cisilej - Blogovi

Стаљин,Јалта,јеловник и ја


Размишљао сам о томе како велики писци успјевају да напишу велике романе. И тако, одлучим ја да нешто мудро напишем овдје. Крену ми мисли у правцу дијалектичког материјализма и почнем ја да преврћем ријечи по глави.Кад ми се ријеч спознаја наметнула де је убацим тамо гдје треба,ја ту спознам да нисам уплатио рачуне за овај мјесец и одем на оно електронско сокоћало од плаћања и поплаћам рачуне. Послије тог обављања неизбјежног,вратим се ја у бескрајна пространства мог мозга и наставим гдје сам стао. Саставим пар лијепих фраза у глави, и таман да их откуцам звони ми порука на телефону. Пише,отприлике овако, ...у стану од жениних родитеља гдје живе подстанарке поплавило из преливног сифона. Куд ћу,шта ћу,снађем се за сајлу и пичи тамо да бургијам сајлу кроз одводне цијеви. И умјесто да вртим мисли кроз мождане вијуге ја бургијам сајлу кроз све могуће цијеви у стану,са све присутним одговарајућим мирисима. Ријешим ја то некако иако сам мислио да ће сајла на крају у Саву да стигне колико је ушла у дубине зграде. Разумије се да су ми мисли тада мало скренуле са дијалектичког материјализма.
Вратим се кући, одлучим да баталим филозофију и да се окренем оном од чега се живи,тј. да пишем о узроцима и посљедицама Новог свјетског поретка са посебним освртом на Конференцију на Јалти. Прогуглам ја мало о Конференцији тек да се подсјетим а и да видим одакле да почнем. И одмах ми падне на памет да нигдје не пише о јеловнику са Јалте, тј. шта су јели друг Стаљин и господа Черчил и Рузвелт током Конференције. Одлучим мало да истражим ту проблематику,чисто као увод у истраживање. Почнем опет да гуглам,али почеше и мени цријева да гуглају и ја одем у кухињу да смирим стомак. Лијепо једем и размишљам шта је ко од њих могао да једе.Знам да је Стаљин јео народну храну,није јео неке екслузивитете.Да је јео мог пасуља боље би прошао на Јалти. Завршим ја некако објед са све мислима у куварским ђаконијама са Јалте кад ми позвони комшија са трећег спрата. Каже дошао на ракију и партију шаха и ја ту сметнем са ума јеловник са Јалте.
Кад сам завршио са шахом,ракијом и комшијом сједнем опет за рачунар и одлучим да ипак прескочим ЈЈ ( Јалта јеловник, не Јелена Јанковић. Успут,много ме нервира овај нови обичај уведен од стране Новог Свјетског Поретка да се у писаним вијестима пишу иницијали умјесто имена и догађаја. Тако читам вијести и треба да знам шта значи ”ЈЈ изгубила од МШ на РГ”.Да преведем, Јелена Јанковић изгубила од Марије Шарапове на Ролан Гаросу).
Елем вратим се ја Јалти и одлучим да прескочим и узроке и да пишем само о посљедицама, са нагласком на већ поменути Нови свјетски поредак. И таман лијепо развијем теорију како се друг Стаљин жешће зајебо што није Швајцарској укинуо назови независност,што није Жабарима откинуо бар пету од чизме,што је Њемачку подијелио на двије зоне а не на четири. И још при томе једну зону дао Французима,ничим заслужним, умјесто да је дао наравно Србима. Ја чак утврдим да су њих тројица и разматрали да је дају Србима. Зато су оне мисије и долазиле ђенералу Дражи и другу Тити. Запело је око тога коме да се додијели врховна власт од њих двојице. И онда су се договорили да Тити дају Југославију а Дражи фртаљ Њемачке. Е ту су западни мафијаши зајебали и Јосифа и Дражу. Премунтају ту они ове наше и оста Дража нажалост и без Србије и без Алзаса и Лорена а друг Стаљин са само једним фртаљем Њемачке. И хтједох ја то да доказујем,да изнесем у јавност папире о томе( нисам их добио од Викиликса) кад ме друг зове да дођем у кафић на пиће и партију пикада.

Вратим се ја кући послије сат-два-три и једва наведем мозак да се концетрише на Јалту кад код ових баксуза кабловских нестаде Интернета. И ја одлучим да дигнем руке од Јалте, бар овај пут, пошто сам морао на фудбал. И док сам играо фудбал баш сам размишљао како ли су миран и сређен живот морали да имају нпр. Иво Андрић и Меша Селимовић да пишу онако темељито и дубоко анализирају сваку забит људске душе. Лако је њима било кад тад није било телевизије, телефон тек у повоју на нашим просторима, на радију стално Цуне Гојковић и севдалинке, у зградама се људи нису шишали у кадама, у кафанама се није играо пикадо и гледао телетекст због кладионице, већ се могло и у кафанама да пише роман.Искрено мислим да је Меша написао Дервиш и смрт у кафани.Немам баш доказаза то,али ми се јавља да је тако било. Послије мислим, да сам се родио 70-80 година раније, могао сам се дружити са њима двојицом, могао сам и ја бити у лектирама. Ако ништа,могао сам бити бар репортер са Јалте. То је баш добра идеја. Ја бих бар два-три реда написао о јеловнику, да данас људи не нагађају о томе.

И тако,одлучим ја да довршим овај есеј о дијалектици, Јалти и нашим писцима. Ни то ми се чак не да. На блог секцији Зоки сајта имају неки блогови сад-га-видиш-сад-га-не-видиш, не знам гдје да окачим блог. Мораднем успут Ајсици да дам лекцију из билијара, и једва некако успједох да откуцам ово и окачим. О дијалектици и Јалти и јалтању ћемо наставити други пут.


IceCold, 13god

Ja se taman ponadala da si se oslobodio zavisnosti od istina koje plasira Discovery, a ti se sad navukao na History Chanel.
Inače, kad ti je ovako baksuzan dan, logično je da će i da se završi u istom ritmu. Na treningu sa vanserijskim antitalentom za zaludne veštine.



gipsy, 13god

ook Antiqua">I ja sam se silom prilika navukla na FoxLife (ne pitajte zasto...) gde nema nikakvih vesti. Tako da moram da pitam kako prolazi S.V.?

tri_praseta, 13god

ma hteo staljin da da srbima nego nisu mu dali owa dwojitza zapadnjaka... bilo je ono "kad ti meni ne dash uwo od tog pechenog praseta (i ja sam bio tamo, tako da ZNAM shta su jeli) nema srbima ni jalta ni malta, a o parchetu nemachke netjemo ni da goworimo")
inache znam i tajnu zashto dzipsule gleda fox life, al netju da wam kazhem
znam i gde je elwis...i drazhin grob...i tajnu waseljene i swega ostalog...

gipsy, 13god

ook Antiqua">Nemoj, prase ! Zezace me do kraja zivota. http://www.zoki.com/upload/img/Sk9WQlaVJfUTZwof.gif

cisilej, 13god

@ајси.....није да су баш залудне вјештине. Има људи,гледао сам на Евроспорту,живе од снукера. Ниси ти баш далеко од њих,фали ти само пар детаља.
@џиспи...је ли С.В. моја омиљена тенисерка,Серена? Нема ње нажалост на АО ове године,а самим тиме ни нових хаљиница.:o
@Праситји...кад већ знаш шта се служило на Јалти,пошаљи ми јеловник да знам и ја,требаће ми за наставак,тј. почетак приче

Nalle9_, 13god

Cisi..slucajnost ili ne? Sad bar znam ko je bio majstor sa sajlom, moja kuhinja, napokon funkcionise )))

tri_praseta, 13god

netju dzipsule ne boj se, ali tjutish zato za dial up
prasetina sigurno tzis, ali nisam dowoljno pozhiweo da widim i ostala jela

cisilej, 13god

Ти си Нале побркала сајлу са јеловником . Ја јесам био са сајлом али не у кухињи већ у купатилу,тако да ипак...ништа није случајно. А најбитније је да кухиња ради пуном паром.

Nalle9_, 13god

Ma jok Cisi, nista ja nisam pobrkala! Da bude jasnije, samo sam se na svoj jelovnik nasalila a i sajla je tu veliku ulogu odigrala ))))
Velikiii pozzzzzz od mene

cisilej, 13god

Хвала Нале, поззз и теби

Copyright Zoki Games © 1995-2024. All Rights Reserved. Zoki.com se ograđuje od problema emotivno-patološke, bračne i vanbračne i softversko-hardverske prirode koji su nastali kao posledica intimiziranja sa drugim korisnicima. Vodite računa o sebi i drugima jer zoki.com nije odgovoran, tj. Vi ste odgovorni za Vašu fizičku, psihičku i moralnu bezbednost kao i za bezbednost maloletnih lica sa kojima možete doći u interakciju.