Sehel - Blogovi

Beograd - Tel Aviv via Larnaka


Putnici u avionu uglavnom izgledaju slicno bas kao na filmu... svugde osim u Jat-u na liniji Bg -TA. Ovde su i putnici a i Jat specificni, neobicni, drugaciji, UPECATLJIVI!

Putnike bih mogla da podelim grubo u tri, cetiri grupe, Jat mogu da smestim samo u jednu grupu pod nazivom 'Joke' mada taj 'Joke' mogu da podelim u grupu smesnih, pateticnih, glupih i tuznih, zastrasujucih  i jos kojekakvih, ali necu imati za to vremena.

'Ajde prvo putnike: prva grupa bi bili izraelci koji su dosli u posetu Srbiji. To je ujedno i najmanja, ali najbucnija grupa u avionu. Lako cete ih prepoznati cak i kada bi cutali, sto apsolutno nemoguce za prosecnog izraelca u inostranstvu. Uglavnom su mladi, jako lose obuceni, u japankama ili izgazenim patikama, ispranim i izguzvanim majicama u kojima su mozda i spavali proslu noc. Cim udju u 'bording area', smeta bacaju otrcane rancheve i torbe, kese na pod, sedaju na taj isti pod i vade karte da igraju taki. Pa sta ako je malo prasnjav ili ima neka zvaka bacena, ne smeta to njima.

Prosecan izraelac je ubedjen da je JAT zaista skracenica od 'Joke About Time' i uopste se ne uzbudjuju sto avion kasni nekih dvadesetak minuta u poletanju jer je to i ocekivano.

Druga grupa su oni dvojni drzavljani, rodjeni u Srbiji a zive u Izraelu.

I oni su lako prepoznatljivi, prvo, obuceni su evropski lepo, ali to je samo varka za rodbinu i prijatelje. Cim slete u Tel Aviv, resice se onih sandalica sa stiklama i prezuce se u croks, nema veze sto ne ide uz tu svilenu bluzu i suknju. Nakon tri dana nece se ni po cemu razlikovati od lezernih i neopeglanih izraelaca.

U jatu ih mozete prepoznati po izrazu strasne dosade i gnjavaze na licu. Pun im je kufer te relacije, i skupih Jat karata, i skucenih mesta i Jat kafe koja mirise na budj. Pun im je kufer i kobasica i sunkica i po neka domaca rakijica, ali ih to trenutno ne razveseljava.

Treca grupa bi bila organizovana ekskurzija u Svetu Zemlju sa sve vodichem ili bar nekim ko to izigrava. Ti ljudi su najsrecniji u avionu, uzbudjeni ocekuju nove dogodovstine, nova mesta a i novi shoping. Oni se uvek drza zajedno iako se medjusobno ne poznaju, valjda da se ne izgube, a i vodic ih je upozorio da se ne odvajaju od grupe... valjda da ne zalutaju u tunelu do aviona.

Cetvrta grupa je 'Larnaka', ali se oni ne racunaju, jatovci ih ionako uvek smeste u repu aviona te su za ostale nevidljivi.

Na ulazu u avion nas docekuje postarija debeljusna gospodja koja se zove Stjuardesa i na srpskom jeziku nam pozeli dobrodoslicu i ugodan let. To isto kaze i na engleskom, ali zaboga, sa tako stransnim beogradskim akcentom da je izraelci nisu ni razumeli. Druga debeljusna i vremesna dama nam zagleda u karte i kaze ko gde sedi... izraelce zaboli uvo za to, oni ce ionako sesti tako da im bude zgodno za jos koju partijicu takia. DD (dvojni drzavljani) ce sesti na svoja mesta sa izrazom strasne gnjavaze, i pazice na svoje kofere sa rakijicom: - Nemoj tako da polozis Ziko , okreni tu torbu naopako, prosuce se kruska!

Ekskurzijasi - kao neka srecna vojska, malo su se opustili i postaju glasniji, a i izdefinisali su se od 'ostalih' jer su im mesta jedan za drugim.

Izraelci smesta skidaju japanke, patike i opusteno ih ostavljaju ispod sedista, na kraju leta  ce ih traziti negde u repu, ali ih to ne zabrinjava. ne vezuju pojaseve sve dok ih one starije tete (stjuardese) ne upozore da je krajnje vreme da se vezu. DD uzimaju novine u nadi da ce malo ublaziti dosadu, a ovi sa ekskurzije uzbudjeno pocinju da se upoznaju: - Ja sam bio vec jednom u Svetoj Zemlji, ali moja zena jos nije, pa smo odlucili da sada dodjemo zajedno....

Klopa! Ha, ne tako brzo, ne bar u jatu... prvo samo voda ili sokic, i sve to samo u casici od 150 ml, valjda da se niko ne bi napio. Posle vode moze klopa, ali je to opet samo 'Joke AbouT (food)'. Stjuardese pred zasluzenom starosnom penzijom dele senvice u plasticnoj kutijici, i to ne na tacni pa da izaberes koji ces, vec ti doda jedan u ruke, pa sta te zapadne.

Izraelci koji su fetisisti hrane, smesta otvaraju paketic, zagledaju u taj bedni sendvic i cerekaju se. Sir i sunkica! Hahahaha, u Jatu ne znaju da izraelcima ta kombinacija zvuci kao marmelada sa pastetom. No, oni ce jesti, zagristi... posle ce prepricavati sta su jeli u Jatu bar pet- sest godina. Uostalom, niko od njih nije bez back up-a u vidu pringlsa, bambe, kokica, semenki, kikirikia, pistacija... i naravno, napravice neopisivo djubriste oko sebe.

DD (dvojni drzavljani) koji ovu liniju znaju kao staru kantu, odbice sendvic. Poduceni prethodnim iskustvima, poneli su oni svoje sendvice sa pohovanim sniclama i kiselim krastavcicima.

Ekskurzija nema izbora, cute i jednu... a jos im je nov taj sendvic i cini im se pristojan.

Najgore od svega je ona slaba jatova kafa sa mirisom budji.

U jednom trenutku prilazi mi sumnjivo nasmesena stjuardesa, valjda je nanjusila da ja nesto znam, naginje se nad amnom i pita me: "izvinite, da li znate koliko je sati u Izraelu? '  Znam, jedan vise nego u Srbiji.

Nakon pet minuta glas iz razglasa: 'Dragi putnici, za 20 minuta slecemo na Telavivski aerodrom, vreme je lepo i vedro, temperatura ugodna 43 stepena po Celzijusevoj skali a lokalno vreme je 1h nakon ponoci. Stizemo sa malim zakasnjenjem od dva sata. Prijatan boravak u Izraelu i hvala sto ste leteli Jatom, molimo vas vezite pojaseve, zatvorite stocice pred vama i podignite naslone stolica.

 

 

IceCold, 12god

Ne reci mi da su izbacili iz ponude prokisli đus?!

To im je bio trademark.

Izvini što ti spamujem blog, ali imali smo onomad još jedno zanimljivo iskustvo sa JAT-om. LINK

Vesta83, 12god

Sa JAT - om je uvijek žurka ))) A kašnjenje od dva sata je minimalno, doživjela sam od četiri sata, a i to ne smatraju "strašnim" )))

queequeg, 12god

E pa ako si dolazila ovamo oviJeh dana a da se nisi javila , necu sa tobom progovoriti  ...a ako je ovo secanje nekog ranijeg putovanja oprosticu ti sto mi izblati bivsu firmu...sa razlogom...kisko

 

Edited by queequeg, 2012-03-30 21:49:27

Sehel, 12god

Ajsi, propustila sam taj blog sa Hatom, ali je odlican!

Prokisli djus nisam imala prilike da probam, drzim se dobre stare mineralne vode, mada ako mi neko kaze da u jatu samo pune flase sa chesmovachom, verovacu.

 

Vesta, Jat se prepricava. Najstrasnije su te stjuardese, aman ljudi, imajte milosti i pustite ih u penziju!

 

Quee, to su neka stara secanja inspirisana reklamom na TV-u za Quantas, Swiss air i ostale beznacajne avio kompanije koje ne daju putnicima sendvice u ruke, vec onako, bzvz pitaju sta zelis da jedes. Tamo, kazu, da mozes da spustis sediste i da odremas, i putnik iza tebe ti ne udara cvrge jer si mu legao u krilo sa svojim naslonom za ledja.

I na kraju, niko ne aplaudira pilotu ako je srecno sleteo i ako su putnici preziveli let, vec se to nekako podrazumeva. {#wondering}

tri_praseta, 12god

polako se pretwaram u hejtera...

koliko mozhe da traje let od beograda do tel awiwa? par sati? i bash ti zapelo da neshto jedesh bash u tih 3 ili 4 sata prowedenih u awionu? ne mosh se strpish a?

a matore stjuardese...poshto swi znamo da su stjuardese `chke kosmichke, retjitju samo "i pretzwala ruzha wishe je ruzha nego shto to perunika ikad biti mozhe"

shto ne promenish awio kompaniju, chuo sam da je british erwejs odlichna

 

Sehel, 12god

Ooo, dragi hejteru! {#tongueout}

Put od Tel Aviva via Larnaka traje oko 4 sata, ako se ne racuna kasnjenje koje moze biti duze od samog leta, a i bwe, koshtunjava sam, moram da jedem nesto.

A taj British  ide za Bg iz TLV? {#tongueout}

Nema toga bato, JAT drzi monopol na toj liniji, niko ne moze tu da uleti.

tri_praseta, 12god

ma jock mislio sam do londona, a sa hitrou-a mozhesh i taksijem

IceCold, 12god

A usput u vezi sa pređašnjim problemom može i da proveri da li se Englezi još uvek prave Englezi.

Dobra ideja Gicane!

Sehel, 12god

A sluze tamo prasetinu? {#tongueout}

Zaratustra, 12god

Hahahahaha, Izraelce moram da priznam retko kad primecujem... {#bigsmile} Meni je interesantnija ova cetvrta grupa, "nevidljiva" {#wink} I mogla bih svasta o njoj, dug je to niz ............. godina. Neka ostane ipak eto taj hit da im JAT kada ih smesti na rep, jasno pokaze koliko je mudar i iskusan ('Larnaka' po default-u izlazi prva, a otvaraju se samo prednja vrata kod presedanja {#rotfl_01}) Lepo receno, "Joke About Tumor" {#excl}

GeForce, 12god

Duhovito napisano i uglavnom tacno. Ali vazno je stici od tacke a do tacke b.

Da nas je nasa Srbija volela kao sto smo mi voleli nju ne bi nasli sebe u takvoj situaciji.

Copyright Zoki Games © 1995-2024. All Rights Reserved. Zoki.com se ograđuje od problema emotivno-patološke, bračne i vanbračne i softversko-hardverske prirode koji su nastali kao posledica intimiziranja sa drugim korisnicima. Vodite računa o sebi i drugima jer zoki.com nije odgovoran, tj. Vi ste odgovorni za Vašu fizičku, psihičku i moralnu bezbednost kao i za bezbednost maloletnih lica sa kojima možete doći u interakciju.