IceCold - Blogovi

Loše blogujete, moram ja opet...


(Naslov je šala, Gican je kriv )

 

Danas svi mediji bruje o „incidentu u 95-ici“ gde je „bahati komunalni policajac prekoračio ovlašćenja i prebio studenta bez karte“.

Pročitah naslov i ovakav uvod i stvori mi se pred očima slika nekog jedva punoletnog momka koji je iz ko zna koje provincijske pičkovine zalutao u lavirintu BusPlusa, validatora i ulazno/izlaznih rebusa. I dobio batine.


A onda pogledah video:

 

Potom sam pročitala izjave „prebijenog“ studenta, tridesetjednogodišnjeg crnogorca koji je bez trunke griže savesti konstatovao sledeće:

  • Namerno je ušao na srednja vrata, na kojima jasno piše „Izlaz“.
  • Na Busplus kartici nije imao kredita, a baš mu se žurilo na fakultet. (31 god, njemu je očigledno fakultet prioritet u životu)
  • Ušla je komunalna policija, i zahtevala da napusti vozilo, što je on iz principa odbio „jer se zainatio“.
  • Ponudio im je svoju (crnogorsku) ličnu kartu, za šta komunalni policajci nisu bili zainteresovani, već su inistirali da napusti vozilo.
  • A onda su primenili silu.

LINK

Potom se gmaz seljački zakucao u patos (iskusno), dodajući svojoj impozantnoj pojavi još koju tonu, a sve u cilju da ne bude izbačen iz vozila. Ostali putnici su bili taoci njegove „građanske neposlušnosti“, jer je autobus stajao na stanici. Pošto nisu uspeli u nameri da ga izbace, pozvali su pojačanje koje je izgrednika sprovelo u policijsku stanicu.


Nisam upala u hamletovsku dilemu ko je tu u pravu: bahati putnik ili službena lica zadužena upravo da spreče takvo ponašanje. Sve je tu jasno.


Ono od čega mi se mozak razbežao u sto pravaca je naš odnos prema tom događaju. Mediji se utrkuju ko će dati više važnosti ovoj potpuno nebitnoj intervenciji na jednoj autobuskoj liniji, a komentari ispod tekstova u online medijima daju realnu sliku nas. Tužnu sliku jednog bahatog, lenjog, nekulturnog naroda kojem se beda uvukla u sve pore života, i uspostavila teško nakaradni sistem vrednosti. Sliku naroda koji od izgrednika pravi žrtvu, i medijski linčuje službena lica koja nisu prekoračila ovlašćenja.


Isuviše toga pravdamo razočarenjem. U državu, u sistem, u okruženje. Pomeramo granice tolerancije ispod civilizacijskog minimuma i nalazimo opravdanja za nečasne ljudske postupke. Od toga da se bahati ološ vozi bez karte jer ne želi da je kupi i pri tome se „zainati“ da neće da napusti vozilo , do toga da nečijem detetu skine patike sa nogu ili lanac sa vrata i onesvesti ga laktom u glavu je jedan korak. Mnogo manji nego što nam se čini.


Nije država za sve kriva. Neke naizgled nedostižne svete gralove jadnoće dostigli smo samostalno, bez njene pomoći. Nemam razumevanja za bahatost, ni glupost. Ni za dobronamernu naivnost večitih „švercera“ kroz život koja je u gorkoj suprotnosti sa njihovim delovanjem. Sve košta. I sve neko mora da plati. Ne znam s kojim pravom ljudi smatraju da to uvek treba da bude neko drugi, u ovom narodu nažalost poznat kao- budala.

 

slika, 12god

{#mmmm}isto je i kod nas  bas isto neznas koga da okrivis

Sehel, 12god
Ma... kupis kartu i nikoga ne okrivljujes?
IceCold, 12god
Zar je delovalo da imam dilemu ko je u ovoj priči loš momak?
slika, 12god
da tako je slazemse sehee
Zaratustra, 12god
Dadada, ja sam 'budalchina', a ne budala sto uvek kupujem kartu... Sramota!
IceCold, 12god
Ne samo ti, nego cela ona Srbija koja plaća sve račune, uključujući i skrnavu Tijanićevi pretplatu. Jer su ih tako vaspitali. I koja gradi legalno, pa danas nema čemu da se raduje. Druga tema...
slika, 12god
ma kupim i ja zara al desi se kod nas da jedan dio grada da skoro i neplaca racune za nista pa ni karte i njih bas progledaju kroz prste sve i u autobusu i za struju i sve ostalo .Ja nisam zateko situaciju da student nema kartu al dok sam isao u srednju skolu da i oni su redovno bili izbacivani iz autobusu.A kad se desi to na nekog iz drugog deo grada oni svi skoknu pobune se cak se zakane ako treba i prebiju i kontrolora i sofera .TO iritira .Eto nek me kiki demantuje ako ni je tako .Nisam ja reko da se slazem sto ovaj student nije kupio kartu i nije hteo da izadje.
KikiT77, 12god
Kod nas je tako slika, ti iz drugog dela grada su oslobodjeni svega, a mi placamo i za njih. A treba sve da bude podjednako, kako mi tako i svi. Nek ode u USA pa nek proba da udje a da neplati, nema teorije, srednja i zadnja vrata se otvaraju samo iznutra, pa ko hoce da izadje gurne a spolja mozes uci samo na prednja. Mozda bi trebalo tako i kod nas da urade...
Sehel, 12god

Iz principa nije napustio autobus? A koji su to principi?

Tz tz tz...

Zaratustra, 12god
Princip da principa nema, jer je lakse konju bez samara, a budalama bez obraza!
IceCold, 12god
Princip zvani- malograđanska dužnost.
KikiT77, 12god
Ovaj sto nije platio kartu je konjina i to teska (oprostite na izrazu), ali jedino zameram policiji sto su ga udarili, mogli su pod ruke i da ga izvuku napolje ili lisice i aps. Batinjanje nikako...
gipsy, 12god

Idi na Karibe o'ma!!

IceCold, 12god
Ajoj, spomenula Karibe! Zbogom pameti, u mom mozgu počinje solo perfrmans majmuna na bubnjevima.
IceCold, 12god

Poruka za dragog dečaka koji je na pp poslao poruku "ne gutaj slova":

Dok su suglasnici tu, sve je u redu!

{#itwasntme}

queequeg, 12god

Isti taj "" student "" , citiram : Obrenović ukazuje i da je indikativno da je ista osoba jutros u 8.07 sati "prilikom kontrole, takodje, na stajalištu Branka Momirova na liniji broj 95, ometala kontrolore u obavljanju posla,vređajući ih naočigled drugih putnika, kao i pripadnike komunalne policije". Imam neki osecaj da je sve montirano da bi tuzio drzavu .

IceCold, 12god
Moguće. Inače ti incidenti nisu retkost. Jutros gospođa pekinezer sorte histerisala da joj otvore srednja vrata da uđe. Mala glava, loša frizura, iskolačene oči, spljoštena faca, histerični lavež. Bilo je zanimljivo posmatrati je. I tužno, u isto vreme. To insistiranje da se ulazi na izlaz.
queequeg, 12god
Citiram : "" kinezi mars u Japan ""
gipsy, 12god

A sto ih nije interesovala crnogorska LK? Nije validan dokument? Komunalac je svakako prekrsio ovlascenja. Izvod iz propisa: Fizičku snagu i službenu palicu komunalni policajac može da upotrebi samo ako u obavljanju poslova na drugi način od sebe ili drugog ne može da odbije istovremeni protivpravni napad.http://www.propisi.com/prvi-put-u-vasem-gradu-komunalna-policija.html 

Ne kazem da se treba svercovati, ali sam protiv demonstracije sile

Osim toga 

Sve moze da bude iscenirano. Od toga da komunalci tuku bahate i neplatise a da to neko spontano snimi i klip ode na YT do toga da svi mediji u Srbiji tu vest podignu na nivo nacionalne senzacije dana. Epilog1: Placajte Bus-Plus ukoliko zelite da izbegnete sikaniranje ili cak i batine. Epilog2: Bus-Plus poskupljuje od 1.oktobra

I jos nesto... za svaku kupovinu u Tempu imate 5% popusta ukoliko pokazete BusPlus personalnu kartu! Ko je tu malo lud?

Sehel, 12god
Ali sta raditi ovakvom liku? Nije to bila neka demonstracija sile, vec pokusaj da se, na malo grublji nacin izbaci covek bez karte. Dakle, sta raditi takvom liku? Odustati? 'Ma vozi se sinko kada si jaci i deblji'? Taj isti lik ce se sutra voziti sa jos trojcom takvih. Nista meni tu nije jasno... sinonim za nesto jeftino je uvek bila autobuska karta i cist je bezobrazluk i inat ne kupiti je. Princip budala, valjda!
IceCold, 12god
Nisu želeli LK verovatno zato što je zvanični identifikacioni dokument svakog stranog državljanina pasoš. To što je još uvek moguće preći granicu sa LK (mada je procedura duža) je u cilju promocije crnogorskog turizma, a ne zbog sjajnih bilateralnih odnosa. Što se porekoračenja ovlašćenja tiče, policajac je bio ometan u obavljanju svoje dužnosti, a prestupnik se opirao privođenju. Ne vidim koja je svrha opcije privođenja ako sa njom izgrednik mora da se složi. To baš i nije čest slučaj.
Zaratustra, 12god
(sve pod uslovom da nije iscenirano) Mislim da nisu uzimali u obzir celu gnjavazu oko LK jer je kao u vecini slucajeva sa kontrolorima, primenjeno standardizovano izbacivanje iz prevoza verbalnom komunikacijom. Slucajevi kojima sam prisustvovala XY puta i savrseno dobro funkcionisu. "Ne mora" da plati kartu ako nece, "ne mora" da plati kaznu kao sto nece, ali bar MORA da izadje iz autobusa. Iako je snimak los, ovaj veciti student je remetio javni red i mir!! Onaj koji je uredno platio kartu i docekao u ocekivano vreme autobus da bi stigao na vreme na posao je zakasnio na isti, zbog obesnog idiota i od svog direktora dobio packu (opravdano??), a mozda i nesto vise od toga, jer doticni majmunoliki covek nije imao pametnija posla nego da se "inati" i ne izadje iz autobusa na prvu punopravnu naredbu komunalne policije. Sta je trebalo? Da izadju svi iz autobusa, sacekaju drugi, a komunalni policajci da majmuna mole do daljnjeg da skine ruku sa sipke?? Smejurija. Da je zemlja uredjenija i da je ja vodim, ako neces na prvo, na drugo i na trece "otkaci se sa sipke", odma' sada odma' bih pozvala hitnu pomoc da mu daju jedan sedativ da ostali lepo i mirno stignu tamo gde su naumili i za to uredno platili. A majmum posle neka objasnjava u "Lazi" da je razuman, ali da eto nije iz trece razumeo naredbu.
gipsy, 12god
Pa je l' mu trazio pasos (ako LK nije validan dokument)?
IceCold, 12god
Nisu mu tražili dokumenta u vozilu, očigledno su hteli da ga izvedu da ne bi zadržavali saobraćaj. Koliko čujem, on je sam ponudio LK ( i naglasio, crnogorsku) znajući da oni mogu da je okače mačku o rep.
gipsy, 12god
I svi oni koji uredno placaju kartu vozeci se sklopocijama u raspadu svagog dana iz Batajnice do skole ili posla i natrag (a niko se ne svercuje jer kontrolori sa komunalcima ulaze na vise stanica u SVAKI autobus), cekaju kod Saobracajne skole SVAKOG dana 2x po 10 minuta. Nedeljno je to 100 minuta, sat i 40 minuta. Autobusi nisu nista bolji i cistiji od onih iz 80ih godina kada je zena poginula kad je propala kroz patos 84-.ke kod Teleoptika, niti kontrolori ljubazniji od tadasnjih. Secas se slucaja kad su kod starog Merkatora njih 12 pretukli momka, pa mu jos glavom udarali o betonsku zardinjeru? Ja se secam jednog svetlog perioda u javnom prevozu krajem devedesetih kada su na linijama pored GSP-a radili i privatni prevoznici, Niko se nije svercovao, ali si se vozio u cistom autobusu i nije bilo neopisive guzve kao sada u spicu. Izvini, ali i taj BusPlus treba da pruzi neku uslugu, bar da opere sedista nekad.
gipsy, 12god
Procedura je jasna ako putnik nema kartu. PRVO mora da mu se ponudi da kupi kartu kod vozaca, a tek onda da ga legitimise ovlasceno lice. Ako ta LK karta ne vazi, zasto mu nije trazen validan dokument? I ja ne videh da mu je ponudjeno da kupi kartu kod vozaca.
IceCold, 12god
Da mu PONUDI da kupi kartu kod vozača? Pa hajde da svi čekamo da nam neko ponudi, pa onda da nagrnemo kod vozača. Ako niko ne dođe da ponudi da platimo, nikom ništa. Koliko bi opstalo preduzeće koje tako posluje?
tri_praseta, 12god
zaratustru za predsednika!!!! ili barem premijera zhiwela diktatura, ebesh owakwu demokratiju
Zaratustra, 12god
Tako je prase, vici na sav glas!
gipsy, 12god

Volela bih da jedno jutro u spicu udjete u 706, posle 5 propustenih autobusa. Da imate silikone, popucali bi!

tri_praseta, 12god
uaaaaaaaa silikoni zhiwela majka priroda
Tea_bg, 12god
Te sa silikonima se ne voze busom, ne brinem se ja za njih
delta, 12god

Ne branim nikoga,ne koristim usluge Bus-Plusa,ali ovakav nacin ''komunikacije'' ne podrzavam! Ovo je vise nego zalosno.Kakvu poruku saljemo mladom narastaju..svaki situaciju koju ne mozete da resite,primenite silu. Kakav bi onda bio ovo Divlji zapad.

Slusam komentare mojih kolega o uslugama Bus-Plusa...zimi duva na sve strane,leti u 83. radi grejanje,punom parom.Žele da im se plaća usluga..a kakvu oni uslugu pruzaju gradjanima? Besplatne batine?

Taman kad su se navikli na kucanje karata u autobusima,uvode se nova pravila...Dragi gradjani Beograda..vise niste dobrodosli na srednja vrata,sad mozete samo uci na prva i zadnja. Guzve naravno postaju sve vece i vece,gradjani su nervozniji a saobracaj je usporen.Prosto..mi nemamo uslove za ''evropska'' pravila u gradskom saobracaju.Manjak vozila na ulicama Beograda..ako se ne uguras na vreme...naravno na predvidjeno mesto za ulaz...ostaces  na stanici da cekas sledeci(koji ce doci za nekih 20-ak minuta).

Da se vratim na slucaj...Pre izvesnog vremena,ukraden mi je novcanik,sa kompletnim dokumentima i odredjenom svotom novca.Kada sam pozvala policiju,pitali su me koja suma novca je u pitanju.Posto nije bilo vrednost preko 15.000 dinara,rekli su da ne izlaze na uvidjaj ispod te sume novca. A za 60 dinara,koliko kosta karta spremni su i da batinaju.Sve za dobrobit Bus-Plusa,gradske vlasti i seljackog djilkosa(citajjilasa).Jel to nacin da se naplati karta od naroda?Ovo se desilo ''tamo nekom crnogorskom studentu''..danas njemu..sutra nekom Vasem bliznjem.

Zastitnici reda i mira..mlate putnike po autobusu...divno..da divnije ne moze biti! 


IceCold, 12god
Delta, policajac nije primenio silu na putnika koji nije imao kartu, već na onog koji je odbio da napusti vozilo u kojem je prekršio sva pravila civilizovanog ponašanja. Uvođenje BusPlus standarda je pokušaj da se u ovaj resor uvede kakav- takav red. Da se svaka vožnja naplati, i da se kvalitet usluge poboljša. Tako se počinje, kad te sistem natera da se ponašaš civilizovano. Procenat naplate pokazuje da funkcioniše, broj novih i klimatizovanih vozila pokazuje da se i na drugoj strani nešto radi. Svi stanovnici Beograda, i bilo kog drugog velegrada treba da shvate da život u gradu košta, i da alternativa postoji. Ukoliko nisi zadovoljan uslugom- pešači, koristi City Bus, taksi, auto. Ali ukoliko koristiš usluge neke firme- plati ih. Nema džabe.
delta, 12god
Ma jasno je meni to..samo mi nije jasno,gde je zakonom uredjeno,da ako putnik odbija da plati kartu,izadje iz autobusa i sl. da komunalna policija ima pravo da batinom naplati kartu.Kako sam procitala u svim online novinama,komunalna policija je tvrdila da nije tukla putnika.Snimak postoji...nije on dobio ''neke velike batine''..par puta udaren ...A sta bi se desilo da se vise opirao? Mozda bi dobio ''vece batine''.S toga dolazim do zakljucka...kolicina dobijenih batina treba da bude proporcionalna opiranju putnika.Sto se vise opires,vece ces batine da dobijes...
IceCold, 12god
A ako čovek uđe u prodavnicu i ukrade nešto, ima li policija pravo da interveniše i privede ga protiv njegove volje uz upotrebu sile? Ne vidim zašto bi se nešto smatralo za manje od krađe samo zato što je vrednost robe 60 dinara. Pomnoženo sa brojem vožnji u toku meseca...
delta, 12god
Ja to ne bih mesala..kradju i ne placanje karte u gsp..to su po meni babe i zabe.On nije narusavao javni red i mir,time sto nije kupio kartu.Komunalna policija je u ovom slucaju povredila ''Zakon o komunalnoj policiji'' clan 20. koji glasi ''Ako komunalni policajac ne može da utvrdi identitet lica proverom iz člana 19. ovog zakona, to lice će bez odlaganja dovesti nadležnom organu radi utvrđivanja identiteta.'' Znaci..kad su mogli da se natezu sa njim 5 minuta oko toga..hoce li da izadje ili plati kartu..mogli su da pozovu svoje kolege policajce i resen problem.Ovako...odgovarace za telesne povrede,verovatno ce da im nakaleme i nanosenje psihicke traume,kao i izazivanje opsteg straha medju gradjanima. Sve u svemu...Zacin C
gipsy, 12god
Kad ukrades od lopova, onda se to ne racunja kao kradja
3MaljenA0, 12god
A kako da ga odvede nadleznom organu kad nece da izadje iz autobus
aurrora, 12god
ne vodis ga, nadlezni organ izadje na teren, isto kao i u x drugih situacija
tri_praseta, 12god
tachno dobio je male batine, trebao je wetje...swi mi pokushamo ponekad da zajebemo sistem (na owaj ili onaj nachin), swe dok "ne padnemo"... jbga kad te uhwate u krshenju zakona (bilo da je to shwertz u busu, prekorachenje brzine, ne wezan pojas ili duwka sa ortatzima u parkitju), shta da radish nego da popustish...al owaj baja zadrt, zato je i fasow`o batine
aurrora, 12god
A ako čovek uđe u prodavnicu i ukrade nešto, ima li policija pravo da interveniše i privede ga protiv njegove volje uz upotrebu sile? Ajsi, ustanovili smo da ova komunalna policija nema prava kao i drzavna policija.
3MaljenA0, 12god

U zivotu sve se placa. Ja bi ga jos vise bila i to bez i trunke griznje savesti

delta, 12god
Hajde sad da sve krenemo da prebijamo od batina koji nisu nesto ucinili kako treba.hajde da podjemo prvo od sebe.Koliko smo stvari u zivotu radili,a da nije trebalo.Pa sad sve retroaktivno treba da nam vrate batinama.Ma ne budi smesna cimi.
3MaljenA0, 12god
Cimi svi gresimo to stoji. Ali ovi momci su ga lepo par puta molili gospodine izadjite. normalnom coveku kazes budalu moras da bijes !!!
gipsy, 12god
Svi vi koji zivite po belom svetu i imate pristojan prevoz, imate najmanje prava da budete brutalni ovde. Evo kako izgleda sediste u nasem autobusu http://www.youtube.com/watch?v=T0MumU3O01k
delta, 12god
Ma..stoji to da se on bahato poneo i da je zloupotrebio na neki nacin svoj status stranca u Srbiji...ali ipak onako udarati nekoga,jer mu ''nije stiglo do mozga'' ..pa to ne rade ni u bolnici za dusevne poremecaje.
IceCold, 12god
3MaljenA0, 12god
gipsy razumem ja vas bes na neki nacin ali to sa ovim slucajem nema nikakve veze. Ovde ti pridje kondukter imas kartu ako nemas napusti Autobus. Ako neces dolazi isto policija i izvodi te ako ne milom onda silom. Ako si maloletan vode te u stanicu policije pa neka roditelji dodju po tebe. jednostavno onog momka nemogu da branim a oni policajci su sve moguce ucinili prvo lepo da ga izvedu. sta su trebali jos Sta
delta, 12god
Cimi..a gde to ''ovde ti pridje kondukter'' ?
gipsy, 12god
Ne branim ja momka, tim pre sto je strani drzavljanin, Samo sam protiv upotrebe sile. Kazna za ulazak na srednja vrata je 75 000 din. Sta je cilj ugaziti nekoga i mozda odgovarati za prekoracenje ovlascenja, ili napuniti kasu? Ako je ovo drugo, onda je trebalo da ga legitimisu po propisu, tj ako LK nije dovoljan dokument, da traze pasos.
3MaljenA0, 12god
cimi odgovorila sam na gipsy komentar posto je rekla vi u belom svetu .
aurrora, 12god
Nije istina, ti se mozes svercati ali ako te uhvati kontrola i ti nemas kartu, njihova je duznost da ti ponude da kupis kartu ( da li kod vozaca, da li putem sms-a, svejedno), a ako odbijas kupiti kartu i izaci iz autobusa onda ti se pise na licu mjesta kazna, koja naravno ide preko suda. Kakve batine
3MaljenA0, 12god
ljudi sta je vama jer vi stvarno mislite da np u nemackoj se ne primenjuje sila u ovakvim slucajevima
delta, 12god
Aham..onda sam dobro razumela dalji kontekst...ali nigde nisam procitala da kod vas pre nego sto dodje policija..prvo te istamburaju onako posteno.
gipsy, 12god
Juuuu zar se i u Nemackoj neko svercuje??
IceCold, 12god
Zašto se ovde potencira "batinanje"? Čovek koji je juče priveden u policijsku stanicu uz primenu sile je danas gost u svim medijima, zdrav, prav i ponosan na svoj stav. Ja sa tim stavom imam problem.
aurrora, 12god
Ama Gipsy, ljudi su se uvijek svercali i uvijek ce se i svercati, bila to Srbija, Njemacka, Amerika ili neka deseta zemlja. Ja u ovoj citavoj prici ne vidim koja je uloga komunalne policije, kontrolora i policije. Da li su kontrolori i komunalna policija jedno te isto ili svak od njih ima svoju ulogu. Da li bi mi netko bio voljan objasniti pojam komunalna policija? To nigdje jos nisam cula. Kod nas u autobusu postoji vozac, kontrolori koji su tu da rjesavaju ovakve situacije a ako nisu u mogucnosti rijesiti problem onda se zove policija.
3MaljenA0, 12god
Svercuju se svugde na svetu ne samo u Srbiji. Samo sto su nasi policajci kad biju nasilni, ovakvi i onakvi a ovi ovde kad biju onda to rade demokratski.
gipsy, 12god
Komunalna policija ti je roro, tampon, Imaju veca ovlascenja od kontrolora amanja od plicije. I sutra me nema... ceo dan cu da se svercujem, pa kad me pitaju reci cu "nagovorila me Ajsi!". Eto i mene u vestima.
aurrora, 12god
Jasno, znaci imaju manja ovlastenja od policije. Da li u ta ovlastenja spada i primjenja šaketanja? Ajsi, ne podrzavam ovoga sto je faca dana, mediji su vjerovatno jedva docekali malo ulja na vatru da bace. Isto tako ne podrzavam batinanje od strane onih koji vjerovatno nemaju takva ovlastenja. U jednom drzavnom uredjenju je valjda jasno tko i kada smije primijeniti fizicku silu.
delta, 12god
Ja isto razmisljam da sutra ne idem kolima na posao,vec da se oprobam Bus-Plusom.Ponecu i ''alat za samoodbranu'' cisto da mi se nadje.
gipsy, 12god
Linkovala sam negde gore izvod iz zakona, Imaju pravo da upotrebe silu samo u odbrani, ne i pri pruzanju pasivnog otpora.
Admin, 12god
Da ga nisu oni tukli jer kao ne smeju, autobus ne bi isao dalje i izbacili bi ga i pretukli sami putnici.. videh da je bilo par "grmalja"... i ko bi mu onda bio kriv?
delta, 12god
Ne bi to bilo isto Admine...ako sam ja dobro razumela tvoje poredjenje...poredis tuču izmedju tvoje dece..i kad ti neko dofati sina,pa ga malo istambura.Gde ces burnije odreagovati?
Admin, 12god
Da moj sin nije kriv, ebo bi im sve po spisku, ali ovo govedo je bilo krivo. U vise tacaka. Druga je stvar sto oni nisu imali pravo da ga tuku. Ne sumnjam da su i oni isfrustrirani jer ovaj Djetic nije jedina stoka koja se vozi autobusima a oni ih gledaju svaki dan i bore se sa njima na sve nacine. Ovim ne zelim da branim komunalce, da su prekrsili ovlascenja, jesu... Ali da bi onom trebalo malo po njonji.. trebalo bi.
Admin, 12god
I ne kazem da bi trebalo da se sverceri tuku. Ne. Ali ovakvo ponasanje onih koji prekrse pravila treba malo po pi*ci. Za stoku je samo bich.
tri_praseta, 12god
jes da su ga putnitzi dohwatili proshao bi mnogo gore, oni to ne bi nezhno, osetjajno i sa razumewanjem
delta, 12god
@Admine..obrati paznju na recnik..
aurrora, 12god

Koja je uloga te vase komunalne policije? Da uskacu kad netko odbija izaci iz autobusa i kontrolori su nemocni u tim situacijama? I zar policija nema neko oruzje sa sobom? Mislim da je ovo ispod nivoa civiliziranog drustva, i sa strane onoga koji je odbio izaci i sa strane onih koji su tu da uvedu red. Primjena fizicke sile, naocigled ostatka putnika, a bez prethodnog fizickog napada od strane onoga koji je odbio izaci? Postoje puno civiliziranije tehnike, poput elektrosokera, koji lagano zdrma a dovoljno da ta gromada od homo sapiensa opusti stisak s one shipke. 

DvorskaLuda, 12god
Komunalna policija utvrdjuje krivicu i naplaćuje kaznu ukoliko postoji mogućnost naplate. U slučaju da ta mogućnost ne postoji, prijavu prosledjuju višim organima (unutrašnjih poslova ili pravosudja). Njima je zabranjena upotreba sile u bilo kojoj situaciji. Elem, u ovoj opisanoj, ne držim stranu nikome, (i ja sam švercovao pa kad vidim kontrolu brže ja izletim iz busa nego se vrata otvore) po nekom pravilniku ukoliko putnik bez karte ne napusti vozilo, zovu policiju. Što bi naravno izazvalo revolt ostalih putnika, ako znamo koliko vremena treba našoj policiji da dodje na lice mesta kad je potrebna.
Zaratustra, 12god
Jao rora, bas je dobra ova ideja sa elektrosokovima!
tri_praseta, 12god

lajk za naslow o`ma...pa da prochitam i blog

tri_praseta, 12god
hahaha ja sam kriw za naslow bloga kiss ajsitze azhdajitze dispadaju plombe swa sretja pa ne koristim gradski prewoz kad sam u bg-u (ili wozim il me woze), tako da ne mogu da dozhiwim owako neshto, poshto neampojma kako se koristi ta bus plus kartitza.... u moje wreme to bile karte one tzrwene shto se bushe na automat (pa posle koristish za flopitj kad rolash dzoint)... i da...ja sam koristio 95-itzu 2 godine dok sam studir`o i stanow`o kod tetke u ostruzhnitzi
IceCold, 12god
Sve je to Soykino maslo! Nateraj Gicana da piše, pa nateraj Gicana da piše! I viš' sad frke!
delta, 12god
A sad je nema nigde..zakuvala pa se sklonila
tri_praseta, 12god
tako je sojka lepojka je kriwa
mali smotani, 12god
ma tri praseta je krivo znam znam ja
luda_mama, 12god

Sredstva prinude

Komunalni policajac može da koristi fizičku snagu, službenu palicu (pendrek) i „sredstva za vezivanje” (lisice i slične stvari), i to u sledećim uslovima:

  • fizičku snagu i službenu palicu samo ako ne može na drugi način da odbrani sebe ili nekog drugog;
  • sredstva za vezivanje samo ako pokušavaš da pobegneš ili pružaš otpor (a u pružanje otpora se računa i kad ne postupiš kako ti je naredio).

 

Jebes ga, ja bih ga vezala i ostavila do sutra u busu. Mukica bi zakasnio na fakultet

slika, 12god
hahah mama pa nek se vozi do sutra sverc i svi ga gledaju
delta, 12god

Mene vise zanima..koju kolicinu batina ce dobiti ovi sto su utajili 150.000 evra poreza...Imamo mnogo vecih i ozbiljnijih problema od ovog(ne placanje karte)...jako mali broj je ljudi koji se švercuju.U gradskom saobracaju se ne voze čelnici drzave,oni imaju svoja blindirana vozila,sa sve ''šoferom''.Njima Bus-Plus i ne treba...Sve ovo sa Bus Plusom mi je od samog pocetka ''smrdljivo''...uvek uvode neke novine..sad su nam uveli Bus-Plus(+) Batine.Ko voli,nek izvoli

Kakva nam je drzava,mi smo jos i odlicni..a poceli su da nas  tretiraju  kao da smo ovce u toru(da ne kazem prasici u oboru,drug prasac ce da se smrtno uvredi).{#tt2}

 

tri_praseta, 12god
ma neeeee slobodno delta siti te kad natjapaju za utaju poreza netje tutji wetj ih odmah na elektrichnu stolitzu, ja ti kazhem
DvorskaLuda, 12god
Kradja je kradja, bilo to 150.000 evra ili ''samo'' 60 dinara. Ako ja učim decu da plaćaju karticu, jer tako mora, a onda vide nekoga koji dobija podršku širokog auditorijuma jer se uinatio i zabole ga ona stvar za neka pravila, koja je svrha onda? Hajde svi da predjemo u anarhiju i da svako radi šta hoće, biće nam svima lepše. Kao.
delta, 12god
Mislis da je to adekvatna kazna? Ja sam pre da im posaljem komunalnu policiju...vidis kako lepo ljudi rade svoj posao..sve po zasluzi ! Sto si krao vise..vece ces i batine da dobijes!
DvorskaLuda, 12god
To je anarhija. Treba kazniti onog koji je ukrao, ma koliko, a za prekomernu upotrebu sile takodje postoji kazna.
delta, 12god
O kakvoj anarhiji ti pricas....komunalci imaju mnogo bitnijih stvari koje treba da rade...i u njihovoj su nadleznosti..ali im je mnogo bitnije da grade kulturu koriscenja javnog prevoza...a sve u korist onog seoskog djilkosa(bus plus mu je samo legalno pranje novca).Prosto ko pasulj..zivimo u zemlji nefunkcionalnog sistema,svake godine nam je sve gore i gore...i ako zatvaramo oci pred ovakvim i slicnim stvarima,pravdajuci se da je sve anarhija..ima da nas bude kao sto je Tarabic rekao..tacno za pod jednu šljivu.
Tea_bg, 12god

Niko ne sme da vas bije, osim komunalne policije!

(a mislili smo da je to davno svršeno vreme)

DvorskaLuda, 12god
'' Ma volim i ja vas'' reče jednom jedan čikica
IceCold, 12god
Ma da, evo slika gore lepo objasnio kako to rade kod njih u egzotičnijim delovima grada. Kad im zatraže kartu, urođenici prebiju i kontrolora i vozača. Šta ima ko da ih legitimiše, traži karte, šta? Kakva Evropa, koji zakoni, kakve gluposti?! To je taj nivo svesti.
Tea_bg, 12god
Student je zapalio žito!
IceCold, 12god

Koristim često javni prevoz. GSP ili City Bus, šta prvo naiđe. Imam nepersonalizovanu BusPlus karticu. Slučajno živim u delu grada gde je prevoz korektan, bez preteranih gužvi čak i u špicevima.


I opet je svakodnevno ista slika. Kontrolori koji uđu u vozila su uglavnom dočekani sa salvom negodovanja, neretko i uvreda, naročito od korisnika prevoza koji nemaju kartu, niti žele da je kupe kod vozača. Nekad i od onih koji imaju uredne karte.


Kontrolori ne insistiraju, naročito kada vide nekog ko izgleda malo opasnije ili nastupi agresivnije. Kontrolori su uglavnom deca, angažovana preko studentskih i učeničkih zadruga. Naša, vaša deca, koju bahati kreteni svakodnevno napadaju i ugrožavaju samo iz razloga što im zatraže kartu na pregled.


Prisustvovala sam sceni kad se žena od preko šezdeset godina obraća jedva punoletnom dečku, kontroloru koji je bio postavljen na obuci „uđi na ulaz, izađi na izlaz“ sa samozadovoljnim osmehom na licu: „Ala će tebe neko da prebije“.
Pitala sam je „Biju li Vas na poslu, gospođo?“


Da li je moguće da se zaista pre identifikujete sa onima koji šatročegavarskim stavom pravdaju bahato kriminogeno ponašanje?


Dvorski je u komentaru rekao: „i ja sam švercovao pa kad vidim kontrolu brže ja izletim iz busa nego se vrata otvore”. To je reakcija svakog razumnog čoveka. U redu, kršim neko pravilo, i svestan sam toga, ne pravim od toga herojstvo već svodim štetu na najmanju moguću meru.


Kapirate? O tome pričam.
Nikad ne bih podržala nasilje. Ovde nije reč o čoveku koji nije imao kartu za prevoz. Uz upotrebu sile je privedena osoba koja je pružala otpor službenim licima. Tako ja to vidim.

delta, 12god
Ja te u potpunosti razumem,ali ti opet kazem,da ovo nije najstrasnije sa cim se Beogradjani svakodnevno susrecu.Šta cemo da radimo sa svim onim bebama,koje su svoj zivot zapocele na obliznjem smetilistu...šta cemo sa svom onom decom koja su zrtve nasilja bilo da se desilo u porodici ili van nje. Ovo sa bus-plusom je smejurija u odnosu na ono sto se zataškava iz dana u dan. Nisam pristalica nikakve vrste sila...pa cak ni u ovom primeru.Sve je moglo da se zavrsi jednim pozivom policije,oni bi ga priveli u stanicu policije...itd...
delta, 12god
Ali opet,svako ima svoju tacku gledista...ne mora meni da bude ok onako kako razmislja Janko,Marko,Pera ili Zika..isto tako,ne ocekujem da Pera,Zika i ostali navedeni,moraju isto razmisljati kao i ja.
IceCold, 12god
Slažem se delta. Nije ovo najveći problem. Meni je neshvatljivo da se za jednog Miladina Kovačevića isplaćuje odštetna suma jednaka onoj koliko košta godišnje lečenje SVE dece sa retkim bolestima u Srbiji. Ali, ovo je tema o kojoj su srpski mediji pisali i pričali danas. Jednostavno, prizvana je situacija. Glupa i bizarna, ali danas aktuelna.
mikolas, 12god
Super je to tvoje vidjenje kroz liberalno-demokratske naočare. Onako, reko bi čovek, u divan celofan nas uvijaju. Bićemo sjajni i blistavi spolja! Na svu sreću, većina naroda ne želi da gleda kroz te naočare. Ono nasilje nad ČOVEKOM, ne možeš ispeglati...nikako!
gipsy, 12god
Ajsi, niko se ne indetifikuje, niti podrzava sverc u BusPlusu, samo ne podrzavamo nasilje. A ti ih samo ohrabruj pa ce se tako silni jos vise osiliti.
Zaratustra, 12god
Imas dva lajka od mene Ice. Jedino sto nemam sta da dodam ili oduzmem na ono sto ti kazes, to je malo smor, ali dooobro, sta sad
gipsy, 12god

I nije mi jasna ta veza izmedju Tempa i Bus Plusa, pa ako je neko upucen, nek mi objasni.

Zaratustra, 12god
Ja to vidim kao identicnu pricu sa onom o uvodjenju sistema za izdavanja fiskalnih racuna. Secate se kada su trafike bile oblepljene papirima na kojima je pisalo "Ako prijavite neizdat fiskalni racun, dobicete kao nagradu 500dinara"?
gipsy, 12god
A kad malo bolje razmislis?
Zaratustra, 12god
Pretpostavljam da hoces da se zapitam kome idu pare od karata za autobus ili od poreza? Ili si se ustvari ti to zapitala u svom pitanju? Stoji da drzava krade. Verovatno kao i svaka, a najverovatnije vise od nekih drugih. Ali to ne znaci da se karta ili porez smeju u 21.veku ne placati. Meni je to nametnuto kao gradjaninu i to sam prihvatila kao cinjenicu koju moram da izvrsim da bih mogla posle sa punim pravom da se zapitam sta je sa tim novcem uradjeno. Ali to mi se sada cini kao potpuno treca tema. Ovde sam shvatila da se govori o tome ko placa kartu, a ko ne. Koja prava i obaveze imaju prvi, ali i drugi! Druga tema je koja su prava i obaveza komunalne policije. Vracajuci se na prvu temu, takodje da je tema sta ocekuje punopravni gradjanin koji uredno izmiruje svoje obaveze prema drzavi (placa sve sto mu je nametnuto, pa time i komunalnu policiju) od komunalne policije i kako misli da treba da ga zastiti od maloumnih malogradjana.
gipsy, 12god
Molim te da ne izvrces ono sto sam ja rekla, citaj onako kako sam napisala. Gde sam ja rekla da odobravam neplacanje karata?? Gde sam ja rekla da takav stav usadjujem svojoj deci?? Da li je drzava vlasnik Bus Plusa? I da li se pare od prodatih karata slivaju u drzavnu kasu? Pa cak i za porez! Ili je tu neko debelo ucario? I da li je maloletna osoba koja uredno placa svoju mesecnu kartu, a slucajno se zadesila u autobusu kad komunalci treniraju strogocu, duzna da sve to gleda i prezivljava? Ko ce to da nadoknadi? I kako?
Zaratustra, 12god
Ni u jednom momentu nisam pisala o tome da nesto ne podrzavas, nego kako ja vidim stvar. Zao mi je ako si pomislila da izvrcem tvoje reci, jer citam onako kako si napisala. Ne znam zaista gde si procitala gipsy da pisem kako ti "ne" ovo ili ono.
gipsy, 12god

Jbt, prase napisao blog!

Morala sam da cekam da mi se o'ladi laptop, da ti kazem da te danas nista ne volim i da nemas lajk i da si za ovaj duzna 3 leptirica. Oket... 5.... dobro se cenjkas

tri_praseta, 12god
pritisak je bio ogroman i ja sam popustio (dodushe blog je stari wetj si ga chitala preko msn-a sam ti posl`o, ali je now na zokiju)... ajsitza me dobila naslowom owog bloga, to jest poswetom, pa sam mor`o da se rewanshiram
IceCold, 12god
A pošto je on mezimče i zaštićena vrsta, njegov jedan vredi kao tri Leptrića, znači dođem još dva, minus odšteta za pomanjkanje lajka, na nuli smo. Pa da se ne ljubimo...
tri_praseta, 12god
razmazile ste me...skroz!!!!
gipsy, 12god

Ako si mislila da cu te ostaviti na miru, grdno se varas!

Koliko ima kontrolora u BusPlusu? Na hiljade. Ma sta na na hiljade, na milione! Jos malo pa k'o putnika. Na cijim su oni jaslama? Od koga oni primaju plate, cak iako su zaposleni preko zadruga? Znaci i njih finansiramo mi. Komunalna policija koja rasporedjena iskljucivo na poslove kontrole karata... na cijim je ona jaslama? Delom drzavnim, a zasigurno neki deo dobijaju od BusPlusa. Znaci opet mi! Sto taj BusPlus ne smanji broj kontrolora i komunalnih gorila pa taj novac ne ulozi u obnovu voznog parka? Mora da se podigne kredit da bi se kupilo 400 (stranih) autobusa u vrednosti 85 miliona evra? Ko ce da otplacuje taj kredit? GSP? Grad Beograd? Ili gradjani Srbije? Znaci opet mi.

Ne mogu ni opravke da se plate iz sopstvenog dzepa! Cinjenica je da ne ulazu nista, ali usluge naplacuju. Koliko autobusa i tramvaja je poklonjeno gradjanima Beograda iz Japana, Ceske, Svedske, Nemacke? Proradila Fukusima, pa Japancima sad slabo padaju na pamet beogradski autobusi, pa daj da dignemo kredit.

Ko nama garantuje da se vozimo autobusima koji bi regularno prosli tehnicki pregled kao ispravna? Ili i te mutljavine placamo mi?
Stavljamo li glavu u torbu kada se vozimo takvim neispravnim vozilima? Da li je vozilo sa polomljenim svetlima ispravno vozilo? A ipak je pusteno u saobracaj!

Voze li se putnici u Nemackoj ili bilo gde u svetu u ovakvim autobusima? Zavejalo jbt, moz' da se grudvas!

A leti na +40 ukljuceno grejanje!

Ili u ovakvim? Nije se jedanput desilo da se autobus prepolovi na harmonici. Ali takvi autobusi se i dalje pustaju u saobracaj.

 

Rizikujemo li svoj zivot kad vozilo koje je registrovano za recimo 100 putnika, primi 300 putnika? Sme li vozac da krene ako je
vozilo preoptereceno? Ne sme, a ipak vozi. Da li u bilo kom evrposkom gradu autobusi ispustaju toliku kolicinu izduvnih gasova kao beogradski? I da li se jos negde samozapaljuju tako cesto kao kod nas?

Pere li iko ikada te autobuse? Voze li se Evropljani ovako cistim autobusima?

Da li gradjani bilo kog grada na zemaljskoj kugli SVAKODNEVNO ovoliko cekaju na pregled karata? Pogledajte tu kolonu autobusa.


Koja ovlascenja ima ovaj kontrolor? Sta spada u njegov resor? I ljudi na stajalistima ili slucajni prolaznici? Odakle mu pravo da fizicki nasrne na nekoga? Odakle mu pravo da preti da ce da oduzme i razbije tel??

Dosao iz nekog Pickovca u moj Beograd jer nece da obradjuje njivu pa ovde nekom nekom detetu uzeo hleb iz usta. 

Zasto taj BusPlus ne sklapa ugovore sa firmama za organizovano kupovanje mesecnih karata za zaposlene (jer zaposleni imaju pravo bar na deo a negde i na celokupnu nadoknadu), pa da dugovanja potrazuje od firmi koje im duguju a ne od gradjana koji em mesecima nisu primili platu, em moraju iz svog dzepa da placaju usluge BusPlusa da bi se prevezli na posao? I jos trpe sikaniranja, gore navedena.

I molim da mi se odgovori na pitanje koje je proslo nezapazeno: da li je maloletna osoba koja uredno placa svoju mesecnu
kartu, a slucajno se zadesila u autobusu kad komunalci treniraju strogocu, duzna da sve to gleda i prezivljava? Ko ce to da
nadoknadi? I kako?



tri_praseta, 12god
dzipsuleeeeeeeeeeeeeeeee pobedila si, ja se predajem bash si se spremila za owaj post swaka chast, gde ishchupa swe owe wideo snimke? p.s. ona prashina ispada iz chekitja ne iz sedishta....nameshtaljka!!!!
KikiT77, 12god
Alal ti vera gipsy za ovaj komentar, ovo je bruka, ko li to dozvoljava... Jos malo pa ce i vojsku da uteraju u javni saobracaj kako su krenuli. U Chicagu i Torontu nikad nisam srela kontrolu jer svako placa na ulazu ili pokazuje mesecnu kartu. Nema potrebe da se placaju ovakve bitange, bar ce se te pare uloziti u sredjivanju autobusa
aurrora, 12god

Mislim da je kod vas nesto dobro pojebano, da izvinete. Ne kuzim zasto se ovoliko ceka na pregled karata? Zar kod vas autobus stoji dok kontrolor pregleda karte? Kod nas se to radi u voznji, pa ako se desi netko bez karte izlazi na slijedecoj stanici, kakav zastoj i gluposti. 

Ovakve autobuse smo mi imali prije 20tak i vise godina, ma ni tada cak nisu ovako izgledali. Smatram da gradjani s potpunim pravom odbijaju placanje karata. Vjerujem da ima privatnih firmi koje bi rado pruzile daleko kvalitetnije usluge, ali ocito netko drzi monopol. Zato se i desavaju ovakve stvari i sa kvalitetom prijevoza i s odnosom komunalaca. 

gipsy, 12god
Pa kazem ti, batajnicki autobusi cekaju u jednom pravcu 10 min na pregled karata i 10 min u drugom pravcu kod Saobracajne skole u Zemunu. A nekad i kod EI i kod Teleoptika.
KikiT77, 12god
Znaci da bi stigao na vreme na posao ili skolu treba da krenes sat ranije jer ne znas koliko ce kontrola zadrzati tvoj autobus.... uzas
gipsy, 12god

A da, kako sam ovo zaboravila?? Gde su ovde komunalne i ove druge jace vucibatine?

KikiT77, 12god
O BOZE strasno...
aurrora, 12god

Evo, ovo je unutrasnjost najstarijeg prometovog autobusa



a danas izgledaju ovako 




zagrebacki tramvaji, izgled vanjski i unutarnji:




 

KikiT77, 12god

Ovde u Skoplju su koliko toliko zamenili te stare autobuse. Doneseno je dosta novih vozila pa cak i na 2 sprata, kad udje kontrola autobus se nezaustavlja, nego proveravaju karte pa ko nema izbace ga kad bus stane na sledecoj stanici. Ima jos onih starih kojima ni vrata nerade, ali je ipak otislo na bolje. E sad ko placa to je drugo, obicno oni sa druge strane grada ne, desi se da napadnu kontrolora ili sofera, ali tesko je spraviti se sa njima... A konkretno za bus prevoz je ok, cak ovi dvospratni imaju muziku (strogo zabranjen turbo folk) a svi novi imaju i wifi {#smile}

 

IceCold, 12god

Uz sav rizik da ću sad još jednu Pandorinu kutiju da otvorim, pokušaću da odgovorim.


Naplatu karata za vožnju, pojedinačnih i mesečnih, više ne radi GSP. Sistem BusPlus-a je vlasništvo turske firme Apex koji taj posao radi uslužno za GSP, uz proviziju od 8,5% od ukupne naplate i obavezu da nakon 10 godina ceo sistem i oprema pređu u vlasništvo grada. To konkretno znači da privatna firma plaća kompletnu opremu (validatore, SMS službu, naplatne punktove...), svoje kontrolore (njih dvesta miliona hiljada komada koliko ih je gipsy izbrojala), usluge komunalne policije. Srpski Apex je deo kompanije koja ovu uslugu pruža mnogim svetskim gradovima, tako da pored vidljive opreme i personala prodaju i „know how“ metodologiju rada u ovim sistemima.


Da li je ovaj istem mogao da se napravi i u okviru GSP, i da se posao ne daje stranoj kompaniji? Nije. Pokušavalo se, decenijama, da se sistem naplate dovede u red. Jednostavno nije funkcionisalo. Interni sistem GSP nije imao interes da obezbedi maksimalnu naplatu, novac od naplate je nenamenski trošen, a zloupotrebe su bile ogromne. Grad je jednostavno shvatio da bez uvođenja privatnog kapitala u ovaj posao nikada neće uspeti da reši problem.
I gle čuda. Nakon samo nekoliko meseci sprovođenja BusPlus sistema, procenat naplate je porastao za 40% (!!!). Apex je preuzeo sve kontrolore GSP-a koji su želeli da pređu, i dodatno zaposlio ogroman broj ljudi. Oni ih plaćaju, od svojih 8,5%, jer im je u interesu da naplata bude što veća. Dobro je da ih ima dvesta miliona hiljada komada na ulicama, jer to samo znači da firma koja ih zapošljava nije neka fantomska ustanova koja ne radi ništa i uzima 8,5% od novca koji bi GSP svakako naplatio, nego debelo ulaže u posao koji radi.


Kontrola toga šta će GSP uraditi sa 91,5% od svake plaćene karte koji uredno dobija nije u domenu BusPlusa. Njihova obaveza je da naplate kartu od svakog koga zateknu u vozilu. To je sve. Kriviti kontrolora za prljav autobus ili neadekvatan red vožnje je isto što i kriviti apotekara što prepisani lek nije delotvoran. Pogrešna vrata. U svakom slučaju, ljudi, naplata karte je jedini put da se kvalitet prevoza poboljša. Nema ništa za džabe, i ne može preko noći.


P.S. Nisam vlasnik Apexa.

 

queequeg, 12god
Ako je procenat naplate porastao za 40 , slab sam sa matematikom ali cini mi se da gsp ima veci novac nego pre uvodjenja bus plus sistema . Prema tome i nije los potez . p.s. nisam suvlasnik Apexa
gipsy, 12god
Ha! Otvori Ajsi, tu sam te cekala! Konacno nesto konkretno... dakle ima li nesto u ovome? http://www.smedia.rs/m/spress/vest/1199/GSP-Bus-plus-Elektronska-naplata-karata-Firma-koja-uvodi-Bus-plus-radi-sa-nezavisnim-Kosovom.html
IceCold, 12god
Ne postoji realna mogućnost da se bojkotuju sve svetske kompanije koje posluju sa Kosovom, ili na Kosovu, ili se prema Kosovu odnose kao prema državi. To bi bilo samo u korist naše štete.
Sehel, 12god

Meni ovde nista nije jasno; dakle, udje covek u pekaru, uzme burek i hoce tu da ga pojede, nali nece da plati. Ne smete ga izbaciti, ne mozete mu burek naplatiti, i ne smete da budete grubi prema njemu jer ce neko to snimiti i vi cete ispasti grubijani i vucibatine, a on heroj jer je zito poskupelo na burzi i on odbija IZ PRINCIPA, da plati toliku cenu brasna... a i burek nije bio svez!

 

Naravno da vam je prevoz u ocajnom stanju ako 40 % njih ne placa kartu i ne vidim razloga da se bunite protiv GSP-a , pa ni kontrolora koji samo pokusavaju da naplate ono sto im pripada.

Mene takav vozni park, posle ove price i ne cudi... i bice jos i gori sve dok se brane oni koji ne placaju karte i ispadaju zrtve, dok je prava zrtva ove tuzne price vozac, menahicar i ostali zaposleni u GSP-u  jer ser iz njihovog dzepa uzima.

gipsy, 12god
Evo pokusacu ja polako. Bio je jedan period kada je na liniji 706 saobracalo 3 tada GSP autobusa ('ajde da kazemo drzavna) i 15 autobusa privatnog prevoznika. Ti od firme u kojoj si zaposlen dobijes deo para za prevoz ili cak pun iznos (to zavisi od politike kuce u kojoj radis). Za taj novac a) mozes da kupis markicu za drzavni prevoz ili b) da dodas iz svog dzepa jos i kupujes svakodnevno kartu za privatan prevoz. Znaci, imao si izbor, da se vozis kao stoka (i platis), i da se vozis kao covek (i platis). Sad takvog izbora nemas. Imas li pravo da biras pekaru? Ili drzava moze da te natera da jedes budjav burek kod Trajkovica, a ti bi bas htela onaj dobar kod Petrovica?
Sehel, 12god
Znaci, jescu budjav burek kod Trajkovica - besplatno, i tako cu ga naterati da baknrotira skroz. Posle cu da se ljutim na drzavu sto nema ni Trajkovicevog bureka.
IceCold, 12god
Dobro, žao mi je što se više ljudi koji koriste prevoz nije uključilo u priču, jer ispade da se ceo Beograd vozi 706-icom, sa kojom očigledno nešto debelo nije u redu. Ja imam opciju, GSP ili CityBus#9 i kad god mogu biram GSP iz nekoliko razloga. Manja je gužva, i kad stojim komfornije stojim jer su vozila pravljena za ljude više od 150cm što sa tim busićima nije slučaj. Kad mi je zagušljivo, otvorim prozor ili lufter, ne zavisim od dobre volje vozača da uključi ili ne uključi klimu. Ne vidim da je opcija „privatnik“ u mom slučaju poboljšala kvalitet vožnje.
gipsy, 12god
Izvini, sta je to klima??
aurrora, 12god
Gipsy, zasto vise nemate izbor? Pretpostavljam iz razloga sto je drzavni prijevoz tada bio na gubitku , a na gubitku je bio zato sto nije ulagao u prijevoz a zeljeo je naplacivati. Seh, bilo koji proizvod ako zelis dobro plasirati na trziste moras dovesti ako ne do savrsenstva, onda makar do neke pristojne granice. - dakle opet se vracamo na monopol, jer da njega nema imali biste kvalitetniji prijevoz.
gipsy, 12god
Jeste, cinjenica je da bolji autobusi saobracaju centrom. Valjda da se ne brukamo pred strendzerima. Ali i oni su daleko od ovih rorinih. Izbor nemamo jer nek neko tako hoce. Meni je jos uvek nejasno ko, al otkricu!
Zaratustra, 12god
Secam se kada nije bilo "monopola" i kada su postojali privatni prevoznici, da je u narodu BRUJALO da su privatnici korumpirani zelenasi (znaci ni tad im nije odgovaralo i stalno se polemisalo ko sad tu ubira novac i za sta ga koristi). Ma ako cemo da trazimo u svemu dlaku u jajetu, mogli bismo, jer je sistem pun propusta, ali da se karte moraju placati, moraju i nema oko toga filozofije koja vec nije ispricana. Inace, ja bih se jos "mesala" sa vama, ali me plasi malo gipsy
gipsy, 12god
Zaro, molim te reci mi gde i kad sam rekla da karte ne treba placati?
gipsy, 12god
Ili bilo ko.
Zaratustra, 12god
Ja sam odgovarala na post od Sehel Pise "Naravno da vam je prevoz u ocajnom stanju ako 40 posto njih ne placa kartu i ne vidim razloga da se bunite protiv GSP-a, pa ni kontrolora... Mene takav vozni park, posle ove price i ne cudi... i bice jos i gori sve dok se brane oni koji ne placaju karte i ispadaju zrtve...". Sa time se slazem, pa pisem "treba da se placa karta i to je to". Ja nisam za to da se brani onaj koji nije platio kartu i ne vidim nikakvu vezu njegovog postupka (pogotovo ono kacenje o sipku) sa losim autobusima, u smislu da to moze biti bilo kome opravdanje. To je sve. Mislim da svi treba da plate kartu. A ti mi reci gde sam ja napisala da ti mislis da karta ne treba da se placa, jer se ja toga ne secam. Ako sam tako nesto napisala za tebe, ja cu da ti se izvinim
gipsy, 12god
Ne treba da se izvinjavas, diskutujemo. Jedino sto je postalo malo zamorno a i uvredljivo sto nas tretiras kao retarde i uporno nas ucis redu i sta je ispravno a sta ne. Imas li ti dete? Ako nemas, shvatices onog dana kada ga budes imala, da tvoje ili bilo cije dete ne sme da bude svedok ovakvih scena!
Zaratustra, 12god
Ovo je bilo ostro. I ja sam mislila da diskutujemo. I kako nikog ovde ne smatram retardom, ni na kraj pameti mi nije bilo da neko moze da pomisli da bilo koga od vas vredjam, "solim pamet" ili da ucim bilo koga sta je ispravno ili ne, ili kako si vec napisala, redu. Ne vidim po cemu se izraz mojih stavova razlikuje od ostalih, ali shvatila sam tvoju poruku.
tri_praseta, 12god
to je prosto seh, izwadish mu burek iz stomaka kasapskim nozhem i ne mora ni da ga plati
IceCold, 12god

"a da ne znam ko je autor, ni u ludilu ne bih pomislio da je to Ice. Tuzno bas..."

Pa sad, ja sam već navikla da ovde imam dva stava. Jedan svoj i jedan koji drugi izmisle.


Nema u ovom postu mržnje ni u tragovima. Samo nepristajanje na postupke onih koji smatraju da su iznad svih pravila. Ne možemo više tako da živimo. Ovo je kraj puta. Ili ćemo krenuti put civilizacije, ili ćemo ostati divljačko pleme u srcu Evrope. Samo od nas zavisi.


Što se tiče tvoje konstatacije da ovako nešto nisi od mene očekivao... Možda ti je malo prejaka rasveta u toj predstavi koju imaš o meni. Kao što se nisam složila sa tvojim stavom da sam cinični skot koji ljudima piše rođendanske postove da bi im se između redova smejao, tako se ni sad ne slažem da je iznošenje svog stava u ovom postu jezik mržnje.



delta, 12god

IceCold, 12god

Saopštenje Komunalne policije koje su danas preneli svi mediji:

mikolas, 12god
ma šta mi napriča...
IceCold, 12god
što?
mikolas, 12god
Kad objaviš onaj komentar od juče, onda ću ti reći ....što
Rivella, 12god

E kladila bih se da jeste , jos ce taj da zavrsi kao direktor  GSP-a.

sloba68, 12god

Zar se niko ne pita sta je bilo sa ostalim putnicima dok se komunalci natezali sa doticnim gospodinom,koliko su oni izgubili dok su cekali da se guzva rascisti (nek bude zahvalan sto i nezadovoljni putnici koji su imali karte nisu priskocili u pomoc komunalcima).

delta, 12god
Zasto da se zapita sta je bilo sa ostalim putnicima? Meni da se tako nesto desilo,izasla bih iz autobusa(ako vec toliko zurim na posao).Ali ne..nas narod voli sve da vidi,sve da cuje..kako oni nesto da propuste,pa posle da ne budu u toku desavanja! Svako je imao opciju da izadje iz autobusa

Copyright Zoki Games © 1995-2024. All Rights Reserved. Zoki.com se ograđuje od problema emotivno-patološke, bračne i vanbračne i softversko-hardverske prirode koji su nastali kao posledica intimiziranja sa drugim korisnicima. Vodite računa o sebi i drugima jer zoki.com nije odgovoran, tj. Vi ste odgovorni za Vašu fizičku, psihičku i moralnu bezbednost kao i za bezbednost maloletnih lica sa kojima možete doći u interakciju.