zadnje misli i da lazu kada kazu "kuvati 9/10/11 minuta u kipucoj vodi"! Camim cekajuci najavljeni blog o torti!!! {#music_08}

*Wednesday*, 11god
Ne diraj mi dragu mama Valentinu!!!! Izaci ce ti cmicak

Copyright Zoki Games © 1995-2024. All Rights Reserved. Zoki.com se ograđuje od problema emotivno-patološke, bračne i vanbračne i softversko-hardverske prirode koji su nastali kao posledica intimiziranja sa drugim korisnicima. Vodite računa o sebi i drugima jer zoki.com nije odgovoran, tj. Vi ste odgovorni za Vašu fizičku, psihičku i moralnu bezbednost kao i za bezbednost maloletnih lica sa kojima možete doći u interakciju.